Articol scris de Cosmin Cristian
Coppa del Mondo '90 a fost, pentru orice puști cu cheia la gât, reperul fotbalistic al copilăriei, pentru unii poate chiar al viețîi. Italia Novanta venea, pentru noi, după grîul comunism, în care alb-negru era tot ce vedeai în stradă ori pe micile ecrane ale Diamantului vremii. După o campanie nereușită pentru Mexic '86, ne bucurăm, într-un final că "tricolorii" merg la un turneu final al Cupei Mondiale. Și ce turneu! Am putut vedea cum se naște mitul lui Toto Schilaci, cum se prăbușește cel a lui Maradona, cum Lăcătuș spulberă URSS-ul sau cum Roger Milla devine cel mai bătrân marcator al unui campionat mondial.
Și apoi stadioanele, refăcute pentru turneul final, de la "perla" Liguriei, Luigi Ferraris, mergând tocmai în Sardinia, pe Sant Elia din Cagliari, ajungând la mastodontul San Siro, cu o capacitate de peste 70 de mii de oameni. Iar pe scenă lumii urcă Gianna Nannini și Edoardo Bennato, cu piesă care vibrează și azi în difuzoarele radiourilor, dar mai ales în inimile pustanilor de la acea vreme, care visau la "un'Estate italiana-na-na-na".
Liga Campionilor UEFA
#VOCE Napoli, repetabilă speranță
04/10/2022 LA 07:36
Pentru generația cu cheia la gât, ce a urmat după Italia '90 a fost doar cursul firesc al "naturii", fascinația pentru starurile turneului, pentru stadioanele Cizmei, pentru mascota Ciao, pentru casete audio cu Toto Cutugno, Gianna sau Ricchi e Poveri. Până și pentru gastronomie, că să înțelegem mai bine din ce era făcută pizza aia de la Panipat. Și apoi drama că nu îl "ai" pe Massaro pentru "a-l da" la schimb cu Dino Baggio și Pagliuca. Celebrele Panini, revistele timpurilor, cu abțibildurile greu de dezlipit după o miuța pe maidanul din spatele blocului.
Astăzi începe un nou sezon de Serie A și nu mai avem nevoie de antena parabolică pentru a urmări în direct ce se întâmplă pe Bentegodi sau pe Olimpico. Nu mai e Gullit la Milan, nu mai e Ravanelli în atacul lui Juve, iar în ofensivă nou-promovatei Cremonese sigur nu îl mai găsim pe Enrico Chiesa, un tânăr ce promitea a sparge tiparele ofensive ale timpurilor.
Citește și:
Cremonese. Cremona. Una din nou-promovatele stagiunii actuale. Sau unul dintre motivele pentru care pe pustii anilor '90 îi încearcă un zâmbet nostalgic. Ultima oară când trupa lombarzilor a fost în elită Italiei se întâmplă între 1993 și 1996, când pe banca tehnică îl găseam pe legendarul Gigi Simoni. Iar în poartă pe cel care avea să între cu mănușile și bocancii direct în cartea de istorie a serie A, portarul Michelangelo Rampulla, primul goalkeeper care reușea să înscrie un gol într-un meci de campionat. Se întâmplă împotriva rivalilor din regiune, Atalanta. Bianco-rossi nu au făcut mari furori în serie A și stagiunea 1995-1996 a fost ultima.
O poveste puțîn mai excentrică găsim două aruncaturi de bat mai la Nord de Cremona, mai exact la Monza, care reușește să scoată capul în lume și fără a aduce în discuție celebrul circuit de Formulă 1. Că o "repetabilă povara" a generației '90, artizanul unei echipe de serie A se numește Berlusconi. Don SIlvio a plecat de la Milan susțînând că se lasă de fotbal și continuă să facă senzație inventând o jucărie, în apropiere de Milano, unde a cunoscut gloria cu "marele" Milan, iar acum fostul premier al Italiei visează din nou la Notti Magiche în vârful fotbalului italian.
Citește și:
Juve, Milan, Inter, Roma, fix în această ordine, sunt echipele care sunt îndreptățite să spere la Scudetto în acest an, unde Napoli pare aflată într-un regres, pierdut jucători importanți, iar Lazio destul de îmbătrânita pentru a duce o cursa până în mai 2023.
CINE CÂȘTIGĂ TITLU ÎN SERIE A ÎN ACEST SEZON?
Serie A debutează azi, unde altundeva decât pe uriașul San Siro, pe terenul campioanei, Milan, iar prima etapă se încheie luni, pe bătrânul Bentegodi din Verona și pe noul Juventus Stadium, într-un festival întins pe trei zile, pentru că, nu-i așa, față de Domenica Sportivă "alle 3" a anilor '90, mai toți știm că Gianna Nannini nu prea mai e la modă și nici duminică nu mai e...
Serie A
Inter a pierdut acasă cu Roma, după un meci superb! Mourinho, gură de oxigen! Inzaghi, sub presiune
01/10/2022 LA 18:19
Fotbal
11 antrenori mari care stau pe bară în așteptarea unui contract
25/09/2022 LA 08:44