Jucătorii lui Sheriff, campioana en titre şi lider la zi în Divizia Naţională a Republicii Moldova, s-au fotografiat cu jucătorii de la Milsami Orhei alături de un banner cu mesajul împotriva războiului, declanşat în Ucraina pe 24 februarie la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin. Meciul disputat la Tiraspol s-a încheiat cu scorul de 1-0 pentru Sheriff, care are un avans de şapte puncte faţă de CS Petrocub şi FC Milsami Orhei.
Sheriff este proprietatea unui consorţiu de companii cu acelaşi nume care domină viaţa politică şi economică din Transnistria, o enclavă rebelă care şi-a declarat în 1990 independenţa faţă de Republica Moldova.

Patronul lui Sheriff, un apropiat al ruşilor

Ligue 1
Meci magic al lui Mbappe, imediat după ce a semnat prelungirea cu PSG
ACUM 3 ORE
Performanţa incredibilă a lui Sheriff, care în acest sezon a învins pe Real Madrid, în Champions League, nu ar fi fost posibilă fără patronul Viktor Gushan, un individ controversat, fost agent KGB, despre care france24.com scrie că este în control total în statul separatist autoproclamat Republica Moldovenească Nistreană.
Transnistria nu e recunoscută internaţional, dar lucrurile par destul de clare, provincia făcând parte din Republica Moldova doar cu numele. Influenţa Rusiei e enormă, dovadă în acest sens cei 1500 de militari ruşi care încă se află în regiune. Totuşi, din punct de vedere economic, teritoriul e controlat total de compania Sheriff, notează sursa citată. Aceasta e deţinută de Victor Gushan, fost agent KGB, care şi-a început ascensiunea acum aproape 30 de ani, prin afaceri cu o distilerie, cu supermarketul Sheriff şi cu o benzinărie.
"Viktor Gushan e persoana cea mai influentă, atât politic, cât şi economic", a explicat Anatoly Dirun, directorul Academiei de Studii Politicie din Tiraspol, pentru france24.com. Gushan are antenele întinse în toate domeniile, de aici şi titulatura de "Rebulica Sheriff" dată de moldoveni Transnistriei.
Gushan a fondat compania Sheriff în 1993, alături de un alt agent KGB, Ilya Kazmaly. Cei doi au început să cumpere fabricii în toată zona, beneficiind de sprijin politic, pentru ca apoi să le privatizeze. Modul în care s-au realizat acestea a fost discutabil, cu multe lucruri "dubioase şi întunecate", după cum a dezvăluit Ilya Kazmaly, fost ministru de externe, pentru presa franceză.
4 ani mai târziu, în 1997, Viktor Gushan a creat echipa de fotbal Sheriff Tiraspol, care azi uimeşte Europa prin performanţele sale. Independent de provenienţa banilor destinaţi întreţinerii clubului, controversatul om de afaceri rus a reuşit să facă performanţă în fotbal, într-o zonă extrem de săracă. Salariul mediu al locuitorilor din Transnistria e 250 de dolari, mult sub restul Republicii Moldova, dar fostul agent KGB şi-a permis să aducă la club jucători cu salarii de peste 200.000 de euro/an.
În ultimii ani, datorită dezvoltării relaţiilor comerciale cu R. Moldova, Ucraina şi Uniunea Europeană, oligarhul Gushan a obţinut o certă independenţă faţă de Moscova. Totuşi, el era văzut un apropiat al lui Putin, de aici şi surpriza că fotbaliştii lui Sheriff au militat împotriva războiului.
Premier League
Miza uriașă a ultimei etape din Premier League. Pe lângă titlu, se joacă locul 4 și retrogradarea
ACUM 4 ORE
Ligue 1
OFICIAL - Mbappe a semnat un nou contract cu PSG. Anunțul starului francez
ACUM 4 ORE