Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Se naște o nouă forță în Premier League! Ascensiunea lui Newcastle cu Eddie Howe antrenor

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 08/11/2022 la 17:56 GMT+2

În urmă cu exact un an Newcastle își prezenta noul antrenor, pe Eddie Howe, care îl înlocuia pe Steve Bruce. "Coțofenele" erau la acel moment pe penultimul loc în clasament, fără victorie și părea candidată sigură la retrogradare, însă nu a fost așa, iar acum e pe podium în campionat.

Eddie Howe

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Într-un singur an, Newcastle United pare să fi găsit soluția perfectă odată cu aducerea lui Eddie Howe pe banca tehnică. Clubul care și-a schimbat acționariatul în cursul anului trecut l-a adus pe britanicul de 44 de ani pe data de 8 noiembrie 2021, în urmă cu fix un an, într-un moment în care echipa traversa o perioadă nefastă în care nu reușise să bifeze nicio victorie în campionat și doar 5 puncte, un start care a făcut ca obiectivul să devină salvarea de la retrogradare și nicidecum speranța la un loc în primele 10.
La un an distanță, Newcastle este complet schimbată, și-a îmbunătățit lotul și este printre cele mai în formă echipe din Premier League, având ca obiectiv să prindă inclusiv loc de cupă europeană la finalul sezonului, însă pe termen lung să devină o forță a fotbalului britanic.

Newcastle s-a transformat sub comanda lui Eddie Howe

De când a venit Eddie Howe la cârma echipei de pe St. James' Park, Newcastle s-a transformat într-o adevărată forță a fotbalului englez, însă treptat, cu răbdare și cu investiții masive în achiziția de jucători.
Howe a reușit să îndeplinească obiectivul de a menține echipa în primul eșalon al fotbalului englezesc, ba chiar a terminat sezonul 2021/22 cu 49 de puncte, pe locul 11, la 14 distanță de ultima formație care a fost retrogradată, Burnley. Poate cu un început de an competițional mai bun, în perspectiva în care Howe i-ar fi luat locul lui Steve Bruce încă din vară, echipa poate putea spera și la competițiile europene, pentru că distanța de West Ham, cea care a prins locul 7 și calificarea în UEFA Europa Conference League a fost de doar 7 puncte.
De la momentul în care noul antrenor a fost anunțat și până acum, Newcastle a avut parte de cel mai mare salt din top 5 campionate europene, fiind în prezent una dintre echipele cărora le va fi greu să nu prindă o poziție de cupă europeană la finalul sezonului.
În total, de când a preluat banca tehnică a "coțofenelor", Eddie Howe a strâns 42 de meciuri într-un an calendaristic, dintre care a câștigat 21, a obținut 10 remize și a suferit 11 înfrângeri, un bilanț deloc de neglijat având în vedere că antrenase doar două echipe înainte, Bournemouth și Burnley, fără să aibă rezultate prea spectaculoase.
Citește și:

Start în forță pentru Newcastle în noul sezon

În actualul sezon, Newcastle este total schimbată față de aceeași perioadă a anului precedent, completând podiumul Premier League după 14 etape disputate, adică peste o treime din campionat.
Lotul "coțofenelor" a fost întărit în vară cu achiziții ce au totalizat 136,35 de milioane de euro, fiind aduși pe St. James' Park 8 noi jucători, dintre care 2 de la echipa U21 a clubului.
  • Alexander Isak - 70 milioane €
  • Sven Botman - 37 milioane €
  • Matt Targett - 17,5 milioane €
  • Nick Pope - 11,5 milioane €
  • Garang Kuol - 350 de mii €
  • Loris Karius - liber de contract
În momentul de față, Newcastle are a 3-a cea mai puternică ofensivă din Premier League cu 28 de goluri marcate (după Manchester City - 39 și Arsenal - 34), adică o medie de 2 goluri înscrise în fiecare meci jucat, însă la capitolul defensivă stă și mai bine, având cea mai bună apărare din campionat, la egalitate cu liderul Arsenal, fiecare încasând doar 11 goluri, însă Newcastle are un ușor avantaj pentru că a jucat un meci în plus.
Arsenal conduce clasamentul cu 34 de puncte după 13 meciuri, campioana en-titre, Manchester City, este pe locul secund cu două puncte mai puțin, de asemenea după 13 jocuri, iar Newcastle este pe 3 cu 27 de puncte, peste formații cu pretenții mult mai mari precum Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham sau chiar londonezii de la West Ham.
Comparând situația actuală cu cea în care se regăsea echipa pe 8 noiembrie 2021, când a fost numit în funcție Eddie Howe, la momentul respectiv Newcastle avea doar 5 puncte, nicio victorie și ocupa penultimul loc în Premier League, fiind printre favorite la retrogradare.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo