Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Victor Osimhen e idol la Napoli, dar puțini știu cum își câștiga pâinea în copilărie: "Era supraviețuire pură"

Nicu Savin

Publicat 05/05/2023 la 18:17 GMT+3

Victor Osimhen a marcat golul care i-a adus lui Napoli primul titlu după o pauză de 33 de ani. Nigerianul are o poveste de film, el provenind dintr-o suburbie a orașului Lagos, considerată cea mai mare groapă de gunoi din Africa. Când era copil, actualul star vindea pungi de apă muncitorilor pentru a supraviețui, iar primele sale ghete de fotbal au fost găsite printre mormanele de gunoi.

Victor Osimhen

Credit imagine: Eurosport

Victor Osimhen a fost unul dintre principalii protagoniști ai titlului cucerit de Napoli în Serie A, primul după o pauză de 33 de ani și primul din istorie fără "ajutor divin" așa cum spun napoletanii, adică fără marele Diego Armando Maradona în echipă.
Osimhen și-a câștigat definitiv locul în istoria lui Napoli, după ce a marcat golul din remiza cu Udinese, care a consfințit succesul istoric al echipei lui Spalletti. Nigerianul a fost copleșit de triumful în care a jucat un rol esențial, iar chipul său apare la tot pasul pe străzile orașului din sudul Italiei.
Povestea lui Victor Osimhen poate fi fără probleme ecranizată, deoarece parcursul său în fotbal este aproape miraculos. Actualul idol de la Napoli s-a născut pe 29 decembrie 1998 în Lagos, cel mai mare oraș din Africa (21 de milioane de oameni, cu tot cu împrejurimi), care până în 1991 a fost capitala Nigeriei (Abuja a preluat acest rol de atunci).

Victor Osimhen, din cea mai mare groapă de gunoi din Africa, la idolul fanilor lui Napoli

Osimhen și-a petrecut copilăria în Olusosun (o suburbie din Lagos), considerată cea mai mare groapă de gunoi din Africa. Acolo, fiecare zi este un test de supraviețuire, iar actualul star a trăit pe propria piele acest lucru. După ce a ajuns un fotabalist consacrat, Osimhen nu și-a renegat originile și a recunoscut că vindea pungi cu apă pentru a avea ce să mănânce.
"Le-a vândut muncitorilor pungi de apă pentru a avea ce mânca a doua zi. Uneori găseam un papuc Adidas vechi pentru piciorul drept... și un Reebok pentru cel stâng. Priveam totul ca pe un joc, dar era pură supraviețuire.", a spus Osimhen, citat de Marca.
Chiar dacă a fost un jucător remarcat de la vârste fragede, drumul lui Osimhen către fotbalul mare a fost extrem de dificil. Nigerianul a fost refuzat de mai multe cluburi din Germania și Belgia când era adolescent, deoarece a picat vizita medicală. În cele din urmă Wolfsburg i-a dat o șansă, dar nu s-a adaptat în Germania și a fost cedat la Charleroi (Belgia). Lille i-a văzut potențialul și în 2019 l-a cumpărat cu 22,5 milioane de €, iar afacerea a fost una de succes. Peste numai un an, în 2020, Napoli plătea 75 de milioane de € pentru nigerian, iar de atunci totul e istorie.
Pe lângă golurile pe care le-a marcat în acest sezon, Osimhen a devenit celebru și pentru masca pe care o poartă la fiecare meci, după ce a suferit o accidentare gravă în trecut, la un meci cu Inter: "Ochiul aproape că i-a ieșit din orbită!", spunea medicul lui Napoli la vremea respectivă.
Victor Osimhen a marcat 22 de goluri numai în campionat în acest sezon și are șanse mari să câștige titlul de golgheter (pe locul doi e Lautaro Martinez, cu 19 reușite). Ar fi primul african care obține această distincție în Serie A, dar l-ar aduce și într-o categorie selectă, alături de nume legendare care au jucat în fotbalul italian. Van Basten (Milan/1992), Trezeguet (Juventus/2002), Shevchenko (Milan /2004) si Ibrahimovic (Inter/2009) sunt singurii patru jucatori care, în ultimii 30 de ani, au caștigat în același sezon titlul de 'Scudetto' si cel de 'Caponannoniere' (golgheter).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo