Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Conducătorul anchetei UEFA în cazul City, în 2018, nu are dubii: "Sunt convins că au comis fraude"

Nicu Savin

Actualizat 07/02/2023 la 17:06 GMT+2

Manchester City a fost suspendată de UEFA din cupele europene în 2018, dar a făcut apel la TAS și avut câștig de cauză. Acum, clubul de pe Etihad riscă să fie sancționat drastic de Premier League pentru nereguli financiare, iar Yves Leterme, omul care a condus ancheta UEFA de acum 5 ani este convins că "cetățenii" sunt vinovați și a explicat de ce situația lor este mai periculoasă acum.

Bandierina calcio d'angolo del Manchester City, Etihad Stadium

Credit imagine: Getty Images

Manchester City a fost anchetată în trecut de UEFA pentru nereguli financiare, iar în 2018 forul european chiar a impus o interdicție de doi ani în cupele europene pentru gruparea de pe Etihad și o amendă de 25 de milioane de £. Având în spate o armată de avocați, "cetățenii" au mers la TAS și au scăpat cu fața curată, fiind obligați doar la plata unei amenzi de 9 milioane de £.
După acel episod, Premier League a demarat o anchetă separată asupra celor de la City, asta și după ce nemții de la Der Spiegel au publicat mai multe dovezi despre tertipurile financiare la care apelau șefii de pe Etihad pentru a dribla legea. Ancheta a fost finalizată abia acum, iar City este acuzată că a încălcat de peste 100 de ori normele financiare între 2009 și 2018. Cazul va fi judecat de o instanță independentă, iar dacă acuzațiile se vor dovedi, campioana Angliei riscă depunctarea sau chiar retrogradarea.

Manchester City a scăpat de UEFA, dar va avea un "meci" mult mai tare cu Premier League

Anunțul despre situația ingrată în care se află City îi bucură oarecum pe reprezentanții UEFA, care se simt probabil răzbunați, după ce în 2018 nu au putut să toate neregulile pe care le descoperiseră la City. Yves Leterme, omul care a condus ancheta UEFA de acum 5 ani, este convins că City a comis mai multe fraude fiscale și crede că actuala situație a "cetățenilor" este mult mai gravă față de cea din 2018.
Asta pentru că acuzațiile implică o perioadă mai lungă de timp, întrucât faptele din trecut nu se prescriu în Premier League, dar și pentru că Manchester City nu mai poate apela la TAS în cazul unui verdict nefavorabil. Oficialul a afirmat totuși că City va fi apărată de un număr uriaș de avocați, așa cum s-a întâmplat și acum 5 ani.
"Faptul că nu pot apela la TASîntărește acest caz. Și apoi mai este un element: domeniul de aplicare al plângerii este acum mai larg decât cel de la UEFA, atât în ​​timp, cât și în fond.Mai ales pentru că Premier League nu trebuie să respecte aceleași perioade stricte de prescripție ca și noi. Ancheta noastră s-a putut face doar pe o perioadă de cinci ani, ceea ce a însemnat că nu am putut folosi elemente importante.
A existat o lipsă totală de flux transparent al informațiilor financiare. Cu o armată de avocați, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a contracara munca auditorilor noștri. În plus, s-a dovedit că banii din sponsorizări au fost de fapt plătiți de proprietar. În sfârșit, au existat și ambiguitățile legate de contracte. Datorită e-mailurilor și extraselor bancare am avut dovezi concrete. Sunt convins că Manchester City a comis fraude.
Problema, însă, a fost că decizia UEFA a putut fi contestată la o comisie de arbitraj (n.r. TAS), care nu intră sub incidența justiției reale. Acei judecători sunt întotdeauna aleși din același cerc de persoane și pot reduce pedeapsa dacă o consideră prea severă.", a spus Leterme pentru Sporza.
Manchester City este acuzată de mai multe acțiuni de fraudă fiscală. Există 5 capete de acuzare, referitoare la informații financiare referitoare la venituri, detalii despre remunerarea managerului și a jucătorilor, reglementările UEFA, profitabilitatea și sustenabilitatea și cooperarea în ancheta condusă de Premier League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo