Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Scudetto"- un simbol vechi de un secol! Cum a luat naștere distincția purtată de campionii Italiei

Nicu Savin

Actualizat 05/11/2020 la 17:05 GMT+2

"Scudetto" este o decorație purtată pe echipament de toate echipele sportive din Italia care au câștigat competiția internă în sezonul anterior. Fotbalul a fost primul sport care a purtat această decorație, dar cu timpul obiceiul a fost preluat de majoritatea sporturilor de echipă.

Juventus fans - Scudetto 2014 (AFP)

Credit imagine: AFP

Conform site-ului Focus.it, inventatorul simbolului "Scudetto" (un scut în culorile drapelului italian: verde, alb, roșu) a fost a fost poetul și dramaturgul italian Gabriele D'Annunzio (12.03.1953-01.03.1938).
Pe lângă calitățile sale literare, D'Annunzio avea o pasiune deosebită pentru fotbal. El obișnuia să joace fotbal alături de prietenii săi pe plaja din Francavilla, în apropiere de Pescara natală. Izvoarele din Italia scot la iveală și un moment nefericit, petrecut în 1887, când D'Annunzio și-a pierdut câțiva dinți în urma unei accidentări din timpul unui meci.
Din nefericire, vremurile în care a trăit D'Annunzio au fost foarte delicate din punct de vedere geopolitic. Acesta a fost un susținător fervent al intrării Italiei în Primul Război Mondial alături de Antanta (Alianță politică formată inițial din Franța, Marea Britanie și Rusia. România a aderat la Antanta în 1916 când a intrat în război). După intrarea în război, D'Annunzio a devenit infanterist, iar mai apoi marinar și aviator în armata italiană. Primul război mondial s-a încheiat în 1918, dar Italia s-a simțit trădată la tratatele de pace de la Versailles.
Ca urmare, o armată italiană independentă, condusă de D'Annunzio, a invadat fostul oraș austro-ungar Fiume (actuala Rijeka, în Croația). La data de 7 februarie 1920 a fost organizat un meci de fotbal între o echipă de soldați italieni și una de civili locali. Cu acea ocazie, la inițiativa lui D'Annunzio, italienii au purtat imprimat pe tricourile albastre, un scut în culorile drapelului național: verde, alb și roșu.

Genoa, prima echipă care a purtat "Scudetto" pe tricou

Peste doar câțiva ani, în 1924, Federația Italiană de Fotbal a decis ca echipa care câștigă campionatul intern să poarte ca decorație pe echipament acel simbol pe tot parcursul sezonului următor. Astfel, în sezonul 1924-1925, Genoa a fost prima echipă care a purtat "Scudetto" pe piept, ca distincție pentru câștigarea titlului câștigat în sezonul 1923-1924.
La început, doar campiona de la fotbal avea această decorație, dar în 1928 și campiona de la rugby a preluat obiceiul, iar cu timpul toate sporturile de echipă din peninsulă.
Tradiția a continuat și după redenumirea campionatului italian în Serie A (1929) și a fost păstrată până în ziua de astăzi, a purta "Scudetto" pe piept fiind o mare onoare în Italia. "Scudetto" are o conotație aparte în tot sportul italian, este obiectivul tuturor sportivilor și este simbolul care reprezintă mândria uriașă de a fi campion.
Premier League program
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo