Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Everton, sancționată cu cea mai mare deducere de puncte din istoria Premier League

Nicu Savin

Actualizat 17/11/2023 la 14:42 GMT+2

Everton a primit cea mai mare pedeapsă din istoria Premier League. Clubul de pe Goodison Park a primit 10 puncte de penalizare pentru încălcarea fair-play-ului financiar în sezonul trecut.

Sean Dyche, manager of Everton, issues instructions to Dwight McNeil during the Premier League match between Everton FC and Brentford FC at Goodison Park on March 11, 2023 in Liverpool, England.

Credit imagine: Getty Images

Everton traversează una dintre cele mai grele perioade ale existenței sale. După ce s-a salvat in-extremis de la retrogradare în sezoanele precedente, clubul din Liverpool a încasat o lovitură dură din cauza managemantului prost din ultimii ani.
Conform The Telegraph, Everton a fost depunctată cu 10 puncte din cauza încălcării regulilor de fair-play financiar. Sursa citată notează că clubul de pe Goodison Park ar fi avut pierderi de 372 de milioane de £ pe o perioadă de 3 ani, iar limita maximă permisă de Premier League este de numai 105 milioane.

Everton, pedepsită cu cea mai mare deducere de puncte din istoria Premier League

Anchetarea celor de la Everton a început în secret în urmă cu mai multe luni, iar o comisie independentă a anunțat astăzi decizia radicală. Cele 10 puncte de penalizare reprezintă cea mai mare deducere de puncte din istoria Premier League.
Cei de la Everton au anunțat deja că vor contesta decizia comisiei independente. Până atunci, echipa lui Sean Dyche coboară până pe locul 17 în clasament, rămânând cu doar 4 puncte, atâtea câte a adunatși Burnley, ultima clasată.
Problemele celor de la Everton s-ar putea extinde și mai mult, deoarece clubul ar putea fi dat în judecată în cazul unui verdict nefavorabil din partea comisiei de anchetă. Leeds, Leicester și Burnley au transmis deja că vor acționa în instanță gruparea din Liverpool și vor cere daune de 300 de milioane de £. Motivul este legat de faptul că cele 3 echipe au retrogradat în ultimele două sezoane și consideră că ar fi putut evita acest lucru dacă Everton "nu ar fi trișat".
În urmă cu câteva săptămâni, presa din Anglia anunțat că Everton își va schimba proprietarul. Farhad Moshiri a decis să vândă clubul după 5 ani în care a fost acționar majoritar și ar fi ajuns la un acord cu compania americană "777 Partners", care ar urma să plătească în jur de 500 de milioane de € pentru 94,1% din club, atât cât deține omul de afaceri anglo-iranian.
Tranzacția nu va fi finalizată până la finalul anului, deoarece trebuie să primească avizul Premier League, FA și Financial Conduct Authority, entități care verifică la sânge orice investitor nou în fotbalul englez. Totuși, afacerea ar putea cădea în cazul în care Everton va fi penalizată atât de aspru pe cum se preconizează.
777 Partners nu este o companie străină de fotbal. Aceasta deține 15% din acțiunile Sevillei și patronează în totalitate și alte echipe din Europa, precum Genoa, Red Star (Franța), Hertha Berlin, Standard Liege. De asemenea, compania deține clubul brazilian Vasco da Gama și este acționar minoritar la Melbourne City (Australia).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo