La finalul lunii februarie, după ce înscrisese în meciul tur al duelului cu Valencia, slovenul ajunsese la 12 goluri marcate în ultimele 12 partide disputate în toate competițiile pentru Atalanta. Sezonul lui Ilicic fusese unul perfect, cu 15 goluri și 8 assisturi în Serie A și evoluții fantastice în Champions League, care au culminat cu "pokerul" marcat pe Mestalla.

Strania "dispariție" a lui Ilicic

Pe 11 iulie, în confruntarea în care Atalanta a întâlnit-o pe Juventus, Ilicic juca ultima partidă a sezonului. Remiza aceea ne-a arătat un fotbalist slăbit, fără busolă, complet ieșit din ritm. Deși formația nerazzurră mai avea bătălii grele - inclusiv sfertul de finală de Champions League, pierdut dramatic în fața lui PSG, după ce francezii au revenit de la 1-0, impunându-se grație unor goluri marcate în minutele 90 și 90+3 - bosniacul nu a mai jucat vreo partidă. Atalanta a recunoscut că nu e vorba de o accidentare, dar nu a dat detalii despre starea lui Ilicic.
Liga Campionilor UEFA
Gasperini, reacție genială când l-a văzut pe Ronaldo, după meci: "Du-te naibii!"
03/11/2021 LA 11:08
Mijlocașul se află în prezent în Slovenia, alături de familia sa, deși sezonul nou a început de peste o lună. S-a vorbit că ar avea probleme cu soția, însă adevărul e cu totul altul.
"Pandemia a redeschis răni în inima sa: decesele din Bergamo i-au adus aminte de războiul din Balcani și de tragedia prin care a trecut familia sa", notează violanews.com.
Concret, Ilicic ar fi, din câte se pare, într-o stare avansată de depresie. Pe fondul său de ipohondru, pandemia a deschis răni adânci. Josip se teme pentru fetele sale, în condițiile în care el a crescut fără tată, și a vrut să se izoleze total de orice posibilă contaminare. Toată această perioadă l-a marcat profund și l-a aruncat în brațele depresiei.
"O barieră a tăcerii a apărut în jurul lui Ilicic, iar aceasta vine doar pentru a-i conferi fotbalistului protecție. Și respect pentru un jucător care nu știe ce are, dar care suferă cu siguranță. Vorbim de un băiat foarte sensibil, singuratic, cu un cult al vieții private. În Slovenia îl numesc "bunica", pentru că se teme de fiecare mic simptom, asociindu-l cu o boală. "Din când în când îl sun pentru a afla cum este, dar acum nu mi-a răspuns", spune Antonio Sivec, care era interpretul său pe vremea când mijlocașul ofensiv era la Palermo. Ce se întâmplă exact? Ilicic s-a speriat de pandemie. Dar nu pentru el însuși neapărat, ci pentru fetele sale. Vrea să fie cu orice preț tatăl pe care el nu l-a avut niciodată. Toți cei decedați în pandemie i-au adus aminte de războiul din Bosnia-Herzegovina. Îi este frică, iar această frică îți blochează picioarele.
Ilicic s-a născut în 1988 în Prijedor, în Bosnia și Herțegovina, ulterior locul unui masacru teribil; tatăl său a murit pe când el avea doar 7 luni, în condiții ciudate. "Nu știam ce înseamnă cuvântul "tată", colegii mei de școală mi-au explicat acest lucru", a spus la un moment dat Ilicic, după ce a devenit un fotbalist cunoscut. În spatele acestor tragedii a rămas o gaură neagră în care Josip se pierde din când în când", mai notează italienii.

Ilicic, pe punctul să depășească depresia

Totuși, din câte se pare, fotbalistul sloven pare să fi depășit momentul critic. Gasperini a vorbit cu el de curând, tehnicianul transmițându-i încă o dată că e alături de el și că nu îl presează în vreun fel să revină la club. Ilicic i-a transmis antrenorului că simte îmbunătățiri din punct de vedere al moralului și că vrea neapărat să își ajute echipa atunci când va considera că anxietatea avută nu îi va mai afecta randamentul. Cert e că, după această ultimă discuție, Gasperini l-a trecut pe sloven pe lista UEFA, pentru disputele din Champions League. Atalanta face parte dintr-o grupă extrem de echilibrată, cu Liverpool, Ajax și Midtjylland.
Fotbal
Ilicic "s-a întors"! Cel mai bun meci al slovenului, post-depresie! A învins de unul singur pe Roma
20/12/2020 LA 19:21
Serie A
Gasperini a vorbit pentru prima oară de situația lui Ilicic, super-starul Atalantei fugit din Italia
11/10/2020 LA 09:59