Conform site-ului Focus.it, inventatorul simbolului "Scudetto" (un scut în culorile drapelului italian: verde, alb, roșu) a fost a fost poetul și dramaturgul italian Gabriele D'Annunzio (12.03.1953-01.03.1938).
Pe lângă calitățile sale literare, D'Annunzio avea o pasiune deosebită pentru fotbal. El obișnuia să joace fotbal alături de prietenii săi pe plaja din Francavilla, în apropiere de Pescara natală. Izvoarele din Italia scot la iveală și un moment nefericit, petrecut în 1887, când D'Annunzio și-a pierdut câțiva dinți în urma unei accidentări din timpul unui meci.
Din nefericire, vremurile în care a trăit D'Annunzio au fost foarte delicate din punct de vedere geopolitic. Acesta a fost un susținător fervent al intrării Italiei în Primul Război Mondial alături de Antanta (Alianță politică formată inițial din Franța, Marea Britanie și Rusia. România a aderat la Antanta în 1916 când a intrat în război). După intrarea în război, D'Annunzio a devenit infanterist, iar mai apoi marinar și aviator în armata italiană. Primul război mondial s-a încheiat în 1918, dar Italia s-a simțit trădată la tratatele de pace de la Versailles.
Serie A
Din Serie D la Juventus, în doar trei ani! Povestea de film a lui Andrea Cambiaso
05/07/2022 LA 07:29
Ca urmare, o armată italiană independentă, condusă de D'Annunzio, a invadat fostul oraș austro-ungar Fiume (actuala Rijeka, în Croația). La data de 7 februarie 1920 a fost organizat un meci de fotbal între o echipă de soldați italieni și una de civili locali. Cu acea ocazie, la inițiativa lui D'Annunzio, italienii au purtat imprimat pe tricourile albastre, un scut în culorile drapelului național: verde, alb și roșu.

Genoa, prima echipă care a purtat "Scudetto" pe tricou

Peste doar câțiva ani, în 1924, Federația Italiană de Fotbal a decis ca echipa care câștigă campionatul intern să poarte ca decorație pe echipament acel simbol pe tot parcursul sezonului următor. Astfel, în sezonul 1924-1925, Genoa a fost prima echipă care a purtat "Scudetto" pe piept, ca distincție pentru câștigarea titlului câștigat în sezonul 1923-1924.
La început, doar campiona de la fotbal avea această decorație, dar în 1928 și campiona de la rugby a preluat obiceiul, iar cu timpul toate sporturile de echipă din peninsulă.
Tradiția a continuat și după redenumirea campionatului italian în Serie A (1929) și a fost păstrată până în ziua de astăzi, a purta "Scudetto" pe piept fiind o mare onoare în Italia. "Scudetto" are o conotație aparte în tot sportul italian, este obiectivul tuturor sportivilor și este simbolul care reprezintă mândria uriașă de a fi campion.
https://i.eurosport.com/2020/11/03/2927919.jpg
Serie A
Chiricheș semnează azi cu noul club. Anunțul presei din Italia
30/06/2022 LA 10:57
Serie A
Titlul în Italia, decis de un meci de baraj, în caz de egalitate de puncte
29/06/2022 LA 08:51