Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

S-a stabilit finala Mondialului de handbal. Cele mai bune echipe din lume din nou față în față

Marian Ursescu

Actualizat 27/01/2023 la 23:46 GMT+2

Campioana olimpică, Franța, va întâlni campioana mondială Danemarca. E, de altfel, reeditarea ultimului act de la Tokyo, acolo unde francezii s-au impus cu 25-23

Dylan Nahi (France-Suède)

Credit imagine: Getty Images

Franța-Suedia 31-26 (16-12)

La începutul competiției, Danemarca și Franța era considerate principalele favorite la titlul mondial. Cele două formații au respectat calculele, iar duminică se vor întâlni, la Stockholm, în finala Mondialului 2023.

Franța nu i-a dat nicio șansă Suediei

Kentin Mahe célèbre la victoire de l'équipe de France face à la Suède en demi-finale du Mondial
19.000 de fani au umplut arena din Stockholm în speranța că favoriții vor învinge Franța, așa cum au făcut-o și în semifinala de acum doi ani, din Egipt. De această dată însă, cea mai galonată echipă din handbalul mondial nu i-a dat nicio șansă formației gazdă.
Echipa antrenată de Guillaume Gilles a condus de la început până la final, trecându-și în cont a opta victorie consecutivă la actuala ediție. Pivoții Franței, Ludovic Fabregas și Nicolas Tournat au fost de neoprit pe semicerc, iar Dika Mem, revenit după o accidentare suferită la începutul turneului, a fost responsabilul cu golurile de la distanță, alături de Nedim Remili. Cel mai bun om al Franței avea să fie însă portarul Vincent Gerard, care i-a exasperat pe fanii suedezi cu intervențiile sale.
După 16-12 la pauză, Franța a fost mereu în avantaj șa trei-patru goluri diferență și în partea a doua, nedându-le nordicilor prea multe speranțe. Suedezul Eric Johansson a fost ales însă MVP-ul partidei, o palidă consolare pentru echipa gazdă.
Franța câștigă cu 31-26 și va lupta duminică, de la ora 21:30, pentru al șaptelea titlu mondial din istorie. Șase ani au trecut de la ultimul succes, pentru că ultimele două victorii finale au revenit Danemarcei, cealaltă finalistă.

O rivalitate istorică

Franța și Danemarca sunt cele mai galonate echipe ale handbalului mondial în ultimii ani. Franța are în palmares 3 titluri olimpice, 6 mondiale și tot trei europene. De partea cealaltă, Danemarca a câștigat o dată titlul olimpic, de două ori titlul mondial și tot de două ori titlul continental.
Finala de la Mondialul din 2023 este o reeditare a finalei olimpice de la Tokyo, dar și a finalei mici de la Euro 2022. La Jocurile Olimpice a câștigat Franța, 25-23, iar la Euro 2022 s-a impus Danemarca, 35-32 după prelungiri.

Danemarca-Spania 26-23 (15-10)

Pentru prima dată la un Campionat Mondial, semifinalele ediției anterioare, s-au ”rejucat” la ediția următoare Împerecherea echipelor, dar și rezultatele, le-au adus din nou față în față pe Danemarca și Spania, pe de-o parte, și pe Suedia și Franța, pe de altă parte.
În Egipt, acum doi ani, Danemarca învingea Spania la mare luptă, 35-33. Tot așa au stat lucrurile și aseară, în disputa de la Gdansk (Polonia). Danezii au controlat jocul în cea mai mare parte, s-au desprins pe tabelă și au condus de la un capăt la altul. Spania a dat ceva speranțe pe final, fanilor săi, dar nu a putut să mai întoarcă rezultatul, așa cum se întâmplase în sferturi, în fața Norvegiei.

Landin a fost eroul Danemarcei

Portarul Niklas Landin avea să fie cel mai bun om al Danemarcei. Veteranul de 34 de ani a închis minute bune poarta sa, iar coechipierii săi au intra la pauză cu cinci goluri avantaj: 15-10. Landin a terminat meciul cu un procentaj incredibil: 43%!
Danemarca a părut tot timpul stăpână în meci, în ciuda eforturilor disperate ale spaniolilor, care nu au mai câștigat titlul din 2013. Frații Dushebaev, portarul Perez de Vargas (și el cu procentaj 35%) sau Angel Fernandez nu au jucat deloc rău, dar adversarii Simon Pytlick, Magnus Saugstrup sau Mathias Gidsel au avut prestații și mai bune.
Spania a revenit în joc la 19-20 la jumătatea reprizei a doua, dar echilibrul s-a menținut pentru puține momente. A mai fost ceva suspans pe final când vedeta Hanssen a ratat o aruncare de la 7 metri la 25-23, dar doar cu 70 de secunde rămase de joc. L-a imitat imediat Ferran Sole, iar nordicii scăpaseră de emoții. S-a terminat 26-23, o victorie logică a danezilor care își respect statutul de favoriți și la actuala ediție.

Neînvinsă de 27 de meciuri!

Campioana mondială din 2019 și 2021, stabilește record după record. Echipa antrenată de Nikolaj Jakobsen a început ediția actuală cu 19 victorii consecutive, reușite la ultimele două ediții. Acum, la Mondialul din 2023, danezii au reușit trei victorii în grupă, dar apoi au terminat la egalitate, 32-32 cu Croația, în Main Round. Au rămas însă invincibili și numărătoarea continuă.
Mathias Gidsel
Aseară, după victoria cu Spania, Mikkel Hansen și compania au ajuns la 27 de meciuri fără înfrângere, din care 26 de succese și un rezultat de egalitate.
În plus, Danemarca mai poate doborî un record. Dacă va câștiga finala de duminică, va deveni prima echipă din lume care câștigă trofeul de trei ori consecutiv! Până acum, au fost trei echipe care au reușit să-și păstreze o data supremația: Suedia (1954-1958), România (1961-1964 și 1970-1974) și Franța (2009-2011). Danemarca a câștigat aurul mondial în 2019, 2021.
În a doua semifinal se întâlnesc Suedia și Franța. Acum doi ani, în Egipt, Suedia a câștigat categoric, 32-26. Se joacă la Stockholm, vor fi 19.000 de suedezi în tribune, dar și așa, e greu să-I învingi pe francezi, campionii olimpici.
Finalele de la Australian Open 2023 se văd în weekend-ul 28-29 ianuarie în direct pe canalele Eurosport, dar și pe aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play. În plus, în aplicație aveți acces la cele mai noi articole, știri și analize ale celor mai importante evenimente.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo