#OlimpiciDeLegendă | Vasile Pușcașu, singurul român care a cucerit aurul olimpic la lupte libere

Bianca Dumitru

Publicat 25/02/2024 la 16:24 GMT+2

Mai sunt 152 de zile până la startul celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară. Până când vom asista la spectacolul de la Paris 2024, Eurosport.ro vrea să vă reamintească de câțiva sportivi de legendă, români și străini, care au scris istorie la edițiile precedente ale competiției olimpice.

Vasile Pușcașu

Credit imagine: facebook

Campionul olimpic Vasile Pușcașu este unul dintre cei mai valoroși practicanți ai luptelor libere din istoria acestei discipline din țara noastră și o adevărată legendă a categoriei de 100 kg.
S-a născut la 2 mai 1956, în comuna Bârsănești, județul Bacău, potrivit site-ului oficial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, cosr.ro. În 1983, a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Bacău.
A început activitatea sportivă la CSM Onești, sub îndrumarea antrenorului Cornel Cristuț. Între 1976 și 1988, precum și în anul 1990, a practicat luptele libere la CSA Steaua, unde i-a avut ca antrenori pe Gheorghe șuteu, Alexandru Geantă și Ioan Vascul Popovici, notează "Enciclopedia educației fizice și sportului din România" (Ed. Măiastra, ed. a II-a, vol. 5, 2015). În 1976, a devenit campion la juniori.
Palmaresul său pe plan intern cuprinde 12 centuri de campion național la individual, categoria 100 kg, în perioada 1977-1988, potrivit Agerpres. Tot în campionatul național de lupte libere, categoria 100 kg, s-a clasat de 11 ori pe primul loc, cu echipa.
Prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat a fost cea de la Moscova, din 1980, atunci când s-a clasat pe locul al VI-lea. Prima medalie olimpică a fost obținută de Vasile Pușcașu în 1984, la Los Angeles, când a cucerit bronzul.
Cea mai valoroasă performanță a carierei sale s-a înregistrat la ediția din 1988 a Jocurilor Olimpice, desfășurată la Seul. Luptătorul român a devenit campion olimpic la lupte libere, categoria 100 kg. Până în prezent, este singura medalie olimpică de aur din istoria luptelor libere din România.
În palmaresul său se mai înscriu 2 medalii de bronz la Campionatul Mondial din 1977, de la Lausanne, respectiv la cel din 1979, de la San Diego. La Mondialele de la Clermont Ferand, Franța, din anul 1987, a terminat competiția pe locul secund.
La Campionatele Europene a debutat în 1977, obținând locul al VI-lea. Un an mai târziu, a câștigat medalia de bronz la Sofia, performanță pe care o repetă și în 1978, la București. În 1987, la Campionatul European de la Veliko Târnovo, a devenit vicecampion european. În anii 1976 și 1977, a fost vicecampion balcanic la tineret.
"Stilul său de luptă s-a caracterizat prin acțiuni rapide și repetate, urmare a unei pregătiri fizice și tehnice deosebite, prin dezechilibrări și răsturnări laterale cu fixare la parter a adversarului", arată enciclopedia citată.
După retragerea din activitatea competițională, a devenit antrenor la secția de lupte a CSA Steaua, grupa seniorilor, poziție pe care a ocupat-o între anii 1990 și 1993.
Ca antrenor, a contribuit la obținerea a 24 de titluri de campioni naționali, dintre care 14 la seniori. Printre sportivii cu performanțe remarcabile care au fost elevii lui Vasile Pușcașu, se numără: Claudiu Tămăduianu, Dănuț Prefit, Laurențiu Ciucă, Paul Mare și șerban Mujiev.
După 1990, a fost ales membru în Biroul Federației Române de Lupte. În 2000, a fost ales secretar general. Din 1980, este Maestru Emerit al Sportului.
Pentru deosebitele sale performanțe sportive, Vasile Pușcașu a fost decorat cu: Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a (1977); Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler (2000); Ordinul "Meritul Sportiv" clasa I (2004).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo