Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FCSB dă în Conference League peste echipa creată de fanii ȚSKA. Similaritățile din "războiul" cu Steaua

Cristian Mihală

Actualizat 21/06/2023 la 14:43 GMT+3

FCSB a fost cap de serie la tragerea la sorți pentru turul doi preliminar al UEFA Conference League și o va întâlni pe FC ȚSKA 1948, ocupanta locului 3 în ultimul campionat al Bulgariei.

Sofia trăiește, ca și Bucureștiul, o diviziune a fanilor celei mai iubite echipe, ȚSKA

Credit imagine: Eurosport

UEFA a împărțit echipele, înaintea tragerii la sorți, în 9 grupe, pe criterii geografice, limitându-se astfel numărul posibililor adversari ai FCSB. În aceste condiții, roș-albaștrii le puteau înfrunta pe FK Vojvodina (Serbia), Debrecen (Ungaria), FC ȚSKA 1948 (Bulgaria) sau pe învingătoarele din meciurile Zeljeznicar (Bosnia) - Dinamo Minsk (Belarus) și KF Tirana (Albania) - FC Dinamo Batumi (Georgia).
În cele din urmă, sorții i-au scos-o în cale formației lui Elias Charalambous pe FC ȚSKA 1948, formație clasată pe locul 3 în ultima ediție de campionat în Bulgaria. Echipa antrenată de Atanas Ribarski a terminat în urma lui Ludogorets și ȚSKA Sofia, dar nu s-a bătut niciun moment la titlu (a avut 15 puncte în minus față de campioană).
Cel mai periculos jucător al bulgarilor e fără îndoială Ivaylo Chochev, care, la 30 de ani, vine după cel mai bun sezon al carierei (21 de goluri în 31 de meciuri). El e de altfel și cel mai bine cotat jucător din lot, valorând 2,8 milioane de euro. În total, fotbaliștii echipei de la sud de Dunăre au o cotă totală de piață de 16,3 milioane de euro, la jumătatea lotului FCSB-ului (34,2 milioane de euro).
Căpitanul lui ȚSKA 1948 este Daniel Naumov, un goalkeeper care a adunat 8 selecții și în naționala Bulgariei. Un produs al lui Ludogorets, el a evoluat pentru formația care a dominat fotbalul bulgar în ultimul deceniu și jumătate între 2016 și 2019, apoi semnând cu formația din Sofia. De la venirea sa la ȚSKA, a strâns 107 meciuri pentru gruparea din capitala Bulgariei, devenind unul dintre cei mai iubiți jucători, dar și o voce respectată în vestiar.

ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia și similaritățile din războiul "FCSB - Steaua"

Situația fotbalistică din Sofia, capitala Bulgariei, este una extrem de tensionată. Două cluburi, ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia, se luptă pentru a demonstra faptul că sunt succesoarele de drept a echipei originale ȚSKA, care a intrat în faliment în 2016. Fondată în 1948, ȚSKA a fost echipa oficială a armatei bulgare până la căderea comunismului, în 1989. Deși în Bulgaria nu există vreo lege care să interzică cluburile sponsorizate de stat în a participa în primul eșalon, schimbarea regimului politic în democrație a îndreptat clubul înspre privatizare, primul președinte al formației din noua perioadă fiind Valentin Mihov, un fost fotbalist bulgar.
Problemele financiare ale echipei au crescut, însă, de la an la an. În 2015, ȚSKA nu a reușit să îndeplinească cerințele pentru a primi licența necesară pentru a juca în prima ligă. Ca urmare a stării financiare dificile, clubul a fost fost retrogradat în mod automat în cea de-a treia ligă.
Boris Ganchev a fost deținătorul clubului bulgar Litex Lovech timp de aproape 20 de ani. Formația a avut un succes răsunător în mandatul său, câștigând patru titluri de campion a primei Ligi, precum și patru Cupe ale Bulgariei. Retrogradarea automată a giganților de la ȚSKA, din sezonul 2014-2015, l-a făcut să cumpere echipa, devenind patronul clubului din capitala Bulgariei. În primul lui sezon ca deținător, ȚSKA a câștigat Cupa Bulgariei, fiind prima formație care a reușit această performanță din Liga a treia.
Pe 9 septembrie 2016 ȚSKA a intrat oficial în faliment și practic a încetat să mai existe. Cu puțin timp înainte de încetarea funcționării, totuși, Boris Ganchev a folosit licența profesionistă a celuilalt club al său, Litex Lovech, pentru a crea o nouă echipă numită ȚSKA Sofia. Astfel, ȚSKA Sofia devenea astfel succesoarea formației originale, ale cărei datorii au trecut de 10 milioane de euro. Făcând această mutare, ȚSKA Sofia a luat locul celor de la Litex Lovech în prima ligă, iar Litex au fost retrogradați în liga a treia.
"Înainte de dizolvarea echipei tradiționale, Ganchev le-a promis fanilor că nu va crea vreodată un alt club și că va face tot posibilul pentru a salva formația originală, lucru pe care mai apoi l-a încălcat. Acțiunile patronului și crearea noii entități au cauzat multe tensiuni între suporteri, o parte dintre ei formând o nouă echipă", ne-a povestit Delyan Kyuchukov, jurnalist online la publicația bulgară Sega.

ȚSKA 1948 Sofia, noul club creat de fani

ȚSKA 1948 Sofia a fost înființată, în 2016, ca reacție a fanilor a falimentării clubului original. Noua echipă a început în liga a treia amatoare, reușind promovarea în primul eșalon la finalul sezonului 2019/2020. Fondată ca o alternativă împotriva conducerii lui Ganchev, ȚSKA 1948 Sofia se află în acest moment pe poziția a treia din prima ligă, în timp ce ȚSKA Sofia este pe primul loc.
"În Bulgaria, nu există vreo lege care să reglementeze sau să interzică participarea echipele finanțate de stat în prima ligă, dar aici nu este cazul pentru că vorbim despre două cluburi private care nu mai au legătură cu Armata bulgară", spune jurnalistul Delyan Kyuchukov.
Decizia lui Ganchev de a falimenta clubul tradițional și de a crea o nouă ȚSKA a divizat fanii echipei în două tabere. Pe de-o parte este gruparea care a susținut decizia, suporterii ȚSKA Sofia fiind mai numeroși deoarece fanii au putut să urmărească noua echipa jucând direct în primul eșalon. În schimb, ȚSKA 1948 Sofia are un grup mai mic de suporteri.
Tensiunea între cele două grupări de fani este una imensă, fiecare susținând faptul că echipa lor este succesoarea de drept a ȚSKA-ului tradițional.
"Ura dintre cele două echipe este atât de mare încât niciunul dintre grupurile de fani nu-și numesc rivalii ȚSKA. Unul dintre grupuri numește cealaltă echipă <<Numerele>>, iar celălalt îi numește pe rivali <<Fugarii>>. Originala echipă ȚSKA joacă pe vechiul stadion, în timp ce ȚSKA 1948 are sediul într-un sat de lângă Sofia, Bistritsa", explică jurnalistul Delyan Kyuchukov.
Meciul tur dintre ȚSKA 1948 și FCSB va avea loc pe 27 iulie, la Sofia, pentru ca returul să se desfășoare pe 3 august, în România.
PROGRAMUL PRELIMINARIILOR CONFERENCE LEAGUE
  • Primul tur: 13 și 20 iulie
  • Turul doi: 27 iulie și 3 august
  • Turul trei: 10 și 17 august
  • Play-off: 24 și 31 august
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo