Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum a arătat finalul de sezon când FCSB a luat ultima dată titlul. Aceea a fost ultima ediție fără play-off

Maria Olteanu

Publicat 22/04/2024 la 18:17 GMT+3

FCSB este în proporție de 90% noua campioană a României și mai este doar o chestiune de timp până când bucureștenii vor deveni și matematic campioni ai României. Iată mai jos cum arăta finalul de sezon în anul în care FCSB a luat ultimul titlu.

FCSB, campioană a României în sezonul 2014/15, foto: FRF

Credit imagine: Eurosport

FCSB este foarte aproape de a-și împlini visul după care tânjește de 9 ani. Vicecampionii României se află acum față în față cu titlu în Superliga, la capătul unei stagiuni pe care au dominat-o autoritar.
Roș-albaștrii au fost mereu pe prima poziție în clasament și și-au construit, de-a lungul etapelor, un avans liniștitor față de urmăritoare. La intrarea în play-off, FCSB mai avea doar patru puncte distanță față de locul secund, ocupat de Rapid, odată cu înjumătățirea punctelor, însă bucureștenii și-au consolidat din nou un avans liniștitor după doar câteva etape.
Acum, la jumătatea play-off-ului, FCSB este la cota 45, la 11 puncte distanță de locul al doilea, ocupat de Universitatea Craiova. Matematic, în joc mai sunt 15 puncte, ceea ce înseamnă că lupta este încă deschisă, dar șansele ca FCSB să mai fie detronată sunt minime.
Eurosport.ro îți prezintă mai jos cum a arătat finalul de sezon în Liga 1 în anul în care FCSB a ieșit pentru ultima dată campioană și cum a gestionat atunci echipa roș-albastră lupta pentru supremație. Din anul următor a fost introdus sistemul play-off/play-out, iar FCSB nu a mai reușit niciodată să termine prima, chiar dacă în mulți ani a fost aproape.
Citește și:

2015, anul ultimului titlu pentru FCSB, cu Gâlcă pe bancă

Ultimul titlu de campioană a României care a poposit în capitală a fost în anul 2015, iar Costel Gâlcă era cel care se ocupa de destinele roș-albaștrilor.
La finele acelei ediții, bucureștenii au reușit să devină campioni ai țării pentru a 26-a oară în istorie, în ultimul sezon în care s-a jucat fără sistem play-off/play-out.
Aceea a fost ultima ediție cu 18 echipe la start și cu 34 de etape disputate, la finele ei nu mai puțin de 6 echipe retrogradând.
Roș-albaștrii au început sezonul 2014-2015 cu Constantin Gâlcă pe bancă, cel care a preluat echipa la începutul lui iunie 2014 de la Laurențiu Reghecampf. Bucureștenii au terminat acel campionat cu 71 de puncte: 22 de victorii, 5 egaluri și 7 înfrângeri, având o diferență de 3 puncte față de cea cu care au dus lupta până în ultima etapă, ASA Târgu Mureș.
Cu 59 de goluri marcate și 23 primite în 34 de meciuri, FCSB a fost prima dată pe primul loc în etapa a 4-a a sezonului. A cedat fotoliul de lider runda următoare, în etapa a 5-a, atunci când a fost devansată de Petrolul, revenind pe prima poziție în etapa a 6-a.
Din acel moment a urmat o dominație clară a formației lui Gâlcă, gruparea din capitală fiind lider vreme de alte 22 de etape, până în etapa a 28-a inclusiv.
Din runda 29, ASA Târgu Mureș a trecut pe primul loc, acolo unde a rămas timp de patru etape, cu două meciuri înainte de final bucureștenii revenind pe primul loc, poziție pe care au încheiat ediția, cu un avans de 3 puncte.
Performanța reușită atunci a fost cu atât mai importantă cu cât înainte sau în timpul sezonului conducerea i-a vândut pe unii dintre cei mai importanți oameni din lot, Florin Gardoș, Mihai Pintilii, Lucian Sânmărtean, Lukasz Szukala și Claudiu Keșeru, în timp ce Ciprian Tătărușanu, Daniel Georgievski, Pantelis Kapetanos, Mihai Răduț și Federico Piovaccari au fost lăsați să plece liberi de contract.
Finalul acelui sezon, 2014-2015, a fost unul de infarct, cu FCSB și ASA luptând cot la cot pentru supremație. Târg-mureșenii au avut șansa să pună mâna pe trofeu, dar au pierdut titlul pe teren propriu în fața deja retrogradatei Oțelul Galați. Turul sezonului a fost excepțional pentru bucureșteni, dar pe final de sezon au tremurat serios. Avea la un moment dat 13 puncte avans față de trupa ardeleană, însă ecartul a fost recuperat. Înainatea etapei 30, FCSB era chiar la 5 puncte în spatele lui ASA, care făcuse 18 puncte în plus, dar finalul le-a aparținut tot bucureștenilor, care au încheiat la 3 puncte în față.
În ultimul meci, ASA nu a profitat de remiza roș-albaștrilor cu CSMS Iași și a pierdut acasă cu retrogradata Oțelul, titlu ajungând în capitală.

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo