Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE O nouă tactică pentru viitorul naționalei

Ion Alexandru

Publicat 18/09/2023 la 12:52 GMT+3

Naționala României este în pierdere de turație față de deceniile anterioare, iar un succes smuls cu Kosovo a ajuns să ne facă la fel de fericiți cum eram după ce selecționata "tricoloră" cu Hagi sau Popescu pe teren dădeau de pământ cu marile forțe ale lumii. Problema este că noi nu am reușit să progresăm, iar o modalitate ar fi ca scoutingul extern să fie mai eficient.

Daniel Mândroiu, Lincoln City

Credit imagine: Getty Images

Articol scris în colaborare cu Radu Mihai
În ultimii ani, mai multe naționale de top au ales să aducă jucători care au fost, inițial, la naționale de tineret ale altor țări. Declan Rice și Jack Grealish, de exemplu, au trecut de la reprezentativa Irlandei la cea a Angliei, în timp ce Jamal Musiala a ales să joace pentru naționala Germaniei în locul celei a Angliei. În paralel,Pierre-Emerick Aubameyang și Kalidou Koulibaly au renunțat la naționala Franței pentru a deveni titulari în naționalele Gabonului, respectiv Senegalului.
România este printre țările care au pierdut jucători. Theo Corbeanu a optat pentru Canada, în timp ce Andrei Coubiș a ales Italia. Totuși, au fost și excepții. Mario Camora a obținut cetățenia română și a debutat în 2020 pentru naționala noastră, câștigându-și un loc important în echipă.
Lui i-ar putea urma și alți fotbaliști care au naționalitate română. Dennis Seimen de la VfB Stuttgart, Tony Strata de la Ajaccio sau Daniel Barbir de la Oakland Roots SC fac parte echipa ideală a străinilor pentru care România e a doua casă.
PORTAR
Dennis Seimen (VfB Stuttgart)
Al doilea portar al lui VfB Stuttgart, Seimen are doar 17 ani, dar impresionează prin talentul său.
Cu doar 27 de goluri primite în 23 meciuri în sezonul recent terminat, portarul cu o valoare a atras atenția loturilor de juniori a Germaniei, debutând pentru reprezentativa U18. Pentru că la naționala mare a Germaniei se ajunge greu, Seimen acesta ar putea alege reprezentativa noastră, dacă ar avea garanția convocărilor. Cota lui de piață este estimată de 200.000 de euro, conform Transfermarkt.
Dennis Seimen
FUNDAȘI
Marian Huja (Petrolul Ploiești)
Component de bază al “lupilor”, Marian Huja a avut un sezon bun în SuperLigă.Păcat de accidentarea gravă din din ianuarie, din cantonamentului din Turcia. În ciuda ei, fundașul central în vârstă de 24 de ani a jucat în 23 de meciuri, marcând un gol și oferind 2 pase decisive.
Cotat la 550.000 de euro de Transfermarkt, Huja nu a mai jucat la o reprezentativă a Portugaliei din 2017, când a fost pe teren numai 45 minute în amicalul reprezentativei U18 cu selecționata U20 a Marocului.
Daniel Barbir (Oakland Roots SC)
România ar putea adopta jucători inclusiv din Statele Unite. O variantă ar fi Daniel Barbir, fundașul central de 25 de ani al celor de la Oakland Roots SC, echipă care ocupă locul 4 în Conferința de Vest din USL Championship, a doua divizie fotbalistică americană.
Jucătorul, care a trecut și pe la Astra Giurgiu, a avut un sezon remarcabil echipa sa de club, acumulând 28 de meciuri, în care a înscris un gol și a oferit 4 pase decisive. Evaluat la 250.000 de euro, Babir a acumulat experiență internațională la selecționatele U15, U17 și U19 ale Statelor Unite.
Tony Strata (AC Ajaccio)
Tony Strata, fundașul dreapta al echipei franceze AC Ajaccio, are dublă naționalitate, franceză și română. Deși e cotat la doar 50.000 de euro, fotbalistul de 18 ani, a jucat toate cele 90 de minute în ultimele două partide ale echipei sale din Ligue 2, împotriva formațiilor Girondins Bordeaux și SM Caen.
Pentru moment, el nu a fost convocat la naționalele de juniori ale Franței, iar acest lucru pare fi o șansă pentru naționalele ”mici” ale României.
Ümit Akdag (Göztepe)
Tânărul fundaș central cu dublă cetățenie, turcă și română, s-a născut în București, în urmă cu 19 ani și a trecut deja prin cadrul echipelor de juniori de la FCSB, Chelsea și Alanyaspor. Deși are o cotă de piață de 50.000 de euro, Akdag nu a fost pe teren în niciun meci pentru selecționatele Turciei, astfel că ar putea fi interesat de reprezentativa noastră.
Mario Simuț (Szombathelyi Haladás)
Un alt fundaș de perspectivă pentru poziția de bandă dreaptă este Mario Simuț, jucător crescut de Șoimii Oradea, FC Bihor Oradea și Viitorul Oradea, dar care a făcut parte și din academia lui West Ham United.
Fotbalistul evaluat la aproximativ 150.000 de euro a atras deja atenția selecționatelor de juniori U19 și U21 ale Ungariei datorită performanțelor. El a acumulat 41 de apariții în Nemzeti Bajnokság I, în care a reușit să marcheze trei goluri și să ofere trei pase de gol.
MIJLOCAȘI
Luke Bodnar (Perth Glory)
Pe mijlocașul defensiv Luke Bodnar îl găsim într-o țară destul de îndepărtată de România, în Australia. Jucătorul cu dublă naționalitate, australiană și română, în vârstă de 23 de ani a fost crescut de Perth Glory. Sezonul 2022/2023 a fost unul solid pentru el, cu 20 meciuri în cadrul primei ligi din Australia.
Cotat la 300.000 de euro, Bodnar a debutat deja și în AFC Champions League pentru echipa din Australia, jucând în 5 meciuri din faza grupelor, însă pe poziția de fundaș central.
Daniel Mândroiu (Lincoln City)
Dublu campion al Irlandei cu Shamrock Rovers în sezoanele 2020/2021 și 2021/2022, și desemnat jucătorul anului în prima ligă irlandeză în sezonul 2020/2021, Daniel "Danny" Mândroiu este unul dintre fotbaliștii care ar aduce multă valoare naționalei României.
În prezent legitimat la Lincoln Town, în League One (a treia divizie din Anglia), mijlocașul ofensiv de 24 de ani cu părinți români face senzație în fotbalul englez. În doar cinci meciuri pentru echipa sa în ligă, ela reușit nu mai puțin de două goluri și trei pase decisive, contribuții care au dus-o pe Lincoln Town pe locul al 4-lea în clasament, cu 10 puncte, la 2 puncte de liderul Bolton.
Cu o valoare aproximată la 350.000 de euro potrivit Transfermarkt.com, Mândroiu este încă eligibil pentru naționala României, nedebutând încă pentru naționala de seniori a Irlandei. Totuși, el nu pare ușor de convins, pentru că a fost un jucător important pentru naționalele U16, U18, U19 și U21 ale acestei țări.
Szabolcs Szilágyi (Vasas FC)
Născut la Cluj-Napoca și crescut în cadrul academiei CFR Cluj, Szilágyi are o versatilitate sporită, acesta jucând până acum pe nu mai puțin de șapte posturi diferite (mijlocaș dreapta, mijlocaș central, aripă dreapta, fundaș dreapta, mijlocaș stânga, mijlocaș ofensiv și fundaș stânga), Fotbalistul de 19 ani poate ajuta, așadar, în multe feluri naționala.
Cotat deja la 200.000 de euro, Szabolcs Szilágyi evoluează în prezent pentru Vasas FC, formație din Liga a 2-a maghiară, pentru care sezonul trecut a strâns nu mai puțin de 17 meciuri și a oferit două pase de gol.
Daniel Danu (FC Bălți)
Din Ungaria ne îndreptăm către o altă țară vecină, Republica Moldova, și mai precis către FC Bălți. La această echipă, care a obținut titlul în liga secundă în sezonul 2020/2021, evoluează Daniel Dinu, un jucător de mare perspectivă și versatilitate, capabil să ocupe toate pozițiile ofensive din mijlocul terenului și din atac.
În vârstă de 21 de ani și cotat la 200.000 de euro de Transfermarkt, Danu a jucat deja în 57 meciuri în competițiile din țara vecină, marcând trei goluri și oferind opt pase decisive. Totuși, în ciuda calității sale, șansele de a juca pentru România rămân reduse, el fiind un jucător important pentru naționalele U16, U17, U19 și U21 ale vecinilor de peste Prut.
ATACANT
Vladislav Blănuță (FC U Craiova 1948)
Ultimul jucător de pe listă se află chiar în SuperLiga României. Vladislav Blănuță nu are cel mai bun start de sezon pentru echipa din Bănie, dar a adunat deja 70 de meciuri în competiții precum SuperLiga României, Serie C sau Serie B, în care a marcat de nu mai puțin de 20 de ori și a oferit 4 pase de gol.
La 21 de ani, atacantul născut în Republica Moldova și crescut de Rapid București, a ales până acum să joace doar pentru selecționatele țării sale. Acest lucru s-ar putea schimba, însă, în viitor dacă nu va fi chemat la echipa mare a Moldovei, unde titulari pe postul lui se află jucători precum Virgiliu Postolachi, Ion Nicolaescu sau Vitalie Damascan.
Rezerve:
  • Leonardo Ferroni (18 ani, Genoa). Fundaș cebntral care a impresionat la Milan u18 în sezonul precedent. Fundașul de 1.92 m este născut în Italia, are mamă româncă și a debutat deja la naționala sub 18 ani a României
  • Nicolo Pauliuc (16 ani, Empoli) Fundaș central născut șa Torino și apreciat deja de marile echipe din Serie A. Milan, Genoa și Fiorentina urmăresc cu atenție evoluția puștiului cu tată din România.
  • Corrado Fulga (17 ani, Ternana). Mijlocaș central cu viziune de joc și cu multă energie. Fulga este născut în Italia, nu a jucat până acum la nici o națională de tineret a Italiei și a dat 6 goluri în sezonul precedent la juniorii de la Ternana.
  • Andrei Florea (18 ani, Juventus) Mijlocaș central cu forță de pătrundere și foarte muncitor. Născut în Italia, la Rivoli, Florea a venit de la Parma în această vară
  • David Stoianov (16 ani, Ternana). Extremă stânga cu o viteză foarte bună. Născut șa Chișinău, Stoianov are și cetățenie română, dar a jucat la naționala sub 18 ani a Moldovei.
  • Adrian Caragea (18, Sassuolo). Mijlocaș născut îm Spania, la Jaen, dar care a trecut pe la Academia Hagi ca junior. Ajuns în Italia în 2021, Caragea are deja 11 goluri marcate în tricoul lui Sassuolo
  • Alejandro Michael Pop (atacant, 23 de ani). Golgheterul Oțelului este născut la Buenos Aires și a marcat 4 goluri în acest debut de sezon în tricoul gălățenilor.
  • Jason Kodor (17 ani, Lecce). Atacantul de 1.92 m a reușit să impresioneze în sezonul precedent la Lecce u18 cu cele 10 goluri. Jason este născut la București, dar a primit o propunere de a juca pentru naționala tatălui său Australia
(NOTĂ: Toate datele au fost preluate de pe site-ul Transfermarkt.com)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo