Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la Jocurile Olimpice! Ce sume oferă statul

Bianca Dumitru

Actualizat 19/08/2021 la 19:19 GMT+3

Medaliații români de la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor primi sume mai mari de bani de la stat. Guvernul României a aprobat cererea de dublare a sumelor pentru premierea sportivilor, pentru aur urmând a fi acordate acum 140.000 de euro.

Premiere dublu vâsle feminin Bodnar și Radiș

Credit imagine: Eurosport

România acordă în această vară cele mai mari sume de bani pentru sportivii care s-au clasat pe podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În plus, și cei care au ocupat unul dintre locurile 4-6 vor încasa premii mai mari în urma unei decizii guvernamentale.
Astăzi, la cererea Ministerului Tineretului și Sportului, Guvernul României a aprobat dublarea sumelor folosite pentru premierea sportivilor care au ocupat unul dintre primele 6 locuri la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Astfel, pentru medaliile de aur, sportivii vor primi 140.000 de euro, sumă egală cu cea oferită de Italia pentru campionii olimpici din 2020, în timp ce medaliații cu argint ai României vor încasa câte 112.000 de euro. La aceste sume se vor adăuga și banii cu care cluburile îi vor răsplăti pe sportivi, sume care se pot ridica până la 50% din cât oferă statul.

4 medalii pentru români la Tokyo

Delegația României a obținut la Jocurile Olimpice din această vară 4 medalii, dintre care una de aur și 3 de argint. În plus, David Popovici a terminat pe locul 4 în finala probei de 200 de metri liber, tânărul înotător urmând a fi recompensat de statul român cu 56.000 de euro.
Sportivii 'tricolori' au mai ocupat și trei locuri 5, prin echipa feminină de tenis de masă, formată din Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs și Elizabeta Samara, perechea de dublu mixt la tenis de masă, Ovidiu Ionescu / Bernadette Szocs, și echipajul de canoe dublu masculin, format din Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi, în proba de 1.000 de metri. Acești sportivi vor primi de la Guvern câte 42.000 de euro.
În plus, atleta Bianca Ghelber la aruncarea greutății, echipajul feminin de 8+1 (Maria Magdalena Rusu, Viviana Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea) și echipajul de dublu vâsle feminin, categoria uşoară (Ionela Livia Cozmiuc, Gianina Elena Beleagă) s-au clasat pe locul 6, urmând a încasa premii în valoare de 28.000 de euro.

Mesajul ministrului Eduard Novak

După decizia guvernamentală de dublare a premiilor pentru sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice, ministrul Eduard Novak a declarat că Guvernul a înțeles importanța performanței sportive, punctând că România mai are mulți pași de făcut până la a ajunge să revigoreze sportul românesc.
"Este o mare reușită aprobarea acestui act normativ și mă bucur că am avut sprijinul colegilor și partenerilor din coaliție. Este o dovadă că Guvernul României înțelege și respectă importanța sportului și a performanței sportive, că apreciază și recompensează munca și eforturile care stau în spatele acestor rezultate. Performanțele olimpice reprezintă o importantă carte de vizită pentru prestigiul nostru, ca țară, și avem încă mult de recuperat la acest nivel, unde ultimele două decenii au avut un nedorit trend descendent.
Sunt necesari mulți pași până vom ajunge din nou acolo unde ne dorim și unde putem fi, acești pași nu se pot parcurge dintr-odată, dar este important că suntem o echipă și că ne raportăm în mod unitar la proiectul de revigorare și renaștere a sportului românesc. Rămânem împreună în aceste demersuri și vom continua să căutăm soluții pentru ca sportul și sportivii să se simtă apreciați și să aibă condiții cât mai bune de pregătire", a spus Novak.
Program Premier League, etapa a 2-a - 2021/2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo