Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum afectează nenumăratele amânări din Premier League fotbalul englez și obiectivele echipelor

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 19/01/2022 la 15:33 GMT+2

Partida dintre Arsenal și Tottenham și rejucarea meciului dintre Burnley și Watford sunt ultimele partide amânate din Premier League. Pare că după toate aceste 22 de amânări, regulile Premier League referitoare la cazurile de Covid ar trebui schimbate, putându-se a se lua exemplul din La Liga, acolo unde loturile trebuie a fi completate cu jucători de la academie.

A positive COVID-19 self test or lateral flow test with the Premier League logo

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Radu Florea
Ultimul meci amânat din cauza cazurilor de Covid-19 din Premier League a fost partida de marți seară dintre Burnley și Watford, pentru ca week-endul trecut comunitatea fotbalului englez să răbufnească după ce comisia Premier League a acceptat cererea lui Arsenal de a amâna meciul contra rivalilor de la Tottenham, chiar dacă "tunarii" aveau doar un caz de infectare cu Covid în cadrul lotului.

Lista completă a meciurilor amânate din cauza cazurilor de Covid-19 din Premier League

12 decembrie 2021
  • Brighton vs Tottenham
14 decembrie 2021
  • Brentford vs Manchester United
15 decembrie 2021
  • Burnley vs Watford
16 decembrie 2021
  • Leicester vs Tottenham
18 decembrie 2021
  • Manchester United vs Brighton
  • Waford vs Crystal Palace
  • Southampton vs Brentford
  • Aston Villa vs Burnley
19 decembrie 2021
  • Everton vs Leicester
26 decembrie 2021
  • Wolverhampton vs Watford
  • Liverpool vs Leeds
  • Burnley vs Everton
28 decembrie 2021
  • Leeds vs Aston Villa
  • Arsenal vs Wolverhampton
30 decembrie 2021
  • Everton vs Newcastle
1 ianuarie 2022
  • Leicester vs Norwich
11 ianuarie 2022
  • Everton vs Leicester
15 ianuarie 2022
  • Burnley vs Leicester
16 ianuarie 2022
  • Tottenham vs Arsenal
18 ianuarie 2022
  • Burnley vs Watford
Citește și:
Marea problemă a tuturor acestor partide amânate (22 la număr) par a fi regulile Premier League care permit admiterea cererilor de amânare a meciurilor, cereri formulate de echipele din Premier League. Chiar dacă Arsenal avea doar un singur jucător infectat cu Covid pentru partida contra lui Tottenham, "tunarii" îndeplineau condițiile de admisibilitate a unei eventuale cereri de amânare a meciului, neavând la dispoziție minimum 13 fotbaliști de câmp și un portar.
Într-adevăr, chiar dacă cei de la Tottenham au fost contrariați de decizia comisiei Premier League de a amâna derby-ul nordului Londrei, regulile de amânare a meciurilor din prima ligă engleză de fotbal au fost alese de către toate cele 20 de cluburi participante ale competiției. Întrebarea care ar trebui adresată este în ce măsură se pot schimba aceste reguli, pentru că, există riscul ca pozițiile echipelor de la finalul acestui sezon să se decidă în sala de judecată.

Declarațiile referitoare la amânările meciurilor din Anglia și la lipsa transparenței

Eric Dier, fundașul lui Tottenham, a declarat după ce meciul lui Spurs a fost amânat: "Suntem foarte surprinși că această cerere de amânare a fost admisă. Putem vedea care sunt consecințele nedorite ale acestei reguli (de admisibilitate a cererilor de amânare)". Așa este, Dier are dreptate, dar, în același timp, pare că fundașul lui Tottenham a uitat faptul că echipa sa a beneficiat și ea la rândul ei de amânarea meciului contra lui Brighton din data de 12 decembrie, din cauza epidemiei de Covid cu care clubul londonez s-a confruntat la mijlocul lunii precedente.
Eric Dier
Un director executiv din Premier League a afirmat în legătură cu amânarea derby-ului nordului Londrei: "Arsenal a împrumutat în această iarnă doi fotbaliști (Maitland-Niles la AS Roma și Folarin Balogun la Middlesbrough), iar mai apoi au amânat un meci. Au putut face asta pentru că regulile le permit."
În contrast cu ceea ce se întâmplă în Anglia, regula din La Liga spune că dacă o echipă are cinci jucători de la echipa mare apți de joc și mai pot completa lotul cu jucători de la academie, ei trebuie să joace. Această regulă a fost acceptată de echipele din campionatul Spaniei.
Ralph Hasenhuttl, antrenorul lui Southampton, a declarat după ce Newcastle a obținut amânarea meciului contra lui Everton: "Au fost perioade când am avut doar 9 jucători apți și a trebuit să completăm lotul cu fotbaliști de la academie. Accidentările nu sunt cazuri de Covid. Cei de la Newcastle au avut 7 sau 8 jucători pe banca de rezerve la ultimul meci jucat. Ar fi trebuit să poată avea la dispoziție 13 jucători de câmp și un portar."
De asemenea, Thomas Tuchel, antrenorul lui Chelsea, a afirmat că va fi foarte supărat dacă cererea lui Arsenal de amânare va fi aprobată, făcând referire la faptul că Chelsea a disputat toate meciurile, chiar dacă cei din conducere au cerut ca partida contra lui Wolves să fie amânată, și că ar trebui să existe egalitate din punct de vedere al deciziilor referitoare la amânarea partidelor de Premier League.
Wieder kein Sieg für Tuchel und Chelsea
Există deja multe opinii contrare cu privire la deciziile comisiei Premier League de admitere a amânării tuturor acestor meciuri. Este de înțeles de ce; pe lângă faptul că programul este unul foarte aglomerat - echipele din fruntea clasamentului fiind angrenate în minimum 3 competiții – se poate crea și o situație în care echipe precum Burnley sau Tottenham, care se bat la salvarea de la retrogradare, respectiv ocuparea unui loc de Champions League, să poată ști de dinainte de câte puncte au nevoie pentru a-și atinge obiectivele, creându-se astfel o situație dezavantajoasă pentru celelalte cluburi.
Este nevoie de o schimbare rapidă a regulilor de admisibilitate a amânării meciurilor și de o transparență absolută în ceea ce privește motivele de absență ale fotbaliștilor, deoarece toate aceste disensiuni și reprogramări ale partidelor pot duce la imposibilitatea disputării tuturor meciurilor, având în vedere programul mult prea aglomerat cu care echipele se confruntă încă din anul 2020, odată cu izbucnirea pandemiei de Covid.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo