Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Analiză Eurosport | Cum se poziționează Superliga din România în raport cu celelalte campionatele din estul Europei

Eurosport
DeEurosport

Publicat 03/07/2022 la 08:10 GMT+3

Campionatul de fotbal din România se apropie de începutul unui nou sezon. Odată cu schimbarea numelui de la Liga 1 la Superligă, avem parte de modificări și în loturile celor 16 echipe care vor lua startul în noul sezon. O întrebare se naște mereu în această perioadă a anului: Cum se descurcă însă echipele românești în competiția financiară de la distanță cu restul ligilor din est?

CFR Cluj - FCSB

Credit imagine: facebook

Articol scris de Adrian Cristea
În umbra ultimelor sezoane, mai puțin reușite, din cupele europene, era de așteptat ca valoarea primei ligi românești de fotbal să scadă. Cu toate acestea, conform transfermarkt.com, în ultimii doi ani, valoarea loturilor echipelor de la noi a crescut de la un total de 150 de milioane de euro la aproape 200 de milioane. Ținând cont că în fiecare an discutăm mai mult despre insolvențe, falimente și datorii decât despre fotbal și performanțe în fotbal, această creștere poate părea surprinzătoare. Ar fi de așteptat ca acest progres să se datoreze "infuziei" de jucători străini, dar și în acest caz avem parte de o mică surpriză, pentru că numărul străinilor care evoluează în România a scăzut din sezonul 2020-2021 și până aproape de startul noului sezon de la 211 la 126 (conform statistici transfermarkt.com la 1 iulie 2020 si 1 iulie 2022). Numărul jucătorilor din loturile echipelor nu a crescut, din contră, trecem de la aproape 700 la puțin peste 500 de jucători, astfel că putem spune că valoarea jucătorilor români este în creștere (cel puțin pe hârtie). Dacă aceste cifre se vor confirma și pe teren, rămâne de văzut. Sezonul european este și el aproape să înceapă.
Câte echipe din România vor juca în grupele cupelor europene în acest sezon?

Cum ne situăm în comparație cu alte campionate din estul Europei?

Să spunem doar că am rămas puțin în urmă și că este cazul să ne apucăm serios de treabă. Dacă pe partea de coeficienți UEFA suntem depășiți de toți vecinii, mai puțin de Republica Moldova, ne putem lăuda cu o valoare a loturilor din prima ligă mai bună decât Serbia (198), Ungaria (137), Bulgaria (114), Slovacia (76), Albania (34) sau Moldova (32), sume exprimate în milioane de euro. Cum era de așteptat, Ucraina este lider detașat în această privință, cu o valoarea de aproape 400 de milioane, iar Croația, Polonia și Cehia confirmă că au campionate bune cu valori ale loturilor de 275, 250, respectiv 215 milioane de euro.
Clasament coeficienti UEFA
  • 11 Serbia
  • 12 Ucraina
  • 16 Cehia
  • 17 Croatia
  • 24 Bulgaria
  • 25 Ungaria
  • 26 ROMÂNIA
  • 27 Slovacia
  • 28 Polonia
  • 33 Moldova
  • 47 Albania
Exceptând Slovacia și Albania din lista de mai sus, toate aceste țări au avut reprezentante în grupele Champions League de la ultima reușită de acest gen a unei echipe din România (FCSB, în 2013). Sheriff Tiraspol, de exemplu, echipă cu o valoare a lotului de 15 milioane de euro (asigurând aproape jumătate din valoarea primei ligi moldovene), a prins loc în grupele Champions League 2021-2022, reușind chiar să încheie grupa D pe locul 3, care i-a asigurat o prezență în "primăvara" Europa League. În comparație, CFR Cluj sau FCSB au loturi de 30 de milioane, singura performanță notabilă fiind reușită de CFR în 2019, când a încheiat pe locul 2 o grupă de Europa League cu Celtic, Lazio și Rennes. Dubla din șaisprezecimile cu Sevilla s-a încheiat 1-1 la general, spaniolii mergând mai departe datorită golului marcat în deplasare.
Cine transferă cel mai bine?
Dacă ne-am lămurit în mare că valoarea loturilor nu vine tot timpul și cu reușite pe plan sportiv, haideți să vedem cum se gestionează transferurile din acestă fereastră de vară.
Dacă în Vest vorbim de sume amețitoare, campionatele estice păstrează încă o balanță decentă a sumelor cheltuite pe noi achiziții.
Până astăzi, singurii care au plătit mai mult pentru a aduce jucători față de sumele încasate din vânzarea acestora suntem noi și vecinii maghiari. Echipele românești au făcut transferuri de 1.95 milioane de euro și au vândut de 1.5 milioane, pe când în Ungaria au ajuns jucători în valoare de 3.95 milioane și au plecat în valoare de 400 de mii de euro. Echipele care au cheltuit cei mai mulți bani sunt CFR Cluj (850 de mii) și Rapid (550 de mii), respectiv Ferencváros și Academia Puskás (2 milioane, respectiv 1 milion de euro).
În restul campionatelor, situația este diferită, tranzacțiile fiind pe plus în favoarea jucătorilor vânduți de cluburi. Astfel, din Ucraina și Cehia au plecat jucători în valoare de 29 de milioane de euro, iar croații au primit 23 de milioane pentru transferuri, printre alte, către Bundesliga, Serie A sau campionatul Greciei. Dacă în cazul Ucrainei era de așteptat un exod al străinilor, datorită situației politice din zonă, cehii si croații au încasat sume serioase pentru jucători autohtoni. Sparta Praga l-a vândut pe Adam Hložek (19 ani, atacant) la Bayer Leverkusen pentru 13 milioane de euro, iar Dinamo Zagreb a primit 7.5 milioane de euro de la Wolfsburg pentru Bartol Franjić (22 de ani, mijlocaș defensiv), acestea fiind cele mai scumpe tranzacții din acestă vară din cele două campionate. Iar în momentul în care transferurile se ridică la astfel de sume, este normal ca o parte din ele să fie reinvestite în aducerea de jucători: 7.4 milioane cheltuite în Cehia (Sparta și Slavia Praga întârindu-se serios pentru noul sezon) și 8.75 milioane în Croația (cu Dinamo Zagreb cap de afiș).
La transferuri bune se pricep si polonezii de la Lech Poznan, care l-au cedat pe tânărul Jakub Kaminski (20 ani, bandă stângă) la Wolfsburg, pentru nu mai puțin de 10 milioane de euro.
O vară destul de plină pentru echipele care urmează să intre în focurile cupelor europene.
Așa arată pe hârtie duelul dintre CFR Cluj și Pyunik Erevan
După ce glumele cu Radio Erevan au fost uitate din cauza prestațiilor mai puțin reușite ale naționalei României împotriva Armeniei, CFR Cluj are șansa să ia cât se poate de în serios dubla manșă din turul 1 preliminar al Champions League. Meciurile se vor disputa pe 5 și 13 iulie, CFR fiind gazdă în retur.
Pyunik este campioana en-titre a Armeniei, deținând și recordul de 15 titluri și 8 Cupe câștigate. Cu o valoare de piață a lotului de 5 milioane de euro (transfermarkt.com), echipa din capitala Armeniei nu a reușit să ajungă până acum în grupele vreunei competiții europene, cel mai aproape fiind în 2018, când a ajuns în al treilea tur preliminar din Europa League, fiind eliminată de Maccabi Tel Aviv cu scorul general de 2-1. Cel mai valoros jucător din lot este evaluat la 350 de mii de euro și tocmai a fost adus gratis de la vicecampioana FC Ararat-Armenia. Este vorba de fundașul central ucrainian, Sergiy Vakulenko.
Cu un lot în valoare de 30 de milioane, CFR nu ar trebui să își pună decât problema adversarei din turul 2, unde poate întâlni KF Tirana (campioana Albaniei) sau pe Dudelange (campioana Marelui Ducat Luxemburg), ambele cu istoric foarte interesant împotriva echipelor românești.
Dudelange este câștigătoarea dublei din playoff-ul pentru grupele Europa League, sezonul 2018-2019, eliminând-o chiar pe CFR cu scorul de 5-2.
KF Tirana este nimeni alta decât continuatoarea KS 17.Nëntori Tirana, care în 1986 o elimina pe Dinamo din prima rundă a preliminariilor Cupei Cupelor.
Modul în care antrenorul ardelenilor, Dan Petrescu, abordează aceste meciuri ne dă încredere că vom avea șansa să vedem măcar o revanșă în turul al doilea, fie ea revanșa CFR-ului sau a fotbalului românesc.
Discuțiile despre valorile de piață ale echipelor parcă nu își mai au rostul când avem în față posibilitatea unor dueluri de acest gen. Sumele devin relative și ne rămâne doar să urmărim cu sufletul la gură ce se va întâmpla.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo