Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce înseamnă pentru Chelsea sancționarea lui Abramovich? Răspunsuri la 13 întrebări arzătoare

Andrei Nicolae

Actualizat 10/03/2022 la 23:37 GMT+2

Chelsea se află în fața unui moment complicat după invazia Rusiei din Ucraina. Proprietarul este rusul Roman Abramovich, iar guvernul britanic i-a înghețat toate bunurile.

Chelsea - Coach Thomas Tuchel im Kreis seiner Mannschaft

Credit imagine: Getty Images

Viitorul echipei Chelsea, campioana en-titre a Europei, este incert după ce guvernul britanic a aplicat sancțiuni împotriva proprietarului rus Roman Abramovich. Oligarhul a cumpărat clubul în 2003, iar tentativa lui de a-l vinde a fost oprită de autorități, care i-au înghețat activele.
Ce înseamnă pentru fani, jucătorii și personalul grupării Chelsea acest lucru? BBC Sport a oferit câteva răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări ale momentului.

Ce s-a întâmplat exact joi?

Nadine Dorries, secretarul de stat pentru Cultură, Media şi Sport din guvernul britanic, a susținut: "Sancţiunile au, evident, un impact direct asupra clubului Chelsea şi a suporterilor săi. Am muncit din greu pentru a ne asigura că clubul şi jocul naţional să nu fie lezate inutil de aceste sancţiuni importante. Pentru a ne asigura că acest club poate continua să concureze şi să funcţioneze, vom elibera o licenţă specială".
Roman Abramovich a fost sancționat de guvernul britanic, alături de alți 6 oligarhi ruși, ca parte a răspunsului său la invazia Rusiei în Ucraina. Britanicii sunt de părere că miliardarul are o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin.
Toate bunurilor sale, din care Chelsea face parte, au fost înghețate, dar clubul a primit o licență specială pentru a putea să funcționeze în continuare.

Poate Chelsea să joace în continuare?

Da.
Licența specială eliberată de guvern permite echipelor clubului să-și continue programul în mod normal pentru tot restul acestui sezon.

Fanii pot fi prezenți în continuare la meciuri pe Stamford Bridge?

Deținătorii de abonamente vor putea veni în continuare la meciurile de pe Stamford Bridge, în timp ce biletele vândute înainte de 10 martie vor fi onorate. Dar începând de joi, suporterii nu mai pot cumpăra bilete pentru a urmări echipa. Bilete urmau să fie puse în vânzare pentru sferturile de finală ale Cupei FA de la Middlesbrough din 19 martie, dar o postare pe site-ul oficial al clubului a confirmat că acest lucru nu se va mai întâmpla conform planului. De asemenea, clubul nu mai poate comercializa nimic, magazinul clubului de la Stamford Bridge s-a închis.
Stamford Bridge

Poate Chelsea să vândă abonamente pentru anul viitor?

Nu s-a făcut nicio mențiune despre sezoanele viitoare.

Poate Chelsea să-și plătească jucătorii și tot personalul?

Licența specială a guvernului îi permite lui Chelsea să plătească salariile tuturor angajaților, inclusiv ale jucătorilor și staff-ului. Licența este valabilă până pe 31 mai.

Poate Chelsea să facă transferuri?

Atât timp cât sancțiunile sunt în vigoare, Chelsea se află efectiv sub interdicție de transfer și nu poate să cumpere sau să vândă jucători. De asemenea, nu poate negocia noi contracte pentru jucătorii pe care îi deține în prezent, ale căror contracte expiră în vară. În acest caz sunt Antonio Rudiger, Cesar Azpilicueta și Andreas Christensen.

Care este viitorul antrenorilor principali de la Chelsea?

Este aceeași situație atât pentru Thomas Tuchel, cât și pentru Emma Hayes (feminin). Nimeni nu are încă idee cum îi va afecta acest lucru, spune Simon Stone de la BBC Sport. Au contracte și nimeni nu spune că nu vor fi plătiți.

Chelsea mai poate fi vândută?

Chelsea a fost scoasă la vânzare pe 2 martie și sunt destui care vor să cumpere clubul, în ciuda faptului că Abramovich a fost sancționat. Guvernul Regatului Unit este deschis să ia în considerare o adăugare la licența specială, pentru a permite continuarea vânzării.
Cât de repede poate fi vândut clubul odată ce a fost găsit un cumpărător depinde de faptul dacă guvernul va primi asigurări că încasările nu vor merge către Abramovich. Dar aceste assigurări ar putea dura un timp.

Ce se întâmplă cu prezența echipei Chelsea în Liga Campionilor?

BBC a luat legătura cu UEFA, iar răspunsul a fost ceva de genul că încearcă să obțină clarificări suplimentare cu privire la această chestiune înainte de a comenta. "Ceea ce se presupune că încearcă să stabilească UEFA este ce se întâmplă dacă Chelsea ajunge în sferturile de finală ale Ligii Campionilor și nu poate vinde niciun bilet ", mai spune sursa citată.

Dacă Chelsea ajunge în semifinalele Cupei FA, secțiunea rezervată fanilor clubului va fi goală?

Dacă Chelsea trece de Middlesbrough în sferturile de finală din 19 martie, atunci va juca pe Wembley în semifinale în 16-17 aprilie. În această etapă, nu este clar cum ar avea impact restricțiile asupra vânzărilor de bilete pentru FA Cup.

Își poate permite Chelsea deplasări, având în vedere limitarea la buget?

Guvernul a stabilit o limită de 20.000 de lire sterline per echipă per meci pentru călătoriile către și de la meciuri. BBC Sport citează surse din club care consideră că plafonul de 20.000 de lire sterline este prea mic pentru a-i permite să funcționeze în mod normal, iar aceasta este o problemă presantă, având în vedere că săptămâna viitoare băieții se deplasează la Lille în Liga Campionilor.

Cât valorează sponsorii lui Chelsea și cum au reacționat?

Three, principalul sponsor de pe tricoul lui Chelsea, a suspendat contractul de 40 de milioane de lire sterline pe an cu clubul. Furnizorul de telecomunicații a fost partenerul oficial al lui Chelsea din 2020. Nu este clar dacă vreunul dintre celelalte contracte de sponsorizare ale lui Chelsea este în pericol în acest stadiu.
În 2016, clubul londonez a semnat un nou contract de echipament cu Nike. La acea vreme, s-a raportat că valorează 60 de milioane de lire sterline pe sezon pentru următorii 15 ani, dar clubul nu a confirmat nicio cifră.

Ar putea Chelsea să intre în administrație?

Dacă Chelsea nu poate să-și plătească facturile, ar putea intra în administrație și se va confrunta cu o deducere de nouă puncte. Pe termen scurt nu sunt probleme. Chelsea va putea plăti salariile datorate la sfârșitul lunii martie.
Salariile lui Chelsea sunt de aproximativ 28 de milioane de lire sterline pe lună. Nu se știe câți bani are în bancă spune BBC. În iunie 2021 existau 16 milioane de lire sterline în bancă. Abramovich a injectat bani în Chelsea în mod regulat în ultimii ani, dar asta nu mai poate continua.
Îngrijorarea ar putea fi ce se întâmplă dacă rezervele de numerar ale lui Chelsea sunt insuficiente pentru a-și plăti masa salarială, dar probabil că guvernul și Premier League vor analiza pentru a încerca să minimizeze perturbarea la nivel de club.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo