23 iulie 2021 este data la care ar trebui să înceapă întrecerea olimpică de la Tokyo. Luni însă, când se marchează borna "200 de zile până la Jocurile Olimpice", premierul Japoniei Yoshihide Suga a afirmat că ia în calcul declararea stării de urgență în Tokyo și zona submetropolitană dacă se va ajunge la un nou record de infectări Covid-19, informează Associated Press.
Japonia a reușit până acum să gestioneze criza coronavirusului fără a trece prin “lockdown”, protejându-și economia. Însă acest lucru s-ar putea schimba începând cu data de 9 ianuarie, în condițiile în care, de o săptămână, sunt raportate peste 1.000 de noi infectări pe zi în Tokyo. Starea de urgență nu ar garanta însă o rezolvare, având în vedere faptul că legile din Japonia nu ar permite Poliției să intervină, toate măsurile având mai degrabă statutul de recomandări, fără posibilitatea de sancțiune.
Comitetul Olimpic din Japonia, comitetul de organizare și diferitele organizații implicate în proiectul Tokyo 2020 (denumirea oficială păstrată și după amânarea Jocurilor) au promis că vor prezenta la începutul acestui an planul concret prin care vor asigura transportul și cazarea celor 15.000 de sportivi, a delegațiilor a peste 200 de țări, plus arbitri, oficiali, jurnaliști.
Jocurile Olimpice
Echipa Marii Britanii: Sprijinul Reginei pentru mișcarea olimpică "nu trebuie subestimat sau uitat"
09/09/2022 LA 04:01

Vaccinarea începe mai devreme la Tokyo

Yoshihide Suga a confirmat angajamentul că Jocurile Olimpice se vor desfășura, "ca un semn că lumea a învins coronavirusul", anunțând totodată că procedura de aprobare a vaccinului va fi simplificată, astfel încât administrarea să poată începe în februarie, cu o lună mai devreme decât fusese prevăzut.
Cu o populație de 125 milioane, Japonia a înregistrat doar 3.400 decese din cauza Covid-19, însă de Anul Nou numărul cazurilor de infectare a atins recordul de 1.337 în Tokyo. La nivel național, în ultimele zile se stă zilnic în intervalul 3.000 – 4.000 cazuri noi. În aceste condiții, potrivit presei locale, mai mulți guvernatori de prefecturi, în frunte cu Tokyo, au cerut decretarea stării de urgență pentru a evita "o situație explozivă".

Decizia referitoare la turiștii străini, cel mai târziu în mai

Yoshiro Mori, președintele comitetului de organizare, a transmis că termenul-limită pentru decizia referitoare la accesul turiștilor în Japonia pentru Jocurile Olimpice este luna mai. Decizia ar putea veni însă mai devreme.
Japonia a anunțat deja că Jocurile de la Tokyo vor fi cele mai scumpe din istorie (aproximativ 25 milioane de dolari potrivit auditorilor neoficiali), mai puțin de șapte milioane fiind suportate de sectorul privat. Bugetul inițial prevedea încasări de circa 800 milioane de dolari din vânzarea de bilete. Reducerea acestui venit ar împovăra mult Japonia, iar o altă problemă recunoscută de autorități este cea a ceremoniei de deschidere, care ar prezenta cel mai ridicat risc sanitar, dar care nu poate fi scurtată din cauza deținătorilor de drepturi tv – care asigură 73% din bugetul Comitetului Olimpic Internațional.
 • România are în prezent 59 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo:
 • Atletism (5): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);
 • Baschet (4): echipa feminină de baschet 3x3
 • Box (1): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg);
 • Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin - categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;
 • Ciclism (2): Vlad Dascălu mountain bike, 1 loc nenominal cotă parte la ciclism pe şosea, grație poziției ocupate la final de 2019 în clasamentul pe națiuni;
 • Fotbal (18): echipa naţională olimpică;
 • Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);
 • Înot (2): Robert Glinţă și Daniel Martin (100 m spate);
 • Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin - 1.000 m;
 • Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);
 • Tenis de masă (3): echipa feminină formată din 3 jucătoare;
 • Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).
Olympic Games 2024
Terenurile de la Roland Garros vor găzdui turneele de tenis de la Jocurile Olimpice Paris 2024
09/08/2022 LA 13:39
Olympic Games 2024
Calendarul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Când se decernează primele medalii și ce sporturi noi apar
03/08/2022 LA 08:40