Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine este Bodo/Glimt, "minunea" Norvegiei, viitoarea adversară a lui Sepsi din play-off-ul Conference League

Maria Olteanu

Actualizat 17/08/2023 la 21:18 GMT+3

Sepsi OSK a reușit să se califice în play-off-ul Conference League în această seară, după ce a trecut de Aktobe, scor 2-1, în dublă manșă. Viitoarea adversară a covăsnenilor în drumul spre grupele competiției continentale este formația norvegiană Bodo/Glimt, care a trecut cu 6-0 de Pyunik.

Bodø/Glimt.

Credit imagine: NTB

Sepsi Sfântu Gheorghe este cea de-a doua echipă românească care ajunge în play-off-ul Conference League, după Farul. Covăsnenii s-au impus la limită, scor 1-0, în deplasare, pe terenul lui Aktobe, și merg mai departe în competiție cu 2-1 la general. Nicolae Păun a marcat golul calificării în minutul 66, iar Sepsi avansează în play-off, acolo unde va avea o misiune dificilă, dar nu imposibilă.
La poarta spre grupele competiției, covăsnenii se vor duela cu Bodo/Glimt, minunea Norvegiei, formație care a eliminat în turul 3 echipa armeană Pyunik Erevan, coșmarul celor de la CFR Cluj în sezonul trecut de Champions League.
În prima manșă, din urmă cu o săptămână, norvegienii de la Bodo/Glimt au trecut fără emoții de trupa armeană Pyunik Erevan, scor 3-0, și au luat o opțiune serioasă pentru calificarea în play-off-ul Conference League.
Golurile lui Bodo/Glimt au fost reușite atunci de Albert Gronbaek (6), Faris Moumbagna (31) și Amahl Pellegrino (56).
Astăzi, la confruntarea retur, norvegienii nu au avut emoții și au defilat în deplasarea din Armenia, terminând duelul cu 3-0. Scorul a fost deschis de Pellegrino, în minutul 43, din penalty, ca mai apoi, până la finalul duelului, Berg și Gulliksen să își treacă și ei numele pe lista marcatorilor, pentru un 6-0 la general.
Bodo/Glimt și-a început actualul sezon european tot ca Sepsi, în turul 2 preliminar din Conference. Atunci norvegienii au dat piept cu cei de la FC Bohemians Praga 1905, pe care i-au eliminat după două victorii categorice, 3-0 în tur și 4-2 în retur, pentru un general de 7-2.
În sezonul trecut european, Bodo/Glimt a evoluat în grupele Europa League, terminând pe poziţia a treia, după Arsenal şi PSV Eindhoven.

Bodo/Glimt, echipa care a știut să facă performanțe și profit simultan

Bodo/Glimt, campioana Norvegiei în 2020 și 2021, este modeulu perfect de afacere în fotbal, o trupă care a știut să facă și profit și performanțe în același timp.
În general, trupa norvegiană s-a bazat numai pe jucători care au sosit liberi de contract. În sezonul 2020-2021, s-a bazat exclusiv pe astfel de jucători, chiar din campionatul intern. Mulți dintre ei au fost împrumutați la alte echipe din Norvegia și au revenit la Bodo/Glimt, după expirarea împrumutului.
Aceeași strategie a fost abordată și în sezonul trecut, iar Bodo/Glimt nu a dezamăgit. Mai mult decât atât, această echipă a vândut în 2021 jucători de peste 7 milioane de euro, iar în 2022 de aproape 13 milioane de euro, la cluburi precum Lens sau Krasnodar.
În ediția 2022-2023, Bodo/Glimt a primit din vânzarea jucătorilor aproape 15 milioane de euro. În ediția 2023-2024, viitoarea adversară a lui Sepsi a cumpărat jucători în valoare de 2.30 milioane de euro și a vândut fotbaliști în valoare de 7.75 milioane de euro, potrivit Transfermarkt.
Bodo/Glimt este cunoscută drept minunea Norvegiei, o echipă care în noiembrie 2016 retrograda din Eliteserien, dar carea a avut puterea să revină și să devină o adevărată forță. În 2020, în anul pandemiei, Bodo/Glimt s-a transformat într-o adevărată mașinărie de goluri, reușind 83 în 24 de etape, record incredibil în Norvegia

Sepsi - Bodo/Glimt, duelul din play-off-ul Conference League

Covăsnenii au avut noroc la tragerea la sorți pentru play-off, scăpând, în drumul lor spre grupele cupelor europene, de adversari cu nume, precum Eintracht Frankfurt, Fenerbahce sau Midtjylland.
Sorții au decis ca Sepsi Sfântu Gheorghe să joace împotriva câștigătoarei dintre Bodo Glimt (Norvegia) și Pyunik Erevan (Armenia).
În actualul sezon, minunea Norvegiei, Bodo/Glimt, este lider în ierarhie, cu 41 de puncte, în 18 de meciuri, având 13 victorii, două egaluri și 3 înfrângeri, precum și un golaveraj 45-21.
Sezonul precedent a ieșit vicecampioană națională, terminând ediția pe locul 2, în spatele campioanei Molde.
Lotul lui Bodo Glimt este cotat la 31 de milioane de euro, iar cel mai valoros om din echipă este danezul Albert Gronbaek, evaluat la 5 milioane de euro.
Media de vârstă a jucătorilor lui Bodo/Glimt este de 24 de ani.
Prima manșă dintre Sepsi și Bodo Glimt va avea loc acasă, în Covasna, săptămâna viitoare, iar returul este programat o săptămână mai târziu, în deplasare.
Meciurile din play-off-ul actualului sezon de Conference League se vor disputa pe 24 și 31 august, în vreme ce faza grupelor va începe pe 21 septembrie și se va încheia pe 14 decembrie.
Cât rezistă echipele românești în următorul sezon al cupelor europene?
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo