#OlimpiciDeLegendă | Edoardo Mangiarotti, câștigător a 13 medalii în 5 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice

Bianca Dumitru

Publicat 29/02/2024 la 11:26 GMT+2

Mai sunt 148 de zile până la startul celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară. Până când vom asista la spectacolul de la Paris 2024, Eurosport.ro vrea să vă reamintească de câțiva sportivi de legendă, români și străini, care au scris istorie la edițiile precedente ale competiției olimpice.

Edoardo Mangiarotti

Credit imagine: Getty Images

Considerat cel mai mare scrimer din toate timpurile, Edoardo Mangiarotti s-a născut la 7 aprilie 1919, în localitatea lombardă Renate, din Italia.
A fost sportivul cu cele mai multe medalii olimpice câștigate pentru Italia, în număr de 13 (șase de aur, cinci de argint și două de bronz), la spadă și la floretă, la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1936 și 1960, potrivit Olympics.com.
A strâns un total impresionant de 39 de medalii olimpice și mondiale, un record imbatabil în scrimă. La Campionatele Mondiale de scrimă, Edoardo Mangiarotti a obținut 26 de medalii, dintre care 14 de aur, precizează site-ul topendsports.com.
Edoardo a crescut într-o familie faimoasă în care scrima era o tradiție. Tatăl său, Giuseppe, care i-a ghidat cariera, a fost de 17 ori campion național la spadă și a reprezentat Italia la Jocurile Olimpice din 1908, de la Londra. La fel ca Eduardo, cei doi frați ai săi, Mario și Dario, au urmat tradiția în acest sport, Dario câștigând trei titluri olimpice și nouă medalii la Campionatul Mondial.
Giuseppe Mangiarotti și-a încurajat băieții să practice diferite activități sportive, între care înot, alergare și ciclism. De asemenea, l-a încurajat pe Eduardo, care era dreptaci, să-și folosească brațul stâng, pentru a-și putea surprinde adversarii în competițiile de scrimă.
Edoardo Mangiarotti a început să ia lecții de scrimă când avea doar opt ani. La numai 17 ani, și-a făcut făcut simțită prezența la prima lui olimpiadă, de la Berlin, din 1936, ajutând echipa Italiei să cucerească medalia de aur la proba de spadă pe echipe, notează Olympics.com.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, Edoardo și-a reluat cariera sportivă și a dezvoltat și îmbunătățit o tactică personală în scrimă: lansarea rapidă, prin care ataca la începutul partidei, pentru a acumula puncte, înainte de a trece la o strategie defensivă, în scopul de a-și proteja avantajul.
La JO de la Londra, în 1948, Edoardo Mangiarotti a câștigat două medalii de argint, una la floretă individual și una la spadă pe echipe, precum și o medalie de bronz la spadă individual. Patru ani mai târziu, la Helsinki, a obținut primul său aur olimpic, la spadă individual și a repetat isprava în competiția pe echipe.
A ajutat Italia să obțină aurul la floretă la Melbourne, în 1956, și a luat o altă medalie de aur cu echipa, pe teren propriu, la JO de la Roma din 1960. La ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, a purtat drapelul delegației italiene la ceremonia de deschidere.
După ce s-a retras din activitatea sportivă, în 1961, a lucrat ca agent imobiliar și jurnalist, arată Olympedia.org. Edoardo Mangiarotti a ocupat și un post de conducere în Federația Italiană de Scrimă, menționează Olympics.com, citat de Agerpres.
Ulterior, a deținut funcția de secretar general al Federației Internaționale de Scrimă și a fost președinte al Comisiei de disciplină a acesteia. A murit la 25 mai 2012, la locuința sa din Milano, la vârsta de 93 de ani, conform Reuters.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo