Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Câți antrenori a schimbat Craiova în ultimul deceniu. Neagoe, ultimul pe listă. Cine a avut cel mai scurt mandat

Maria Olteanu

Publicat 25/07/2023 la 16:43 GMT+3

Laurențiu Reghecampf, Victor Pițurcă, Devis Mangia, Cristiano Bergodi, Gigi Mulțescu, Mirel Rădoi sau Eugen Neagoe sunt doar câteva dintre numele care au antrenat-o pe Universitatea Craiova în ultimul deceniu, echipă rămasă din nou fără tehnician, după ce Neagoe și conducerea clubului au ajuns la o înțelegere pentru rezilierea contractului.

Eugen Neagoe

Credit imagine: Eurosport

Universitatea Craiova este una dintre echipele care a schimbat cei mai mulți antrenori în ultimul deceniu, nu mai puțin de 15 tehnicieni stând la cârma trupei din Bănie de la promovare și până în prezent. Ultimul a fost Eugen Neagoe, oltean get-beget, care a preluat locul lăsat liber de Mirel Rădoi, în iarna anului trecut, și el plecând din Bănie după un contract de scurtă durată, de doar 4 luni.
Iată mai jos o incursiune în ultimii 10 ani pe banca tehnică a juveților: care este antrenorul care a reușit cele mai mari performanțe, cine a dezamăgit cel mai mult, dar și cine a avut cel mai scurt mandat la echipa din sudul țării.
Universitatea Craiova a promovat din Liga 2 pe prima scenă a fotbalului românesc în primăvara anului 2014. În eșalonul secund oltenii fuseseră conduși de Erik Lincar, care a stat nici patru luni, până pe 30 septembrie 2013, și mai apoi de Ovidiu Stîngă până în martie. Ulterior, pe banca Craiovei a fost numit Gabi Balint, cel care a reușit promovarea în Liga 1, în nici cele trei luni petrecute în Bănie, ca mai apoi să se despartă de echipă.

CRAIOVA A SCHIMBAT 14 ANTRENORI DE LA PROMOVARE ȘI PÂNĂ ACUM

Ajunși în primul eșalon, conducătorii clubului l-au numit în funcția de antrenor pe Ionel Gane, care a fost principal în perioada 10 iunie 2014 – 2 septembrie 2014. Începutul de sezon a fost unul sub așteptări, după ce oltenii au acumulat doar două puncte în șase etape, așa că cele două părți au încetat colaborarea de comun acord la începutul lunii septembrie 2014.
Imediat după despărțirea de Gane, oltenii i-au pus în funcție pe Sorin Cârțu și Emil Săndoi, primul în calitate de director tehnic, al doilea ca antrenor principal. Cei doi au reușit să redreseze echipa și să o scoată din zona locurilor de retrogradare, urcând-o în preajma pozițiilor fruntașe. În sezonul competițional 2014-2015, primul de la promovare, cu Săndoi și Cârțu pe bancă, oltenii s-au clasat pe 5, după ce au reușit un parcurs record de 19 meciuri fără înfrângere.
Sorin Cârțu
În aceeași formulă s-a început și noua ediție de campionat, iar primul care a dezertat în toamna lui 2015 a fost directorul tehnic, Sorin Cârțu, care a demisionat de la echipă, Săndoi rămânând să se ocupe singur de destinele formației din sudul țării.
La începutul lunii ianuarie 2016, Săndoi și-a reziliat contractul cu echipa patronată de Mihai Rotaru, lăsând-o pe Craiova pe locul 8, cu 27 de puncte, la 8 puncte de play-off, după o serie nefastă la finalul lui 2015, cu 4 înfrângeri în 5 jocuri.
Succesorul lui Săndoi pe banca oltenilor a fost tot unul dintre oamenii apropiați de club, Daniel Mogoșanu, antrenorul echipei secunde, care a activat ca principal în perioada 8 ianuarie 2016 – 31 mai 2016. Acesta a fost ajutat de Victor Naicu, antrenor cu licență Pro, unul dintre tehnicienii centrului de copii şi juniori, ambii promovați la prima echipă după plecarea lui Săndoi. Cei doi au rămas la timona oltenilor până la finele sezonului, ratând play-off-ul și cupele europene, terminând pe locul secund în play-out, în spatele celor de la CSMS Iași.
În pauza competițională a fost adus Gheorghe Mulțescu, antrenor legat o viață de Dinamo, dar care a fost primit și acceptat rapid în Bănie, unde a stat fix un sezon, din iunie 2016 până în iunie 2017. În ciuda unei clasări pe poziția a cincea în Liga 1 și a obținerii dreptului de a evolua în preliminariile Europa League, Mulțescu nu a mai continuat la Craiova, în locul său fiind adus primul tehnician străin de la promovare, italianul Devis Mangia.
CITEȘTE ȘI:

DEVIS MANGIA, PRIMUL ANTRENOR ALĂTURI DE CARE CRAIOVA A CÂȘTIGAT DIN NOU UN TROFEU

Devis Mangia a ajuns în Bănie din postura de fost selecționer al naționalei de tineret a Italiei, fără să aibă în CV formații cu nume importante pe care le-a antrenat la echipa de club. Cu el pe bancă, oltenii au început și aventura europeană, acolo unde au fost eliminați de cei de la AC Milan, la capătul unei duble în care juveții au ținut piept colosului din Serie A.
Devis Mangia
Cu Mangia la timona echipei, toți din Craiova și de lângă echipă au simțit cum magia a fost adusă la club, formația crescând încet și sigur, pentru ca la finalul sezonului competițional 2017-2018 să obțină cea mai bună clasare de la promovare, locul 3, dublată de adjudecarea primului trofeu, Cupa României, după victoria din finala cu Hermannstadt.
Rezultatele bune l-au reconfirmat pe Mangia în funcția de antrenor principal în Bănie, acolo unde a rămas până în aprilie 2018, când a încetat colaborarea cu Mihai Rotaru, în ciuda faptului că echipa avea rezultate, fiind astfel antrenorul care a stat cel mai mult la Craiova în toată această perioadă, vreme de peste 22 de luni.
Rotaru s-a reorientat și de această dată tot în proprie curte și l-a numit principal pe Corneliu Papură, antrenorul echipei secunde din Liga 3. Papură a terminat sezonul pe poziția a patra și a rămas principal și la începerea noii ediții, până în septembrie, când oltenii au reușit să dea o adevărată lovitură de imagine și să îl numească antrenor pe Victor Pițurcă.
Pițurcă
Primit cu mult entuziasm în Bănie, Pițurcă nu a reușit să se impună la Craiova și după doar patru luni și două zile a plecat de la echipă, la începutul anului 2020, fiind convins că nu poate ataca titlul, nemulțumit pe deplin de lotul de jucători.
Corneliu Papură a fost readus la timona echipei, pentru cel de-al doilea mandat, fiind alături de băieți în cantonamentul din iarnă, dar și la primele meciuri din 2020, până când campionatul s-a întrerupt din cauza pandemiei de Coronavirus.

CRISTIANO BERGODI A REAPRINS SPERANȚELE LA TITLU DUPĂ 29 DE ANI

Pe 8 mai 2020 locul lui Papură a fost luat de italianul Cristiano Bergodi, care a reușit cea mai bună clasare cu echipa din Craiova, alături de care a jucat cu titlul pe masă în fața CFR-ului. Oltenii au terminat sezonul vicecampioni, iar Bergodi a mai continuat pe bancă până în luna noiembrie, căci în ciuda rezulatelor obținute tehnicianul a luat decizia să demisioneze, declarând la vremea respectivă că nu este pe aceeași lungime de undă cu patronul Rotaru.
Cristiano Bergodi
Și de această dată, la fel ca în trecut, Rotaru a apelat la Corneliu Papură, care a terminat anul în Bănie și a mai avut contract până la finalul lui 2021, când a fost demis, iar interimatul l-a asigurat un alt om din club, Dragoș Bon, pentru ca în câteva zile să fie perfectată înțelegerea cu grecul Marinos Ouzounidis.

MARINOS OUZOUNIDIS, DOUĂ TROFEE ÎN ACELAȘI SEZON

Chiar dacă a stat puțin peste cinci luni în Bănie, Ouzounidis a reușit cele mai mari performanțe cu Universitatea Craiova, terminând sezonul pe locul al treilea și punând în vitrină două trofee, Cupa României și SuperCupa.
Marinos Ouzounidis a fost prezentat oficial la Universitea Craiova
La finalul lui iulie 2021, Ouzounidis a plecat din Bănie, unde a fost înlocuit cu Laurențiu Reghecampf, care a stat vreme de aproape un sezon la Craiova, perioadă în care a terminat pe locul al treilea în Liga 1, după ce fusese eliminat prematur din cupele europene.
Laurențiu Reghecampf (Universitatea Craiova)

MIREL RĂDOI, ILUZII ȘI DEZILUZII

Reghecampf s-a despărțit la finalul sezonului trecut de echipă, după ce a decis împreună cu Rotaru să nu mai continue colaborarea, iar Laszlo Balint a fost ales succesor la cârma echipei. Fostul antrenor al celor de la UTA nu a stat nici două luni în funcția de tehnician al Craiovei, după etapa a patra fiind înlocuit de Mirel Rădoi. Acesta a fost primit cu mult entuziasm în Bănie, considerat a fi un om al locului, capabil să înțeleagă spiritul și dorințele oltenilor de a fi din nou campioni.
Numit în funcție pe 9 august 2022, Rădoi a debutat excelent, cu o calificare în faza următoare a Conference League, însă în campionat Craiova nu a strălucit niciodată, iar eliminarea din Cupa României, precum și situația tensionată din cadrul clubului, l-au făcut pe fostul selecționer să demisioneze la începutul lui decembrie, oltenii rămânând din nou fără antrenor.
Pentru ultimele meciuri din an, Craiova a apelat la serviciile lui Dragoș Bon, cel care mai pregătise echipa și în 2021, tot ca interimar.

Eugen Neagoe și sângele alb-albastru curgând prin vene

În pauza competițională din iarnă, patronul Mihai Rotaru a continuat negocierile pentru a numi un nou tehnician la cârma echipei, al treilea în același sezon competițional. Până la urmă în ianuarie 2023 a ajuns la o înțelegere cu Eugen Neagoe, care a întrerupt colaborarea cu Universitatea Cluj doar pentru a ajunge în Bănie, acolo unde i-a preluat pe olteni înainte de cantonamentul de iarnă.
Eugen Neagoe, foto: Oltenia TV Facebook
Neagoe a promis eventul la instalarea în Bănie, dar rezultatele nu au venit nici în mandatul său, așa că scenariul se repetă, iar patronul Rotaru și tehnicianul își strâng mâna, fără ca echipa să fi reușit măcar o medalie. Craiova a avut un play-off ratat, a terminat pe locul 4 și, pentru prima dată după șase ani, a ratat și preliminariile cupelor europene, chiar dacă a fost doar la mâna ei în ultimul meci al sezonului.
În această vară, oltenii nu au perfectat multe transferuri pentru a întări lotul, dar l-au readus la Craiova pe Alex Mitriță. Insuficient însă, întrucât după un început victorios de sezon, cu 3 puncte, a urmat o remiză albă, fără goluri și fără perspective, acasă, cu nou-promovata Oțelul Galați.
Rotaru nu a mai avut răbdare și i-a strâns mâna lui Neagoe după doar două jocuri din noua stagiune, mult mai repede decât o făcuse în urmă cu un an, cu Balint, care stătuse pe bancă 4 partide.
Acum oltenii sunt din nou fără un antrenor prinicipal, iar patronul Rotaru va fi nevoit să caute un nou antrenor pentru Craiova, al 18-lea din ultimii 10 ani.

ANTRENORII CARE AU CONDUS-O PE UNIVERSITATEA CRAIOVA ÎN ULTIMII 10 ANI

  • Erik Lincar (1 iulie 2013 – 30 septembrie 2013)
  • Ovidiu Stîngă (1 octombrie 2013 – 14 martie 2014)
  • Gavril Balint (17 martie 2014 – 10 iunie 2014)
  • Ionel Gane (10 iunie 2014 – 2 septembrie 2014)
  • Emil Săndoi (3 septembrie 2014 – 8 ianuarie 2016)
  • Daniel Mogoșanu (8 ianuarie 2016 – 31 mai 2016)
  • Gheorghe Mulțescu (9 iunie 2016 – 9 iunie 2017)
  • Devis Mangia (9 iunie 2017 – 15 aprilie 2019)
  • Corneliu Papură (15 aprilie 2019 – 3 septembrie 2019)
  • Victor Pițurcă (3 septembrie 2019 – 5 ianuarie 2020)
  • Corneliu Papură (13 ianuarie 2020 – 7 mai 2020)
  • Cristiano Bergodi (8 mai 2020 – 9 noiembrie 2020)
  • Corneliu Papură (10 noiembrie 2020 – 30 ianuarie 2021)
  • Dragoș Bon (31 ianuarie 2021 – 5 februarie 2021)
  • Marinos Ouzounidis (6 februarie 2021 – 23 iulie 2021)
  • Laurențiu Reghecampf (26 iulie 2021 – 12 iunie 2022)
  • László Balint (13 iunie 2022 – 8 august 2022)
  • Mirel Rădoi (9 august 2022 – 7 decembrie 2022)
  • Dragoș Bon (8 decembrie 2022 - 2 ianuarie 2023)
  • Eugen Neagoe (3 ianuarie 2023 - 25 iulie 2023)
  • Cel mai lung mandat: Devis Mangia – 676 de zile
  • Cel mai scurt mandat: Laszlo Balint – 56 de zile (exceptând interimatul asigurat de Dragoș Bon în februarie 2021)
  • Cea mai mare performanță: Marinos Ouzounidis – 2 trofee
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo