Povestea lui Shaghayegh Bapiri, handbalista care a fugit din cantonamentul Iranului pentru a se stabili în Spania ține în continuare capul de afiș în presa de sport din Vest. Dată inițial dispărută, sportiva a cerut azil politi, nedorind să mai fie supusă la tratamentul pe care l-a îndurat până acum la Teheran.

Bapiri, dezvăluiri despre ce se întâmplă în Iran

Aceasta a explicat cât de exploatate sunt femeile în țara sa natală, unde egalitatea de șanse și libertățile individului nu există. Bapiri a explicat că toate componentele lotului Iranului ar fi vrut să ceară azil politic, dar guvernul de la Teheran s-a asigurat că nu se va întâmpla acest lucru prin luarea unor garanții înainte de zborul spre Madrid. E vorba de 45.000 de euro în bunuri sau imobile, astfel că familiile celor mai multe jucătoare depindeau în mare măsură de cât de "cuminți" erau acestea la Campionatul Mondial.
Handbal
Naționala României U20 a terminat pe locul 18 la Campionatul Mondial de tineret
ACUM 7 ORE
"Sunt atât de multe restricţii pentru femeile din Iran... Nici nu ştiu cum să vă explic. Vă spun atât, dacă federaţia nu ne lua garanţii bancare, înainte să fim trimise în Spania, de 45.000 de euro de om, vă spun că nimeni din această echipă nu s-ar fi întors în Iran! Suferim enorm în Iran. Există o diferenţă uriaşă între bărbaţi şi femei, în societatea iraniană", a transmis Shaghayegh Bapiri, citată de Adevărul.
Bapiri este extrem de fericită că poate să înceapă o viață nouă, într-o țară civilizată, care tratează cu respect femeile și dorește să studieze și să își continue cariera în handbal. Interul dreapta se săturase să fie constrânsă mereu și să nu aibă în niciun moment posibilitatea de a alege.
"Sunt atât de bucuroasă că am rămas aici, în Spania. N-am niciun regret. Sunt sigură că, de acum înainte, o să am posibilitatea să studiez fără probleme, să joc handbal fără probleme. Fără restricţii, fără presiune, fără să fiu la mâna unei federaţii...
O federaţie care, atunci când am ajuns în Spania, la Mondiale, mi-a interzis să pun un story de aici pe reţelele de socializare... Ni s-a spus că am pierdut și nu avem dreptul să punem un story pe reţelele de socializare, fiindcă s-ar spune că am venit aici pentru turism!", a mai spus Shaghayegh Bapiri.
Handbal
CSM București a oficializat un alt transfer de top. Cvartet din naționala Franței în lot
ACUM 10 ORE
Handbal
Numele uriașe cu care Dinamo București va juca în Liga Campionilor la handbal, sezonul 2022/23
ACUM 14 ORE