Liga Campionilor la handbal feminin se apropie de final, în acest weekend, în Budapesta fiind programate ultimele jocuri ale sezonului: semifinalele și finalele. A devenit deja o tradiție ca întrecerea să se încheie cu un Final Four.
Sâmbără sunt programate meciurile în urma cărora vor fi desemnate și finalistele, după Gyor – Team Esbjerg (ora 16:15) și Metz - Vipers Kristiansand. Duminică, de la aceleași ore de start ale jocurilor din semifinale vor avea loc și cele două finale.
Legătura handbalului românesc cu turneul Final Four al Ligii Campionilor la ediția din acest an este făcută în primul rând de Crina Pintea. Pivotul echipei naționale face parte din lotul formației maghiare Gyor.
Liga Campionilor
Barcelona a cucerit Liga Campionilor la handbal, după o bătălie fantastică în finala cu Kielce
19/06/2022 LA 18:25

Crina Pintea poate deveni prima handbalistă din România cu minimum două trofee în Liga Campionilor, după Cristina Vărzaru

Crina, care va reveni în această vară la CSM București, are șansa de a-și trece în cont al doilea trofeu în Liga Campionilor. În 2019 a devenit campioană tot cu gruparea maghiară. Dacă va reuși acest lucru din nou, atunci Pintea devine prima jucătoare din România, după Cristina Vărzaru, care câștigă mai mult de un trofeu în această competiție. Fosta extremă drreapta a cucerit Liga Campionilor pentru a doua oară în 2009, cu Viborg. Între timp, Cristina a ajuns la patru trofee (trei cu Viborg și una cu CSM București în 2016).
Dintre cele patru participante în Final Four, Team Esbjerg este singura debutantă. Dar și singura formație care nu a cucerit titlul pe plan intern în acest sezon, fiind învinsă de Odense cu 2-1. În cursul acestei săptămâni, în jocul decisiv, echipa lui Jesper Jensen a pierdut meciul decisiv la Odense cu 25-24. Esbjerg este și gruparea care a eliminat CSM București, în sferturile de finală.
Gyor a câștigat titlul cu mari emoții în Ungaria, la golaveraj, dar a pierdut recent Cupa Unagriei, cu Ferencvaros (22-26). Reprezentanta Unagriei este cotată însă cu prima șansă de a cuceri trofeul. Ultimul l-a câștigat în 2019. Iar pentru a izbuti să redevină campioana Europei, a apelat din nou la Ambros Martin, antrenorul cu 7 finale în ultimii 11 ani, dintre care patru câștigate, toate cu Gyor.
Vipers sosește în capitala Ungariei din postuta de campioană en-titre, după ce a învins Brest Bretagne în 2021 cu 34-28 în marea finală. Henne Reistad, MVP-ul ediției trecute, a ajuns între timp la Esbjerg. Formația norvegiană este singura care a învins însă Gyor în Europa în acest sezon, cu 31-30, în faza grupelor.

Nora Mork, singura care o mai poate depăși pe Cristina Neagu în clasamentul golgheterilor

https://i.eurosport.com/2021/07/29/3186269.jpg
De la Vipers sunt câteva nume importante de urmărit prin ceea ce au realizat de-a lungul timpului, precum Isabelle Gulden, Nora Mork și Katrine Lunde. Apropo de Nora Mork, pare a fi singura jucătoare care mai are șanse să o depășească pe Cristina Neagu în clasamentul golgheterilor. Căpitanul echipei CSM București are 110 goluri, în timp ce Mork este la cota 96 de goluri înainte de Final Four.
Metz revine într-un Final Four după o pauză de 3 ani. Clubul a recâștigat zilele trecute titlul în Franța, după o finală cu Brest Bretagne, iar acum este gata să surprindă și în Liga Campionilor. Grace Zaadi s-a reîntors de la Rostov Don, după declanșarea războiului în Ucraina, și pare a fi marele câștig al echipei după ce a terminat pe locul 3 în Grupa B.
De remarcat faptul că în ediția Final Four din acest an au ajuns primele trei echipe din Grupa B în faza grupelor (Gyor, Vipers și Metz) și câștigătoarea Grupei A (Esbjerg), din care a făcut parte și CSM București.
Liga Campionilor
Niklas Landin, erou pentru THW Kiel în finala mică a Ligii Campionilor la handbal
19/06/2022 LA 15:36
Liga Campionilor
Barcelona joacă a 16-a finală de Liga Campionilor din istorie. Dispută cu Vive Kielce în ultimul act
18/06/2022 LA 18:01