Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea din spatele faimoasei etape din a doua zi de Crăciun. De ce se numește Boxing Day?

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 25/12/2020 la 16:09 GMT+2

Boxing Day este zi de sărbătoare în Marea Britanie și datează din perioada domniei reginei Victoria. Nu are vreo legătură cu boxul, însă fotbalul are o întreagă tradiție legată de această zi.

Harry Kane (Tottenham) célèbre son but face à Brighton en Premier League lors du Boxing Day

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alex Ivan
Numele ei provine dintr-o perioadă când bogații obișnuiau să împacheteze cadouri pentru cei săraci. Boxing Day era în mod tradițional o zi liberă pentru servitori, care primeau o cutie specială de cadouri de Crăciun din partea stăpânilor. Bisericile au jucat și ele un rol important în crearea Boxing Day. Acestea strângeau bani pe tot parcursul anului și îi repartizau de Crăciun. Banii erau depozitați în cutii și ajungeau la cei săraci în ziua următoare, de Boxing Day.
Această zi are legături strânse și cu fotbalul. În fiecare an, Premier League are parte de o etapă specială pe data de 26 decembrie, runda de Boxing Day.

Boxing Day și fotbalul fără întrerupere din Premier League

Fotbalul nu se mai joacă în prezent în ziua de Crăciun, dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa. În vremurile dinaintea televiziunii, un întreg program de meciuri se desfășura pe 25 decembrie. Începând cu anii ‘50, acest obicei a fost modificat și, ulterior, abandonat complet în 1957. Pentru a păstra tradiția fotbalului din perioada sărbătorilor de iarnă, englezii au mutat toate partidele etapei respective în ziua de 26 decembrie, de Boxing Day.
De atunci, stadioanele din Anglia găzduiesc neîntrerupt partide în perioada de Crăciun și final de an. Pe lângă Boxing Day, fanii au parte de meciuri și în ajunul anului nou sau chiar sau pe data de 1 ianuarie.

Boxing Day și festivalul de goluri din 1963

Campionatul englez a cunoscut una dintre cele mai bizare etape din istorie chiar de Boxing Day. În 1963, un total incredibil de 66 de goluri a fost înregistrat în cele 10 partide disputate în ziua de 26 decembrie. Doar două formații din cele 20 înscrise atunci în campionat nu au reușit să marcheze în acea zi.
Cel mai mare scor a fost înregistrat la meciul dintre Fulham și Ispwich Town, încheiat 10-1 în favoarea gazdelor. Blackburn Rovers a reușit un incredibil 8-2 pe terenul lui West Ham, în timp ce Manchester United, condusă de legendarul Matt Busby, a fost umilită cu 6-1 pe terenul lui Burnley. Liverpool și Chelsea reușeau victorii convingătoare, 6-1 cu Stoke City și 5-1 cu Blackpool. Alte rezultate din acea zi au fost două remize scor 3-3 înregistrate între Nottingham Forrest și Sheffield United și între Wolves și Aston Villa, plus un 4-4 oferit de West Brom și Tottenham. Printre starurile campionatului englez din acea perioadă se numărau legende precum Bobby Moore, Bobby Charlton sau George Best.

Boxing Day 2020

Anul acesta, Boxing Day se va desfășura în premieră fără spectatori în tribune. Chiar și în lipsa suporterilor, Premier League va avea parte în continuare de spectacol. Capul de afiș al etapei îl reprezintă derby-ul londonez dintre Arsenal și Chelsea. Tunarii au cel mai slab debut de sezon din ultimii 46 de ani și se vor mulțumi mai mult ca sigur și cu un rezultat de egalitate. De cealaltă parte, Frank Lampard încearcă să-și readucă echipa pe pozițiile fruntașe din clasament, după ce a înregistrat două înfrângeri în ultimele trei etape.
Leicester și Manchester United vor oferi prima demonstrație de Boxing anul acesta. “Vulpile” vor să se asigure că nu mai ratează prezența în Champions League în sezonul viitor, pe când “diavolii” caută a 11-a victorie consecutivă pe teren străin în Premier League. Manchester City va primi vizita lui Newcastle, iar Everton va face deplasarea pe terenul lanternei roșii din campionat, Sheffield United. În aceeași zi se mai joacă Aston Villa Crystal-Palace și Fulham-Southampton. Liverpool și Spurs vor fi la lucru în ziua următoare, pe 27 decembrie. “Cormoranii” primesc vizita lui West Brom, în timp ce Tottenham se va deplasa pe arena lui Wolves.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
premier league
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo