Prin vocea lui Arsene Wenger, actualmente Director General al Departamentului de Dezvoltare al Fotbalului din cadrul FIFA, șefii fotbalului mondial au anunțat că lucrează intens la un proiect care prevede organizarea Campionatului Mondial la fiecare doi ani, atât la feminin, cât și la masculin.
Ideea pare una strălucită la prima vedere, fanii având posibilitatea să se bucure mai des de competiția supremă din fotbal. Mai mult, Arsene Wenger spunea în urmă cu puțin timp că ar fi indicat dacă și forurile continentale ar urma exemplul și ar organiza competițiile interțări la fiecare doi ani. Asta ar însemna ca în fiecare an să existe câte un turneu final major pentru națiunile din Europa de exemplu: Campionatul Mondial și Campionatul European.
Wenger reprezintă acum interesele FIFA, dar ideea sa este în totală opoziție cu ceea ce credea pe când o antrena pe Arsenal. În repetate rânduri, fostul antrenor al "tunarilor" acuza Confederația Africană de Fotbal că organizează Cupa Africii pe Națiuni o dată la doi ani, iar cluburile erau obligate să lase jucătorii să participe. Problema era că acea competiție avea loc iarna, în plin sezon european. Wenger suținea cu tărie că întrecerea pe națiuni din Africa trebuie să aibă loc o dată la 4 ani, așa cum se întâmplă în Europa.
Cupa Mondială FIFA
Succesul de la Copa America l-a eliberat pe Messi: "Leo este fericit. Copa America i-a dat viață"
ACUM 2 MINUTE
Acum, francezul susține că organizarea competițiilor majore la fiecare doi ani este benefică fotbalului și nu vede o problemă pentru jucători și cluburile lor, deși mulți dintre aceștia ar fi privați de multe vacanțe dacă lucrurile ar sta așa.
Nici marea masă a suporterilor nu pare să agreeze propunerea celor de la FIFA. Majoritatea fanilor consideră că un Campionat Mondial și European este atât de special pentru că este așteptat o perioadă îndelungată, iar organizarea mai des a acestor competiții ar duce la o anumită saturație.

UEFA și FIFA nu sunt pe aceeași lungime de undă privind organizarea Campionatului Mondial o dată la 2 ani

Ronan Evain, directorul executiv al Football Supporters Europe, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Aleksander Ceferin, președintele UEFA, prin care prezintă poziția organizației de suporteri din Europa față de inițiativa forului mondial.
"Dacă va fi realizat, noul program va avea un impact negativ asupra echilibrului dintre competițiile locale, interne, continentale și internaționale. Acest lucru va submina probabil turnee precum Cupa Asiei, Cupa Africii pe Națiuni, Copa América, Campionatul European sauLiga Națiunilor, care dețin la fel de multă importanță pentru fani ca și Cupa Mondială în sine. Majoritatea fanilor așteaptă cu nerăbdare Cupa Mondială tocmai pentru că este un eveniment unic, care are loc la fiecare patru ani. Nu există nicio îndoială că fotbalul are nevoie disperată de reformă - în toată regiunea UEFA și nu numai, dar dublarea numărului de Cupe Mondiale nu va duce la rezolvarea problemelor. De fapt, inevitabil va înrăutăți situația.", i-a transmis Ronan Evain lui Ceferin.
Răspunsul președintelui UEFA nu s-a lăsat așteptat și se pare că forul european este și el împotriva proiectului pus la cale de FIFA.
"Scrisoarea dvs. și preocupările pe care le ridică în numele susținătorilor din întreaga Europă cu privire la potențialele planuri ale FIFA de a organiza Cupa Mondială la fiecare doi ani sunt extrem de valide și importante. Permiteți-mi să vă asigur că UEFA este alături de voi și de fani în această problemă importantă. Trebuie să lucrăm împreună pentru a apăra interesele fotbalului și a consolida poziția fanilor ca parte esențială.
UEFA și asociațiile sale naționale au, de asemenea, rezerve serioase și îngrijorări grave în legătură cu rapoartele despre planurile FIFA. Având în vedere impactul major pe care această reformă îl poate avea asupra întregii organizații a fotbaluluiexistă o uimire largă că FIFA nu a prezentat palnul său confederațiilor, asociațiilor naționale, ligilor, cluburilor, jucătorilor, antrenorilor și întregii comunități fotbalistice", a fost răspunsul lui Ceferin, citat de APnews.com.
Astfel, dorința lui Gianni Infantino și a forului pe care îl conduce deschide o nouă ruptură cu UEFA ,într-un moment total nepotrivit, în care impactul financiar al pandemiei este resimțit în tot fotbalul mondial.
Fotbal
VIDEO | Amicalul Hearts - Almeria, întrerupt după o bătaie generală între jucători! "A fost iadul"
ACUM 6 MINUTE
Cupa Mondială FIFA
Tite, responsabil de accidentarea lui Gabriel Jesus? Cum se apără selecționerul
ACUM 16 MINUTE