Articol scris de Alex Masgras
Comitetul Olimpic Internațional a hotărât introducerea a cinci noi sporturi pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, pe lângă aceste noi sporturi, la Tokyo vor fi 34 de probe noi în total. Comitetul Olimpic Internațional a hotărât acest lucru pentru a atrage atenția mai multor tineri și de a pune în evidență noua "tendință de urbanizare a sportului".

KARATE

Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Cu origini în insula Okinawa din Japonia, Jocurile Olimpice de la Tokyo reprezintă locul perfect pentru a introduce această disciplină în programul olimpic. La ediția din această vară vor exista două probe la karate: kata și kumite.
Kata, care înseamnă formă sau model, este o probă de simplu unde competitorii sunt punctați după executarea unor coregrafii aprobate anterior în care se regăsesc mișcări ofensive și defensive.
https://i.eurosport.com/2021/04/16/3115553.png
Kumite, în schimb, este o disciplină în care karatiștii vor intra într-o luptă de trei minute. La Kumite vor exista trei categorii de greutate iar luptătorii vor fi punctați în funcție de tehnicile folosite.
În total vor lua startul 80 de karatiști la ediția din acest an, 60 la kumite și 20 la kamata. În ambele discipline vor fi probe atât la masculin, cât și la feminin.

SKATEBOARDING

La Jocurile Olimpice de la Tokyo vor exista două probe la skateboarding: stradă și park. Competitorii vor participa individual, iar fiecare va fi punctat în funcție de dificultatea și originalitatea programului executat.
În proba de street skateboarding, competitorii vor fi nevoiți să parcurgă un traseu cu obstacole precum șine, scări, borduri, bănci, pereți și pante. La fiecare obstacol în parte, aceștia trebuie să își demonstreze abilitățile și trucurile într-un timp limitat.
https://i.eurosport.com/2021/06/28/3162692.png
Park skateboarding va fi o probă care se va desfășura pe o rampă curbată, unde skaterii trebuie să execute în aer diferite mișcări, fiind acompaniați în timpul probei de muzică.
În total, la skateboarding vor participa 80 de atleți în cele patru evenimente de la Tokyo 2020, cu femei și bărbați participând în ambele discipline.
Cu toate că japonezii sunt printre favoriți la cel puțin două medalii la Tokyo, skateboardingul nu se bucură de o popularitate foarte mare în Japonia. Acest lucru a fost confirmat chiar și de către antrenorul echipei olimpice, Daisuke Hayakawa, care a spus că skateboardingul este privit ca o activitate practicată de copiii rebeli, răzvrătiți.

Escaladarea sportivă

A treia disciplină introdusă la Jocurile Olimpice de la Tokyo va avea trei probe: viteză, bouldering și lead. În proba de viteză, doi atleți vor lua startul în același timp și vor parcurge în paralel un traseu identic. Primul care va ajunge în vârf va câștiga.
În proba de bouldering, atleții vor fi nevoiți să parcurgă un set de trasee în cât mai puține încercări posibile, pe structuri cu o înălțime de 4.5 metri.
https://i.eurosport.com/2021/04/16/3115491.png
În proba de lead, atleții vor trebui să ajungă cât mai sus posibil pe un zid de 15 metri înălțime într-un timp cât mai scurt.
În alte discipline, cățărătorii folosesc echipament de siguranță. La Jocurile Olimpice, niciun atlet nu va avea voie să folosească frânghie de siguranță. Aceștia vor fi nevoiți să parcurgă traseul cu mâinile goale și cu încălțămintea de cățărat. Este un sport care necesită forță, flexibilitate și îndemânare, dar și o planificare atentă făcută în avans.
La ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, atleții calificați vor participa la toate probele, iar în funcție de scorul pe care îl vor obține, se va face un clasament iar primii opt atleți se vor califica în finală. La Tokyo vor participa 40 de sportivi la escaladarea sportivă, 20 la masculin, 20 la feminin.

Surfing

Surfingul este cel de-al patrulea sport nou care intră în programul Jocurilor Olimpice începând cu ediția de la Tokyo. Probele se vor desfășura pe plaja Tsurigasaki, o plajă care se află la aproximativ 100 de km de stadionul olimpic din Tokyo.
https://i.eurosport.com/2021/06/22/3158700.png
În funcție de condiții, sportivii vor avea la dispoziție între 25 și 30 de minute pentru a își executa programul. În această perioadă, surferii își vor încerca să prindă cât mai multe valuri, iar cele mai bune două performanțe se vor lua în considerare. Aceștia vor fi punctați în funcție de dificultate, inovație, varietate, putere, viteză și modul în care aceștia leagă procedeele.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo vor participa 40 de atleți la surfing, 20 în proba masculină, 20 în proba feminină.

Baseball/Softball

Baseball-ul și softball-ul nu sunt sporturi olimpice noi, dar acestea se vor desfășura la Jocurile Olimpice pentru prima oară din 2008, de la ediția care a avut loc în Beijing.
Softball-ul este un sport derivat din baseball, cele două sporturi fiind foarte asemănătoare, diferențele fiind făcute, printre altele, de dimensiunea mingilor, a terenului, a numărului de reprize, dar și de câteva reguli de joc. În ambele sporturi, echipele sunt formate din câte 9 jucători.
https://i.eurosport.com/2021/04/16/3115684.png
În fiecare sport, vor fi câte șase echipe care vor participa la Jocurile Olimpice. O altă diferență dintre cele două sporturi în cazul ediției din acest an de la Tokyo este legată de faptul că baseball-ul va fi o probă masculină, în timp ce softball-ul va fi o probă feminină.
Spre deosebire de baschet, unde vor face deplasarea la Tokyo mai mulți jucători din NBA, în ceea ce privește competiția de baseball de la Jocurile Olimpice nu vor participa cei mai buni jucători din lume, deoarece MLB, liga profesionistă de baseball din Statele Unite ale Americii, este în plin campionat.
Baseball-ul este un sport foarte popular în Japonia, un sport care a crescut în popularitate după Al Doilea Război Mondial datorită fluxului mare de soldați americani. Într-un studiu făcut în 2018, 48% dintre japonezi au spus că baseball-ul este sportul lor favorit.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrată digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06