#RoadToTokyo | Primul român care a participat la Jocurile Olimpice, în anul 1900

Cosmin Cioboata

Publicat 14/03/2020 la 12:56 GMT+2

A 2-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Paris în perioada 14 mai - 28 octombrie 1900.

olympics 1900

Credit imagine: Getty Images

În ciuda eforturilor venite din partea grecilor de a organiza Jocurile Olimpice numai în țara lor, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a decis ca acestea să fie găzduite și de alte țări. La conferința de la Sorbona din 1894, Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internațional, a propus ca prima ediție a Jocurilor Olimpice să fie programată în 1900, în Franța.
Delegații țărilor care au participat la conferință nu au fost de acord să aștepte încă 6 ani până la prima ediție și au adus în discuție desfășurarea competiției în 1896. În final, s-a luat decizia ca prima ediție a Jocurilor Olimpice să fie desfășurată la Atena în 1896, iar cea de-a doua la Paris, în 1900.
Chiar dacă a doua ediție a Jocurilor Olimpice a avut o durată de 5 luni și 14 zile, aceasta nu este considerată cea mai lungă din istorie. Ediția din 1908, desfășurată la Londra deține recordul, fiind organizată pe parcursul a 6 luni și 4 zile, în perioada 27 aprilie - 31 octombrie. Spre deosebire de edițiile din urmă cu 100 de ani, Jocurile Olimpice din zilele noastre se desfășoară într-o perioadă mult mai scurtă, de obicei de 17 zile.
olympics 1900
Franța, campioana turneului de rugby, după finala cu Marea Britanie

24 de țări au participat la Jocurile Olimpice din 1900

În cadrul Jocurilor Olimpice din 1900 au participat 997 de sportivi din 24 de țări, printre care și România. Aceștia s-au întrecut în 95 de probe din 19 de sporturi, printre care: natație, atletism, ciclism, scrimă, fotbal, golf, gimnastică, polo, rugby și tenis. Învingătorilor din cele 95 de probe nu li s-au acordat medalii, ci cupe și trofee. Un alt lucru interesant este că ediția nu a beneficiat de festivități de închidere și deschidere.
La ediția din Franța, sportivii au participat la probe care nu au mai fost incluse niciodată în grila competiției, după acel eveniment, precum automobilismul, motociclismul și crichetul. În același timp, doar la Jocurile Olimpice din acel an au fost folosite animale vii (porumbei) ca ținte pentru probele de tragere.
olympics 1900
Proba de maraton și ciclism, desfășurată simultan de sportivi

Ziua de duminică a generat probleme la JO din Paris

Competiția s-a desfășurat în fiecare zi a săptămânii, motiv pentru care sportivii și susținătorii veniți din America au fost nemulțumiți. Aceștia reclamau faptul că duminica este considerată zi de odihnă de religia lor, iar regulamentul Jocurilor Olimpice nu ținea cont de acest lucru.
Acest conflict a atins apogeul la proba de sărituri în lungime, când americanul Alvin Kraenzlein, câștigătorul medaliei de aur, a fost lovit cu pumnul în față de rivalul său Meyer Prinstein. Conform zvonurilor de la vremea respectivă, Prinstein era frustrat din cauza faptului că n-a putut să participe la proba finală, aceasta fiind programată într-o zi de duminică, considerată nelucrătoare de Universitatea sa.
Un alt moment inedit petrecut în Franța s-a petrecut în timpul unui maraton, când trei alergători din Statele Unite au contestat rezultatul final. Potrivit acestora, sportivii francezi care au încheiat maratonul pe primele 2 locuri ar fi alergat printr-o scurtătură, lucru care explica de ce erau singurii fără urme de noroi pe haine.
olympics 1900
Maratonistul american Alvin Kraenzlein, în timpul Jocurilor Olimpice din 1900

JO din 1900, prima ediție la care au participat femeile

Jocurile Olimpice din Paris au reprezentat o premieră, fiind prima oară când femeile au avut dreptul să participe la competiție. Elvețianca Hélène de Pourtalès a fost prima sportivă din istorie care a reușit să devină campioană la Jocurile Olimpice, la proba de navigație pe echipe. Apoi, a urmat performanța britanicei Charlotte Cooper, care a câștigat proba de tenis, la simplu.
Cooper a devenit, astfel, prima femeie care obține o medalie individuală la Jocurile Olimpice, urmând ca peste mai bine de 100 de ani să fie inclusă în "Hall of Fame"-ul Tenisului Internațional.
Țara gazdă Franța a fost cea cu cei mai mulți sportivi participați la JO din 1900 - 720 din totalul de 997 de sportivi. Prin urmare, cele mai multe medalii au fost câștigate chiar de francezi, în timp ce Statele Unite, care au avut de 75 de sportivi, s-a clasat pe locul secund.
Jocurile Olimpice din 1900 s-au desfășurat pe 14 arene din nordul Franței, în Paris, Le Havre, Satory și Compiegne.
olympics 1900
Pregătiri pentru Jocurile Olimpice din Franța

Jocurile Olimpice din 1900 | Clasamentul final:

  • Franța - 112 de medalii (29 aur, 44 argint, 39 bronz)
  • Statele Unite - 48 de medalii (19 aur, 14 argint, 15 bronz)
  • Marea Britanie - 32 de medalii (16 aur, 7 argint, 9 bronz)
  • Belgia - 16 medalii (6 aur, 5 argint, 5 bronz)
  • Echipa mixtă - 12 medalii (6 aur, 3 argint, 3 bronz)
  • Elveția - 9 medalii (6 aur, 2 argint, 1 bronz)
  • Germania - 9 medalii (4 aur, 3 argint, 2 bronz)
  • Italia - 5 medalii (3 aur, 2 argint)
  • Australia - 5 medalii (2 aur, 3 bronz)
  • Danemarca - 6 medalii (1 aur, 3 argint, 2 bronz)

România la Jocurile Olimpice din 1900

Un singur sportiv a reprezentat România la a doua ediție a Jocurilor Olimpice. A fost prima participare a țării noastre la Jocurile Olimpice și singura până în anul 1924. Gheorghe Plagino, născut în 1876 la Dumbrăveni (Râmnicu Sărat), a fost primul sportiv care a reprezentat "tricolorul" la Jocurile Olimpice, la proba de tir. La 23 de ani, Gheorghe a încheiat pe locul 13 din cei 51 de participanți, cu 11 talere lovite din 20 posibile.
Plagino a fost al doilea român, după Prințul Ghica, cooptat ca membru al CIO, în anul 1908. De asemenea, el a făcut parte din Comitetul Olimpic Român în perioada 1914-1938.
olympics 1900
Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice
Mai târziu, Gheorghe Plagino a deținut funcții de conducere în cadrul mișcării sportive din România, devenind vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român (1923-40) și președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România - UFSR (1933-1940).
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 24 iulie - 9 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrată digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo