Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

O surpriză colosală prinde contur la Campionatul Mondial. Visul olimpic al României ca și spulberat

Nicu Savin

Actualizat 11/12/2023 la 14:09 GMT+2

Campionatul Mondial de handbal se apropie de punctul culminant, iar astăzi și mâine se joacă ultimele meciuri din grupele principale. Brazilia a învins Cehia cu 30-27, rezultat care nu e suficient pentru ca sud-americancele să avanseze în sferturi. Asta înseamnă că doar o echipă care va termina pe locurile 9-12 va merge la turneul preolimpic, iar șansele României au devenit aproape nule.

Naționala de handbal feminin a Cehiei (Campionatul Mondial 2023)

Credit imagine: Eurosport

Campionatul Mondial de handbal a ajuns în zona meciurilor decisive, iar astăzi și mâine vom afla tabloul complet al sferturilor de finală. Din păcate, România nu va fi acolo, tricolorele plătind scump eșecurile cu Danemarca și mai ales Germania. Totuși, victoria cu Japonia de ieri a deschis o portiță pentru ca naționala noastră să-și îndeplinească obiectivul de a ajunge la turneul preolimpic din primăvara anului viitor.
Din păcate, această șansă a fost spulberată astăzi în proporție de 99%. Concret, România spera ca Brazilia, națională deja calificată la Paris din postura de campioană a Americii de Sud, să acceadă în sferturi la acest Mondial. Astfel, locul 10 de la turneul final al fi dus la turneul preolimpic, iar România ar fi avut șanse reale de a ocupa această poziție, dacă ar fi învins luni Polonia la o diferență consistentă de goluri.
Brazilia avea nevoie de o victorie la cel puțin 6 goluri diferență în fața Cehiei și de un succes al Olandei contra Spaniei pentru a se califica în sferturi. Sud-americancele și-au făcut treaba numai pe jumătate: au învins Cehia, dar numai la 3 goluri diferență (30-27), astfel că nu mai au nicio șansă de a termina pe locul doi. Spania trebuie să nu piardă cu Olanda pentru a merge mai departe.

Cehia, aproape de sferturile de finală la Campionatul Mondial! România nu mai are nicio șansă la turneul preolimpic

Dacă batavele se vor impune în această seară, Spania, Brazilia și Cehia vor termina grupa principală cu câte 6 puncte, iar departajarea se va face la golaveraj. În acest caz, Cehia va avansa în sferturi, pentru că se ia în considerare doar golaverajul din meciurile directe jucate între echipele aflate la egalitate de puncte. Cehia ar termina cu +5, Brazilia cu +1, iar Spania cu -6.
Trebuie să spus că accederea Cehiei în ultimele 8 echipe la acest Mondial ar fi o surpriză colosală. Naționala antrenată de norvegianul Bent Dahl a mai fost o singură dată în sferturile unui Campionat Mondial, în 2017, când a terminat în cele din urmă pe locul 8. În schimb, Spania și Brazilia, care ar rămâne pe din afară, sunt echipe mult mai galonate la acest nivel, ibericele fiind vicecampioane mondiale acum 4 ani, iar sud-americancele chiar campioane mondiale, în urmă cu 10 ani.
Din păcate pentru noi, ratarea fazei eliminatorii de către Brazilia înseamnă că tricolorele nu mai au nicio speranță reală de a ajunge la Jocurile Olimpice. Pentru asta ar trebui să termine pe locul 9, lucru imposibil, deoarece pe această poziție va încheia echipa cu cel mai mare punctaj dintre cele care termină grupele principale pe locul 3. Dacă fetele noastre vor învinge Polonia și cele 3 echipe de pe locul 3 din celelalte grupe vor termina tot cu 6 puncte, diferența se va face la golaveraj, iar România are șanse reale să fie doar peste Slovenia, principala favorită să termine pe 3 în grupa 2. În grupa 1 și grupa 4 se vor clasa pe locul 3 echipe care vor avea golaveraj superior României, pentru că imposibil de imaginat că tricolorele vor câștiga la o diferență extrem de mare contra Poloniei, o echipă care nu este totuși din lumea a 3-a, așa cum e Chile, de exemplu.
Ar mai exista un scenariu fantasmagoric prin care România va prinde ultimul tren la turneul preolimpic, dar e nevoie de un adevărat miracol: România ar trebui să învingă Polonia la cel puțin 10 goluri diferență, Croația și Ungaria să remizeze, iar Muntenegru să nu piardă cu Suedia. În acest context, România ar termina pe locul 10, dar acesta ar putea duce la preolimpic dacă în grupa 4 Brazilia va termina pe locul 3, pentru că sud-americancele sunt deja calificate la Paris.
Astfel, acum e aproape clar că România nu va fi reprezentată la Jocurile Olimpice în niciun sport de echipă. Naționala de handbal era ultima șansă în acest sens, dar aceasta s-a rispit la Campionatul Mondial. Tricolorele vor mai lupta doar pentru propriul orgoliu în ultimul meci, contra Poloniei, iar o victorie sau măcar un egal ar asigura o clasare decentă, probabil undeva pe locurile 11-12. În caz contrar, România va termina turneul final pe locurile 13-16.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo