După ce a câştigat primul meci cu Şahtior Doneţk, scor 2-0, campioana Republicii Moldova s-a impus pe ''Santiago Bernabeu'' cu 2-1, prin golurile reuşite de uzbecul Djasur Iahşibaev (23) şi luxemburghezul Sebastien Thill (90+1). Pentru Real a înscris Karim Benzema (65 - penalty). Doar 3 echipe învinseseră până aseară Realul lui Ancelotti, în istorie, în Champions League: Dortmund, Schalke şi Juventus. Ca atare, performanţa lui Sheriff e una fantastică, iar presa din Vest acordă spaţii uriaşe micuţei echipe din Transnistria. Marca chiar a catalogat rezultatul de aseară drept "cea mai mare surpriză din istoria Ligii Campionilor".
Performanţa incredibilă a lui Sheriff nu ar fi fost posibilă fără patronul Viktor Gushan, un individ controversat, fost agent KGB, despre care france24.com scrie că este în control total în statul separatist autoproclamat Republica Moldovenească Nistreană.
CITEŞTE ŞI:
Liga
Transferul lui Tchouameni schimbă Real Madrid din temelii
19/06/2022 LA 07:11
ANTRENORUL LUI SHERIFF, "PALMĂ" PENTRU UN FOST JUCĂTOR AL LUI LIVERPOOL, DUPĂ VICTORIA CU REAL

Viktor Gushan, patronul lui Sheriff, are monopol pe mai multe activităţi în Transnistria

Transnistria nu e recunoscută internaţional, dar lucrurile par destul de clare, provincia făcând parte din Republica Moldova doar cu numele. Influenţa Rusiei e enormă, dovadă în acest sens cei 1500 de militari ruşi care încă se află în regiune. Totuşi, din punct de vedere economic, teritoriul e controlat total de compania Sheriff, notează sursa citată. Aceasta e deţinută de Victor Gushan, fost agent KGB, care şi-a început ascensiunea acum aproape 30 de ani, prin afaceri cu o distilerie, cu supermarketul Sheriff şi cu o benzinărie.
"Viktor Gushan e persoana cea mai influentă, atât politic, cât şi economic", a explicat Anatoly Dirun, directorul Academiei de Studii Politicie din Tiraspol, pentru france24.com. Gushan are antenele întinse în toate domeniile, de aici şi titulatura de "Rebulica Sheriff" dată de moldoveni Transnistriei.
Gushan a fondat compania Sheriff în 1993, alături de un alt agent KGB, Ilya Kazmaly. Cei doi au început să cumpere fabricii în toată zona, beneficiind de sprijin politic, pentru ca apoi să le privatizeze. Modul în care s-au realizat acestea a fost discutabil, cu multe lucruri "dubioase şi întunecate", după cum a dezvăluit Ilya Kazmaly, fost ministru de externe, pentru presa franceză.
4 ani mai târziu, în 1997, Viktor Gushan a creat echipa de fotbal Sheriff Tiraspol, care azi uimeşte Europa prin performanţele sale. Independent de provenienţa banilor destinaţi întreţinerii clubului, controversatul om de afaceri rus a reuşit să facă performanţă în fotbal, într-o zonă extrem de săracă. Salariul mediu al locuitorilor din Transnistria e 250 de dolari, mult sub restul Republicii Moldova, dar fostul agent KGB şi-a permis să aducă la club jucători cu salarii de peste 200.000 de euro/an.
Din perspectivă strict fotbalistică, s-au investit sume importante în baza de pregătire şi Academie, lucruri absolut necesare pentru un club cu ambiţii europene. Este adevărat, în actualul prim "11" care a învins pe Bernabeu sunt doar fotbalişti străini, însă Sheriff arată ca o grupare serioasă, stabilă financiar şi care se poate transforma în următorii ani într-un club de talia lui Şahtior sau Dinamo Kiev, chiar dacă nu are o istorie în spate.
https://i.eurosport.com/2021/09/27/3227714.jpg
Liga
Ancelotti a decis următorii doi jucători care vor pleca de la Real! Cine va fi rezerva lui Benzema
12/06/2022 LA 15:24
Liga
Real Madrid, decizie neașteptată! E gata să vândă un titular de drept din sezonul trecut
11/06/2022 LA 14:57