Londra este orașul care găzduiește cele mai multe echipe din fotbal din întreaga lume. Capitala Marii Britanii are în propria curte 12 echipe profesioniste, câteva zeci semi-profesioniste și alte câteva sute de echipe la nivel de amatori.

Primele cluburi profesioniste din Londra

Cel mai vechi club de fotbal profesionist din Londra aflat încă în activitate este Fulham. Clubul s-a format în 1879 sub numele de Fulham St. Andrews Church Sunday School și a fost înființat de adepți ai Church of England. Biserica mamă încă are și în această zi o placă pentru a comemora înființarea clubului. Clubul a câștigat competiția locală West London League la prima participare în 1893.
Premier League
Liverpool şi Aston Villa, mutări "fulger"! Două transferuri confirmate, în Premier League
IERI LA 12:20
Fulham a devenit oficial club profesionist pe 12 decembrie 1898, în același an în care au fost admiși în Second Division din Southern League. Însă echipa nu a fost prima din Londra care a devenit profesionistă - Arsenal, pe atunci cunoscută ca Royal Arsenal - i-a luat fața și a devenit club profesionist în 1891.
https://i.eurosport.com/2015/08/29/1677016.jpg

Cele mai titrate cluburi din Londra

Royal Arsenal, prima echipă profesionistă din istoria Londrei, a devenit Woolwich Arsenal în 1893 și apoi doar ”Arsenal” în 1913. Arsenal rămâne cel mai de succes club din Londra cu 44 de trofee și doar al doilea club englez (după Preston North End în 1888-1889) care a reușit să parcurgă un sezon întreg fără nicio înfrângere, celebra stagiune a ”Invincibililor” lui Arsene Wenger în 2003/2004.
Chelsea rămâne și în acest moment singurul club londonez care a câștigat UEFA Champions League, sub comanda lui Roberto Di Matteo în 2012. În 2013, Chelsea a câștigat și Europa League devenind astfel unul dintre doar cinci cluburi care au câștigat toate cele trei competiții ale UEFA.
Tottenham Hotspur este primul club britanic care a câștigat un trofeu european, Cupa Cupelor în 1963.

Cum a început fotbalul în Londra

Deși există referința la jocuri foarte asemănătoare cu fotbalul încă din secolul XII, jocul modern de fotbal a fost supus unor reguli clare pentru prima oară în 1863 la Londra pentru ca apoi să câștige popularitate în întreaga lume.
Un om cheie pentru fotbalul modern a fost londonezul Ebenezer Cobb Morley, membru fondator al Football Assocation (federația engleză), cea mai veche astfel de organizație din lume. Morley a scris ziarului Bells Life propnând înființarea unei organizații care să gestioneze partidele de fotbal, ceea ce a dus la prima ședință a FA în centrul Londrei, în pubul Freemasons Tavern. El a scris primele reguli ale fotbalului modern în propria casă din Londra.
Fotbalul a crescut în popularitate în Londra la sfârșitul anilor 1800 și după înființarea London Football Assoscation, cluburile de fotbal au început să răsară prin toate colțurile orașului și majoritatea încă mai există și astăzi.
Imediat după ce Arsenal a devenit club profesionist în 1891, mai multe echipe i-au urmat exemplul printre care Millwall (1893), Tottenham (1895) sau West Ham (1898). Între timp, Arsenal a devenit primul club londonez care se alătură Football League în 1893 iar 38 de ani mai târziu, în 1931, tot tunarii erau primii din Londra care cucereau campionatul englez.
https://i.eurosport.com/2020/09/23/2892442.jpg

Cluburile profesioniste din Londra

 • Arsenal
 • Chelsea
 • Crystal Palace
 • Fulham
 • Tottenham
 • West Ham
 • Brentford
 • Millwall
 • Queens Park Rangers
 • AFC Wimbledon
 • Charlton
 • Leyton Orient
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
Real Madrid, în corzi! Marea țintă a lui Perez, după ratarea lui Mbappe, a ales Liverpool
IERI LA 07:04
Premier League
Jurgen Klopp, reacție de mare clasă, după ce City a devenit campioană cu o remontada istorică
22/05/2022 LA 21:00