Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România, încotro? Concluziile lui Burcea după Euro 2020: Dacă nu suntem realiști, adio turnee finale

Cezara Paraschiv

Publicat 17/12/2020 la 11:53 GMT+2

Selecționerul Bogdan Burcea a analizat “la rece” cea mai slabă prestație a naționalei feminine de handbal a României la Campionatul European. Soarta mandatului său în fruntea echipei va fi decisă de Comisia Tehnică a Federației Române de Handbal.

Bogdan Burcea

Credit imagine: Getty Images

România a terminat pe locul 12 Campionatul European de handbal feminin din Danemarca, obținândo singură victorie în șase partide, acesta fiind cel mai slab rezultat din istoria participărilor "tricolorelor" la Euro.
Într-o amplă conferință de presă, selecționerul Bogdan Burcea și-a asumat eșecul. "Acum, la rece, aș spune clar că eu port responsabilitatea acestui rezultat, însă este o consecință la ce s-a întâmplat în ultimii ani la echipa națională și în handbalul feminin, nu numai în acest an", a declarat antrenorul în vârstă de 48 de ani, citat de "ProSport"."Atât eu, cât și Robert Licu vom convoca o ședință a Comisiei Tehnice, îi suntem datori cu explicații. Ne-a propulsat în aceste funcții, să conducem această echipă și este prima căreia trebuie să-i răspundem apropo de parcursul României la acest European", a mai spus Burcea.
Nu cred că există critic mai aspru în ceea ce mă privește decât persoana proprie. Ideea principală este următoarea: trebuie să fim realiști vizavi de situația în care suntem. Toată lumea! Nu suntem, ne scufundăm, fără discuție. | Bogdan Burcea

Burcea: "Acum avem posibilitatea să evaluăm corect situația pentru viitorul apropiat"

România a repetat la Euro contraperformanța de la Mondialul din Japonia, de anul trecut, ocupând același loc 12 ca și în mandatul lui Thomas Ryde. Bogdan Burcea a continuat analiza după turneul din Danemarca.
"Naționala feminină a hrănit handbalul românesc cu foarte multe performanțe, atât la nivel de cluburi, cât și la nivel de naționale. Este normal ca oamenii să aibă pretenții, însă trebuie să recunoaștem că, cel puțin la acest European, neinspirația ne-a văduvit de aceste rezultate. Am încercat din răsputeri să oferim altceva, însă am avut și rezultat intermediar. Anumite fete au reușit după aproape un an și jumătate să stea în teren, să ofere lucruri pozitive, nu întotdeuna, nu constant, însă acest lucru ne oferă posibilitatea să evaluăm corect situația pentru viitorul apropiat".
Lorena Ostase, nominalizată în cea mai bună echipă. Sursa foto: Federația Română de Handbal
Care ar fi, așadar, plusul după Euro 2020 în opinia lui Bogdan Burcea? "Faptul că niște jucătoare au avut posibilitatea și oportunitatea să se exprime, să se dezvolte pe parcursul acestui turneu, să capete o mai mare încredere. Spuneam și zilele trecute, după meciul cu Germania, ne place sau nu ne place, trebuie să privim către viitor. Trebuie să ajutăm aceste fete tinere, care pot susține performanțele echipei naționale, să poată evolua în campionatul românesc și nu numai. Astfel, cred că putem să privim spre viitor cu încredere. Clar, nu ne declarăm mulțumiți de rezultatele echipei naționale, însă nu putem să nu observăm și faptul că existe fete care pe viitor pot susține rezultatele echipei naționale".

Burcea: "Handbalul feminin românesc trebuie restructurat. Altfel nici măcar de turnee finale nu vom mai vorbi"

Bogdan Burcea spune că nu ar demisiona de bună voie, așteptând verdictul Comisiei Tehnice. „Clar nu aș abandona această echipă, nu sunt omul care să se dea la o parte, însă noi cei care am fost aici, putem oferi niște concluzii oricărui antrenor va fi la cârma echipei naționale, spun eu, atât de corecte și exacte. Oricine va fi, inclusiv subsemnatul, vom avea informații corecte despre ceea ce ar trebui să facem pe viitor. Aceste calificări pentru Jocurile Olimpice, pentru Mondialele de anul viitor trebuie să fie considerate niște obiective intermediare.
Handbalul feminin românesc trebuie restructurat. Toată lumea trebuie să-și dea seama că suntem într-o situație nu prea fericită. Plaja de jucătoare este limitată, obligatoriu trebuie să ne gândim la viitor, altfel nici măcar de turnee finale nu vom mai vorbi. Acest turneu final este o consecință a tot ce s-a întâmplat în ultimii ani. Dacă nu suntem realiști să admitem că există probleme reale, viitorul cu rezultate pozitive nu ne aparține. De mâine, cu toții, trebuie să facem ceva în beneficiul handbalului feminin", a tras concluzia Bogdan Burcea, care a debutat pe banca echipei chiar la Euro.

Prima reacție a președintelui FRH, Alexandru Dedu

Naționala României nu a fost însoțită în Danemarca de vreun membru al conducerii Federației Române de Handbal, o situație puțin atipică. Președintele FRH, Alexandru Dedu, a făcut primele declarații despre parcursul României în Danemarca, pentru "Agerpres": "Nu sunt foarte mulţumit, foarte satisfăcut.Mă așteptam la orice, de la primul loc până la ultimul loc, fiindcă nu poţi avea multe repere în situaţia dată. A fost un Campionat European totalmente atipic. Mi-ar fi plăcut să fie mai bine. Eu speram să ne fim între locurile 1-6 sau 1-8".
Dedu a preferat să nu se pronunțe în ceea ce privește soarta selecționerului Bogdan Burcea pe banca naționalei. "La cald nu e OK să iei hotărâri. Așa cum Burcea şi Licu au fost propuşi de Comisia Tehnică, tot Comisia Tehnică este în măsură să ia nişte decizii legate de viitorul apropiat al echipei naţionale. Comisia Tehnică se va întruni și vom vedea cum putem să facem ca lucrurile să fie mai bune într-un viitor apropiat".
Totodată, Alexandru Dedu le-a răspuns și celor care critică activitatea Federației Române de handbal. "Pe mine să mă întrebe vocile alea dacă fetele s-au pregătit bine, dacă fetele au stat într-un hotel decent, dacă au mâncat bine sau dacă au avut tot ceea ce le trebuie. Aici mă pot întreba şi voi răspunde fără nici cea mai mică problemă. Este un laitmotiv! Sunt exact aceleași acuze, cu alte cuvinte. Sunt sătul! Să pună mâna să construiască, să pună mâna să vină cu plus valoare, să facă ceva, pentru că de comentat e uşor”, a declarat Alexandru Dedu.
Cristina Neagu, Federația Română de Handbal
  • România își va juca în perioada 19-21 martie 2021 ultima șansă de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în turneul preolimpic din Muntenegru. Adversarele pentru cele două bilete puse în joc: Norvegia, Muntenegru și Kazahstan.
  • Franța și Olanda sunt în acest moment singurele echipe europene deja calificate la Tokyo.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo