Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premier League - miza uriașă a ultimei etape. Pe lângă titlu, se joacă locul 4, retrogradarea și titlul de golgheter

Cristian Mihală

Publicat 21/05/2022 la 23:10 GMT+3

Ultima etapă din Premier League se joacă duminică, de la ora 18:00, în direct pe Eurosport 1. Dincolo de titlul de campioană, se vor stabili și ocupanta locului 4, ultima poziție care duce în Champions League, dar și ultima retrogradată.

2021-ben a Manchester City lett a bajnok

Credit imagine: Eurosport

Cel mai puternic campionat din lume a ajuns la final. Miza ultimei etape e una enormă, urmând a se stabili campioana, ultimul loc de Champions League, dar și a treia retrogradată, alături de Norwich și Watford. Nu în ultimul rând se va stabili și golgheterul sezonului, Salah și Son ducând o luptă la baionetă pentru acest trofeu individual.

City, la o victorie de a deveni campioană în Premier League

City are un punct în fața lui Liverpool și un golaveraj mai bun, astfel că pare să fie mare favorită în tentativa de a-și apăra titlul cucerit anul trecut.
"Cetățenii" primesc pe Etihad vizita lui Aston Villa, trupa lui Steven Gerrard, simbolul lui Liverpool. Stevie G nu a câștigat titlul ca jucător, deși a avut o carieră fabuloasă, iar acum își poate ajuta formația de suflet să treacă, in-extremis, de City.
Nu doar de Gerrard se leagă speranțele lui Liverpool, în contextul în care în primul "11" al lui Villa vor fi prezenți Coutinho și Ings, doi fotbaliști care au activat pe Anfield. Ambii au fost protejați în restanța de joi, cu Burnley (1-1), astfel că e de așteptat să fie proaspeți pentru duelul de pe Etihad.
Chiar dacă Liverpool încă speră, trebuie spus că șansele ca City să facă un nou pas greșit (după egalul de la Londra, cu West Ham, etapa trecută - 2-2) sunt minime. City a câștigat toate cele 8 ultime meciuri directe cu Villa, iar golaverajul spune tot despre diferența de valoare dintre cele două echipe (26-4). În plus, pe Etihad, trupa din Birmingham a învins ultima oară tocmai în 2007, în timp ce ultimul punct scos a fost într-o dispută din 2015, pe Villa Park.
Liverpool, de partea cealaltă, are un meci care pare mai ușor, cu Wolves, pe Anfield, dar eventualul succes contra "lupilor" nu înseamnă nimic dacă Villa nu pleacă măcar cu un egal din deplasarea de la City.

Lupta pentru locul 4, ca și tranșată de Spurs

La jumătatea lui martie, Arsenal părea că e scăpată în câștigătoare a bătăliei pentru locul 4, în contextul în care era limpede încă de atunci că Manchester United nu poate ține ritmul cu formațiile aflate în fruntea clasamentului din Premier League. Spurs era în acel moment la 8 puncte de "tunari" și probabil nici cei mai optimiști fani ai lui Kane&Co nu se gândeau că sunt șanse mari pentru un come-back.
picture

Rezumatul partidei dintre Newcastle și Arsenal, câștigată de "coțofene" cu 2-0

Între timp, Arsenal a pierdut de nu mai puțin de 6 ori în 11 partide, iar avansul nu doar că s-a evaporat, dar "tunarii" par "condamnați" la locul 5. Pentru că în acest moment, după ce gruparea de pe Emirates a pierdut și la Newcastle, formația lui Conte are două puncte avans, cu o rundă rămasă de disputat. Ca atare, Tottenham are nevoie de o remiză în deplasarea de la Norwich, formație deja retrogradată. Asta pentru că, în caz de egalitate de puncte, Spurs este avantajată, având un golaveraj superior (+15 goluri). Diferența de motivație și de valoare e evidentă între Tottenham și Norwich și, deși "canarii" vor dori să își ia rămas bun de la fani cu un meci consistent, e imposibil să învingă, în mod normal.
Dacă Arsenal a pierdut de 6 ori în doar două luni, arătând că are jucători fără experiență, care nu pot să ducă ritmul pe termen lung, Spurs a avut o serie fantastică. De la jumătatea lui martie, băieții lui Conte au pierdut un singur meci (cu Brigton, acasă), obținând 7 victorii și două remize. Cheia a fost victoria de săptămâna trecută, din derbyul nordului Londrei (3-0 contra lui Arsenal), o remiză atunci compromițând total șansele pentru locul 4.
În timp ce Spurs se pregătește de deplasarea cu Norwich - unde are ca scop secundar și să îl facă pe Son golgheter, acesta aflându-se la doar o reușită în spatele lui Salah -, Arsenal va încheia sezonul cu un duel cu Everton, acasă. O victorie va fi probabil inutilă pentru "tunari" în perspecitva locului 4, dar ar putea să semneze retrogradarea "caramelelor". Trebuie spus, însă, că până duminică Everton mai are o restanță, cu Palace, pe care, dacă o câștigă, va avea siguranța că joacă și sezonul viitor în Premier League.

Burnley sau Leeds, cine retrogradează?

Watford și Norwich nu mai au șanse să rămână în Premier League de ceva vreme, dar lupta pentru evitarea locului 18 a fost una palpitantă. Everton s-a salvat grație succesului incredibil cu Palace, de joi, când a revenit de la 0-2 (pentru prima oară în istorie când "caramelele" câștigă un meci după ce sunt conduși la două goluri diferență), astfel că înainte de runda 38 vorbim de un duel de la distanță Burnley - Leeds.
În prezent, cele două formații sunt la egalitate de puncte - 35 -, dar Burnley e avantajată pentru că are un avantaj uriaș la golaveraj, principalul criteriu de departajare în caz de egalitate.
Burnley primește vizita lui Newcastle, o formație care a arătat excelent în această primăvară și care tocmai i-a stricat sărbătoarea lui Arsenal, care credea că a făcut suficient pentru a obține locul 4.
De partea cealaltă, Leeds merge la Brentford, și la forma arătată de Eriksen și Toney cu greu va reuși fără să primească gol. "Gașca nebună" speră, totuși, la o minune: un succes contra nou-promovatei și un rezultat pozitiv al lui Newcastle pe Turf Moor.

Cine iese golgheter în Premier League?

În urma partidelor de duminică vom afla și distincțiile individuale. Mo Salah conduce atât în clasamentul golgheterilor, cât și în clasamentul celor mai multe pase decisive, dar egipteanul ar putea pierde ambele distincții. Deja, starul lui Liverpool a ratat titlul de jucătorul sezonului, care i-a fost decernat sâmbătă lui De Bruyne.
Chiar dacă Liverpool are un meci ușor, cu Wolves, Klopp nu e foarte convins dacă e oportun să îl folosească pe Mo. Acesta s-a accidentat în finala Cupei, cu Chelsea, și riscă o recidivă dacă va fi forțat. Iar acest lucru s-ar traduce în ratarea finalei UCL, un risc pe care Klopp a spus că nu e dispus să și-l asume.
Salah are un gol în fața lui Son, care evoluează contra retrogradatei Norwich, astfel că ar putea rata pentru al doilea an la rând trofeul de cel mai bun marcator în ultima rundă (anul trecut Kane l-a depășit cu un gol, 23-22). Egipteanul conduce și în clasamentul assisturilor, dar acolo poate fi depășit doar de colegul său Alexander Arnold, care are cu o pasă decisivă mai puțin.
În fine, și portarii au duelul lor, "mănușa de aur" fiind în prezent "împărțită" de Alisson și Ederson. Ambii au reușit 20 de meciuri fără să primească gol, astfel că, în urma duelurilor City - Villa și Liverpool - Wolves vom ști dacă egalitatea se va menține la final de stagiune.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo