"Fragile, my story" este numele cărți autobiografice a lui Marco Van Basten, editată de Corner. Toată lumea cunoaște aspecte legate de cariera impresionantă al fostului atacant olandez, dar din autobiografia sa reies și povești mai puțin cunoscute din viața acestuia.
"Simt că este un moment bun să-mi spun povestea. Din perspectiva mea. Să-mi spun adevărul. Povestea pe care nu am spus-o niciodată. În ea voi putea clarifica unele lucruri. Nu voi avea milă de nimeni. Și cu atât mai puțin pentru mine. A sosit timpul." se poate citi în primele pagini ale cărții lui Van Basten, care abordează subiecte din viața sa începând din copilărie și până în prezent.
Așa cum se specifică în prologul volumului, Van Basten nu a ascuns niciun aspect din viața sa, vorbind deschis inclusiv despre problemele financiare pe care acesta le-a avut la începutul anilor 2000, când după ce și-a investit întreaga agoniseală într-o bancă olandeză a fost la un pas de faliment.
Cupa Mondială FIFA
Van Basten și van Dijk, duel de la distanță. Fostul atacant l-a criticat pe căpitanul Olandei
26/11/2022 LA 14:22
În 1999, Van Basten a investit peste 20 de milioane de € într-o bancă din țara natală, dar la începutul lui 2002 mai avea numai 13 milioane. Olandezul a recunoscut că a fost sfătuit să riște totul pentru a-și recupera pierderile, dar a preferat să-și retragă suma, deoarece ar fi riscat să rămână falit.
https://i.eurosport.com/2020/06/15/2833403.jpg

Marco Van Basten: "A fost ca în Lupul de pe Wall Street"

Dar acela nu a fost cel mai dramatic moment din punct de vedere financiar pentru olandez: "Domnul Van Basten este obligat să plătească integral actuala decontare a Agenției Fiscale Olandeze înainte de 31 decembrie 2001: 32,8 milioane de euro.", era textul unei scrisori primită de Van Basten de la Trezoreria din Olanda.
Ulterior, fostul atacant al Milanului a înțeles că era vorba despre o datorie veche din perioada când și-a schimbat reședința de la Monte Carlo în Olanda. Suma era atât de mare deoarece se acumulaseră penalizări.
După 4 ani de procese, Van Basten a ajuns la un acord cu Trezoreria în 2005, iar în cartea sa acesta a asemănat acest episod al vieții sale cu un film celebru: "A văzut cineva Lupul de pe Wall Street? Mai târziu am înțeles că a fost cam la fel ca în acel film."
Marco Van Basten a fost unul dintre cei mai buni jucători olandezi din istorie și membru în dream-team-ul Milanului de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90. Olandezul a câștigat de 3 ori Balonul de Aur (1988, 1989 și 1992) și a cucerit titlul european cu "Portocala Mecanică" în 1988, marcând în finală unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului. Accidentările însă i-au pus capăt carierei prematur, fiind obligat să se retragă la numai 28 de ani.
https://i.eurosport.com/2021/02/23/3000839.jpg
Liga Campionilor UEFA
"Trebuie să păstreze fotbalul plăcut de privit!" Schimbarea radicală cerută înainte de Atletico-City
11/04/2022 LA 05:48
Cupa Mondială FIFA
FIFA schimbă formatul Campionatului Mondial! Anunțul făcut de The Guardian
ACUM 39 MINUTE