Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Scandal uriaș la Campionatul European de handbal, după Suedia - Franța: "Un furt.. e scandalos"

Nicu Savin

Publicat 27/01/2024 la 18:07 GMT+2

Franța s-a calificat dramatic în finală la Campionatul European de handbal, după ce a trecut de Suedia, scor 34-30, după prelungiri. Francezii au egalat în finalul timpului regulamentar cu un gol marcat de Elohim Prandi dintr-o lovitură liberă de la 9 metri. Scandinavii au considerat că execuția a fost neregulamentară și au depus contestație la EHF, dar forul european a respins-o.

Elohim Prandi, auteur du coup de pétard lors de la demi-finale entre la Suède et la France à l'Euro 2024 de handball.

Credit imagine: Imago

Prima semifinală de la Campionatul European de handbal a fost de-a dreptul fascinantă. Suedia a fost la câteva secunde distanță de a învinge Franța, dar un gol rar marcat după expirarea primelor 60 de minute a schimbat soarta partidei.
La ultima fază, suedezii aveau un gol avans și au faultat, după care s-a auzit sunetul sirenei. Francezii au beneficiat de o lovitură liberă de la 9 metri, iar Elohim Prandi a reușit să marcheze deși toată echipa adversă era în zid. În prelungiri, scandinavii au clacat și au pierdut cu 30-34, iar după meci presa din Suedia a răbufnit, considerând că Prandi a încălcat regulamentul la acea aruncare.
"Un scandal gigantic. Suedia ar fi trebuit să meargă la secția de poliție situată la 900 de metri distanță de sală și să depună o plângere. Pentru că a fost un furt pur și simplu", au notat jurnaliștii de la Aftonbladet, cea mai cunoscută publicație de sport din țările scandinave.
"Ne-a fost furat un moment clasic al sportului suedez! Nu mai contează că Suedia a făcut cea mai bună repriză din istorie (n.r. Franța a condus cu 6 goluri la pauză). Un furt pur și simplu de neînțeles... e scandalos", a scris Mattias Tengblad, redactorul tabloidului Expressen.
"Reușita nu trebuia validată! E nedrept. Am fost scoși din competiție", a declarat imediat după meci Glenn Solberg, antrenorul secund al Suediei, iar Jonathan Carlsbogard a fost și mai revoltat: "Nu știu de ce au acel ecran VAR dacă nici măcar nu îl folosesc. Sunt trei situații critice la final și nici măcar la una nu s-au uitat. Este scandalos. VAR, un instrument care a fost creat pentru a ajuta și pentru a face dreptate, a generat controversă după controversă în ultima vreme."

Suedia a depus contestație la EHF, dar forul european a respins-o

Concret, experții și jucătorii sau staff-ul Suediei consideră că arbitri ar fi trebuit să revadă faza la VAR și să anuleze golul, deoarece a fost incorect marcat. Regulamentul prevede că la aruncările libere, un picior al executantului trebuie să rămână pe parchet până când mingea pleacă din mână. Reluările arată că Prandi a început execuția având piciorul stâng pe podea, dar când mingea i-a plecat din mână, piciorul stâng era în aer.
Suedezii au depus o contestație la Federația Europeană, dar nu au avut câștig de cauză. EHF a respins astăzi plângerea, explicând că decizia de a consulta sau nu reluările în timpul partidelor le aparține arbitrilor, dar nu reprezintă o obligație.
"Comisia de disciplină a emis o decizie cu privire la protestul depus de Federația Suedeză de Handbal în urma semifinalei EHF EURO 2024, Franța vs. Suedia, care s-a disputat pe 26 ianuarie 2024 la Koln.
A fost depus protestul privind neutilizarea Video Review (VR) pentru a verifica ultima aruncare liberă pentru Franța, în minutul 60 al meciului.După o evaluare atentă a situației, comisia a stabilit că este la discreția arbitrilor EHF de a utiliza tehnologia VR, dar nu este o obligație
VR este folosit doar atunci când arbitrii au îndoieli serioase cu privire la luarea deciziei corecte sau când nu pot vedea corect situația.Este doar decizia arbitrilor sau a delegatului dacă să folosească VR.Decizia de a nu utiliza VR intră în domeniul de aplicare al Regulamentului EHF, precum și al Regulamentului EHF EURO și va fi considerată ca fiind faptă și, prin urmare, decizie finală, nefiind supusă niciunui protest.Prin urmare, protestul este respins ca inadmisibil.O contestație poate fi depusă la comisie până la ora 20:00.", a fost comunicatul emis de EHF.
Meciul dintre Franța și Suedia a fost arbitrat de nord-macedonenii Slave Nikolov și Gjorgji Nachevski, care în trecut au fost anchetați pentru presupuse implicări în trucare de meciuri, dar nu s-au găsit dovezi clare împotriva lor și au fost lăsați să-și continue activitatea.
Așadar, nimic nu se mai poate schimba, iar Franța se pregătește de prima finală europeană, după o pauză de 10 ani. Campioana Olimpică se va duela pentru trofeu cu Danemarca, ceea ce va fi o reeditare a Campionatului Mondial de anul trecut, când danezii s-au impus.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo