Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Suspendarea lui Cavani naște un scandal uriaș. Decizia Asociației Fotbaliștilor Uruguayeni

Cristian Mihală

Actualizat 04/01/2021 la 18:40 GMT+2

Asociația Fotbaliștilor Uruguayeni (AFU) a luat act de decizia oficialilor Premier League de a-l suspenda pe Edinson Cavani, după o glumă nevinovată, în opinia lor, cu un prieten, pe o rețea de socializare. Sud-americanii condamnă dur hotărârea ca vârful lui United să plătească pentru un act care nu a avut în vreun moment elemente rasiste.

Edinson Cavani

Credit imagine: Getty Images

Incidentul cu iz rasist de după partida cu Southampton, din 29 noiembrie, nu a fost trecut cu vederea de oficialii Premier League. Atunci, vârful uruguayan de 33 de ani a reuşit o dublă şi un assist pentru o revenire senzaţională a "diavolilor", care au fost conduşi la pauză cu 2-0.
Ulterior, pe Instagram, atacantul venit de la PSG a fost felicitat de foarte mulţi şi a ţinut să îşi manifeste aprecierea faţă de un prieten virtual. "Gracias, negrito", a scris Cavani, în contextul în care al doilea cuvânt are conotaţii rasiste, în Regat. La scurt timp, sud-americanul şi-a dat seama că nu a folosit cel mai inspirat cuvânt şi a şters postarea.

Decizie dură în cazul Cavani: 3 meciuri de suspendare și 100.000 de lire amendă

FA s-a auto-sesizat, chiar dacă Edinson Cavani s-a apărat ulterior şi a spus că a folosit acel termen în glumă, în semn de mulţumire pentru laudele aduse. În apărarea sa, uruguayanul a explicat că nu a făcut niciodată obiectul vreunui caz de rasism, din contră: a fost un militant activ împotriva acestui flagel.
Chiar şi aşa, fotbalistul a fost suspendat pentru trei meciuri, cu efect imediat şi amendat cu 100.000 de lire, fiind găsit vinovat că a încălcat FA Rule E3, din regulile după care se ghidează Premier League. Hotărârea e considerată de mulți neconformă cu realitatea, iar Asociația Fotbaliștilor Uruguayeni chiar a publicat o scrisoare deschisă prin care îi acuză grav pe englezi.
"Condamnăm decizia arbitrară a Federației Engleze. Departe de a combate rasismul, aceasta a luat o decizie discriminatorie împotriva culturii și modului de viață al poporului uruguayan. Sancțiunea arată viziunea părtinitoare, dogmatică și etnocentrică a Asociației de Fotbal din Anglia, care permite doar o interpretare subiectivă, particulară și exclusivă, oricât de greșită ar fi.
Edinson Cavani nu a comis niciodată vreun act care ar putea fi interpretat ca rasistă. El a folosit doar o expresie obișnuită în America Latină pentru a se adresa cu afecțiune unui prieten apropiat. A susține că singura modalitate de a obține o interpretare validă în viață este aceea care se află în mintea celor din Asociația de Fotbal Engleză este de fapt un adevărat act discriminatoriu, care este complet reprobabil și împotriva culturii uruguayene", se arată în comunicatul remis de AFU și semnat de Diego Godin.
Cavani a lipsit astfel de la partida cu Aston Villa și va mai rata disputele cu City, din semifinala Cupei Ligii şi cu Watford, din Cupa Angliei.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo