Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea unui blat stricat de un gol în minutul 90! Autorul, blamat de colegi și expulzat din Europa

Nicu Savin

Publicat 20/03/2023 la 15:08 GMT+2

Meciurile aranjate reprezintă un subiect fiebinte și în fotbalul actual, dar în trecut au existat scandaluri imense din cauza trucării rezultatelor, chiar și în campionatele de top. În cele ce urmează vă vom prezenta povestea brazilianului Moasir Bastos, poreclit "Tuta", care a marcat un gol care a stricat un "Biscotto" din sezonul 1998-1999 din Serie A, la un meci între Venezia și Bari.

Duccio Innocenti, lovindu-l cu palma peste față pe Tuta, omul care a dat golul victoriei în Venezia - Bari 2-1, în 1999 (Sursa foto: Twitter)

Credit imagine: Eurosport

În anii '90, Serie A era încă cel mai puternic campionat din lume, dar scandalurile legate de meciurile aranjate nu ocoleau fotbalul din "Cizmă". În sezonul 1998-1999 a avut loc un "Biscotto" devenit celebru, care a atras o anchetă amplă, rămasă însă fără urmări deoarece oamenii implicați au "au dat-o la întors" în fața autorităților.
Principalul "vinovat" a fost Moasir Bastos, un brazilian care abia venise în fotbalul european. Cunoscut sub numele de Tuta, atacantul a impresionat în țara natală și în vara lui 1998 a ajuns în Serie A, la Venezia. Acesta și-a câștigat simpatia fanilor încă de la prima apariție în tricoul Veneziei, când a marcat un gol într-o victorie cu 2-0 în fața lui Lazio.
Ulterior nu a mai avut realizări deosebite, dar a reușit să rămână în istoria fotbalului italian. Pe 24 ianuarie 1999, Venezia a jucat acasă cu Bari. Tuta a început pe bancă, după ce la precedentele 4 partide nu bifase niciun minut. A fost introdus pe teren în minutul 77 și în minutul 90 a marcat golul victoriei.
Orice gol decisiv marcat în ultimul minut generează o bucurie imensă, dar nu a fost cazul la duelul de acum 24 de ani. Fanii Veneziei erau în delir, dar jucătorii priveau stupefiați unul la altul. Fotbaliștii lui Bari, extrem de furioși, păreau că le reproșează adversarilor ceea ce s-a întâmplat, iar Tuta a așteptat în zadar felicitările colegilor.
Meciul s-a terminat 2-1, iar evenimentele au degenerat. Toată lumea era supărată, iar fundașul lui Bari, Duccio Innocenti, l-a "răsplătit" pe Tuta cu o palmă în drumul spre vestiare și puțin a lipsit ca cei doi jucători să se ia la bătaie. Era clar că brazilianul stricase o înțelegere între cele două echipe, cel puțin între fotbaliști. Presa a observat imediat evenimentele ciudate de pe teren, iar Tuta a "pus gaz pe foc" prin declarațiile de la final.
"S-au întâmplat lucruri pe care nu le pot înțelege. Când am intrat pe teren, Maniero mi-a spus să nu marchez și când am făcut-o toată lumea a început să mă insulte, colegii de echipă și adversarii. Mi-am făcut treaba, am marcat un gol, Venezia a câștigat, nu înțeleg ce am greșit.", a declarat brazilianul, citat de menshouse.gr.

Tuta, atacantul care a stricat un "blat" din Serie A cu un gol marcat în minutul 90

Antrenorul Veneziei a negat că i-a spus jucătorului său să nu înscrie și a motivat că ceilalți fotbaliști nu au sărbătorit reușita pentru că nu și-au dat seama că mingea a intrat în poartă, deși acest lucru era evident. Președintele clubului, Maurizio Jabbarini, s-a făcut că nu știe nimic (sau poate chiar nu știa) și a anunțat măsuri dure dacă se va dovedi că era vorba despre un "blat".
Autoritățile s-au autosesizat după afirmațiile lui Tuta și au deschis o anchetă. Venezia și Bari riscau amenzi uriașe și se vorbea chiar de excluderea din Serie A. Nu a fost cazul, pentru că totul s-a mușamalizat la tribunal. Chemat să depună mărturie, Tuta și-a schimbat declarația și a spus că nu a înțeles ce-i transmisese antrenorul, pentru că nu înțelegea pe deplin limba italiană, iar dosarul a fost clasat.
Confruntarea care a pus pe jar Serie A în 1999 a avut loc în etapa a 18-a. Astfel, e greu de crezut că remiza a fost admisă tacit de cele două echipe pentru a rămâne împreună în prima ligă. De obicei, astfel de "blaturi" presupuneau ca fiecare combatantă să câștige câte un meci dintr-un sezon, deoarece la egal se pierdeau puncte prețioase. Cel mai probabil, "Biscotto-ul" a fost pus la cale pentru pariuri, un fenomen care abia începea la acea vreme să devină o problemă reală în fotbalul mare. Finalul de sezon le-a regăsit pe cele două echipe deasupra liniei retrogradării, Bari pe 10, Venezia pe 11.
Golul marcat de Tuta în poarta lui Bari l-a costat scump pe atacant. La două săptămâni de la acel meci, brazilianul a marcat și în poarta Milanului, dar avea să fie ultima sa reușită în Serie A. Până la finalul sezonului a mai prins sporadic echipa, asta și pentru că la Venezia ajunsese un anume Alvaro Recoba, talentatul uruguayan care fusese trimis împrumut de Inter pentru a juca mai mult. La finalul acelei stagiuni, Tuta a fost cedat gratis Atletico Paranense și nu a mai jucat niciodată în Europa. Cu excepția a două aventuri în Coreea de Sud, acesta și-a petrecut restul carierei în țara natală, trecându-și în CV formații precum Fluminense, Palmeiras, Flamengo sau Gremio. A marcat peste 150 de goluri în prima ligă din Brazilia.
După mulți ani de la celbreul meci dintre Venezia și Bari, Tuta a dezvăluit că în fotbalul italian a observat multe lucruri ciudate, spunând că s-a confruntat chiar și cu rasismul: "În fotbalul italian se întâmplă lucruri ciudate, unele dintre ele rasiste. Chiar și unii dintre colegii mei s-au uitat la mine cu jumătate de ochi, în timp ce într-un bar un chelner a vrut să mă dea afară pentru că a crezut că vreau să vând șosete”.
Întrebat dacă ar marca din nou acel gol care, indirect, i-a adus plecarea din fotbalul european, brazilianul a răspuns fără să stea pe gânduri: "Aș face-o de 100 de ori"!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo