Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nikola Karabatic, în istorie, după titlul european câștigat de Franța! Performanță unică a starului

Nicu Savin

Publicat 28/01/2024 la 21:35 GMT+2

Franța a câștigat dramatic finala de la Campionatul European de handbal, 33-31 cu Danemarca, după prelungiri. Nikola Karabatic a cucerit astfel al 11-lea titlu major cu naționala Franței, devenind primul om din istorie care atinge această bornă. Până azi, starul era la egalitate cu legendara Katrine Lunde, care are 10 medalii de aur cu naționala Norvegiei la Europene, Mondiale sau Jocuri Olimpice.

Nikola Karabatic (France-Suède)

Credit imagine: Getty Images

Franța a câștigat Campionatul European de handbal pentru a 4-a oară în istoria sa. În marea finală a turneului din Germania, reprezentativa din Hexagon a trecut dramatic de Danemarca, după prelungiri, luându-și astfel revanșa pentru eșecul din finala Campionatului Mondial de anul trecut.
Danezii au avut meciul în mână în finalul primelor 60 de minute, dar nu au reușit să închidă partida, iar francezii au fost mai eficienți în reprizele suplimentare și s-au impus cu 33-31. Franța a cucerit astfel al 4-lea său titlu continental, din tot atâtea finale jucate, și s-a apropiat la o singură lungime de Suedia, care are cele mai multe trofee la EURO (5). Pentru francezi a fost al 13-lea trofeu major câștigat, ei având în palmares alte 6 titluri mondiale și 3 titluri olimpice.

Nikola Karabatic, în istoria handbalului, după ce Franța a câștogat Campionatul European

La 11 din cele 13 succese la competițiile majore, Nikola Karabatic a fost pe teren pentru Franța. La acest European, starul de 39 de ani nu a a fost vioara întâi pentru naționala sa, dar medalia câștigată îl transformă în primul jucător din istorie, bărbat sau femeie, care ajunge la 11 medalii de aur cucerite la Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice.
Karabatic a fost protagonist la toate cele 4 titluri continentale ale Franței (2006, 2010, 2014 și 2024) și a intrat în categoria selectă a jucătorilor cu 4 medalii de aur la EURO, din care făceau parte până acum doar suedezii Ola Lindgren, Staffan Olsson, Stefan Lovgren, Magnus Wislander și Martin Frandesjo.
Karabatic mai are în palmares 4 titluri mondiale (2009, 2011, 2015 și 2017), dar și 3 titluri olimpice (2008, 2012 și 2021). Până azi, Karabatic era la egalitate cu legendara Katrine Lunde, care a câștigat 6 titluri europene, două tutluri mondiale și două titluri olimpice cu naționala Norvegiei.
Prestația din finala europeană din acest an i-a adus un titlu de consolare unui alt star al handbalului mondial. Este vorba despre Mikkel Hansen, care a marcat de 9 ori în finala cu Franța și a devenit cel mai bun marcator din istoria turneului continental. Danezul a ajuns la 296 de goluri înscrise la EURO, devansându-i pe Gudjon Valur Sigurdsson și Nikola Karabatic (295).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo