Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine câștigă Liga Campionilor la handbal masculin? Tot ce trebuie să știi înainte de Final Four

Andrei Nicolae

Actualizat 17/06/2022 la 12:47 GMT+3

Veszprem – Kielce și THW Kiel – Barcelona sunt cele două semifinale programate sâmbătă, în cadrul turneului Final Four de la Koln. Finalele vor avea loc o zi mai târziu.

Barcelona handball | Handball | ESP Player Feature

Credit imagine: Getty Images

A mai rămas un sigur lucru de lămurit în sezonul 2021/22 de handbal, cine este campioană a Europei la masculin. Sâmbătă și duminică, la Koln, are loc turneul Final Four al Ligii Campionilor. Cele două semifinale sunt următoarele:
  • Veszprem - Kielce, sâmbătă, ora 16:15
  • THW Kiel – Barcelona, sâmbătă, ora 19:00
Finalele sunt programate o zi mai târziu de la aceleași ore.
Trei dintre aceste echipe au făcut parte din aceeași grupă cu Dinamo, Kielce, Barcelona și Veszprem, în ordinea clasării. Iar trupa lui Xavier Pascual a și învins reprezentantele Poloniei și Ungariei în București.

Cine câștigă Liga Campionilor la handbal masculin?

Dintre cele patru participante, doar două sunt campionae naționale, Barcelona și Kilece. Veszprem și Kiel au terminat pe locul 2 în Ungaria, respectiv Germania. "Zebrele" au locul garantat în viitoare ediție a Ligii Campionilor, pentru că Germania are două locuri disponibile (unul în urma locului 1 pe națiuni în European Handball League). Veszprem va fi nevoită să solicite un wildcard, după ce a pierdut finala cu Pick Szeged, dar îl va primi foarte probabil.
Formația maghiară este singura dintre cele patru care nu a câștigat Liga Campionilor, deși a jucat de patru ori finala. Trei au fost disputate la Koln, în ultimii 7 ani. În 2015 și 2016 a pierdut chiar cu Barcelona, respectiv Kielce, iar în 2019 a fost întrecută de Vardar Skopje.
"Acum suntem printre cele mai bune patru echipe ale sezonului. Este pur și simplu incredibil, dar merităm să fim aici. Și toată lumea știe, la Koln totul este posibil", a declarat antrenorul echipei Veszprem, Momir Ilic, pentru site-ul oficial al EHF.
Kielce are pe bancă antrenorul cu cele mai multe titluri în Liga Campionilor, dintre cei calificați, pe Taland Dușebaev, cu patru la activ. El a câștigat trofeul și ca jucător. În aceeași situație se află și Filip Jicha de la THW Kiel. Formația germană are 4 trofee câștigate, în istoria competiției fiind devansată doar de Barcelona (10 trofee) și Gummersbach (5 trofee).
"Zebrele" au câștigat Liga Campionilor pentru ultima dată în 2020, chiar împotriva Barcelonei, cu 33-28. Acum intră însă în turneul final cu două mari absențe, Hendrik Pekeler, cel mai bun jucător defensiv al sezonului, și Sander Sagosen, cel mai bun om de atac al echipei.
Barcelona este campioana en-titre, dar și principala favorită să se impună din nou. Echipa de handbal încearcă să salveze onoarea clubului, având în vedere că a ratat titlurile majore atât la fotbal, cât și la baschet în stagiunea 2021/22. Catalanii speră să devină prima echipă care își păstrează trofeul în ultimul deceniu.
Gonzalo Perez de Vargas și Aitor Arino sunt jucătorii cu cele mai multe trofee de la acest F4. Ambii au câte trei și sunt legitimați la Barcelona. Recordmanul all-time este Andrej Xepkin, cu șapte trofee. Antrenorul Carlos Ortega are și el șase trofee ca jucător, toate cucerite cu echipa catalană în perioada 1995-2005.

Echipă ideală a sezonului 2021/22 în Liga Campionilor

Înaintea acestui weekend s-a anunțat și echipa ideală a sezonului, care se prezintă astfel:
  • Portar: Niklas Landin (THW Kiel)
  • Extrema stângă: Hampus Wanne (SG Flensburg-Handewitt)
  • Inter stânga: Petar Nenadic (Telekom Veszprem)
  • Centru: Kentin Mahe (Telekom Veszprem)
  • Inter dreapta: Dika Mem (Barcelona)
  • Extremă dreapta: Aleix Gomez (Barcelona)
  • Pivot: Kamil Syprzak (Paris Saint-Germain Handball)
  • Cel mai bun apărător: Hendrik Pekeler (THW Kiel)
  • Cel mai bun tânăr: Tobias Grondahl (Elverum Handball)
  • Cel mai bun antrenor: Talant Dușebaev (Lomza Vive Kielce)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo