Jocurile Olimpice de la Tokyo au reprezentat o adevărată provocare pentru organizatori. După ce evenimentul a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, cu câteva săptămâni înainte de începerea evenimentului, organizatorii au anunțat că ediția de la Tokyo se va desfășura fără spectatori în tribune. La începutul anului 2022, în luna februarie, Beijing va organiza Jocurile Olimpice de iarnă, iar pentru moment se pare că scenariul din Japonia se va repeta și în China.
Tocmai din acest motiv, organizatorii ediției din 2024 de la Paris pregătesc încă de acum ceea ce sperăm că va fi prima ediție post-covid a Jocurilor Olimpice. Organizatorii francezi pregătesc câteva schimbări majore pentru a face Jocurile cât mai accesibile pentru public, dar și să unească oamenii din oraș, turiștii și sportivii într-un mod unic.

Defilarea sportivilor la Ceremonia de Deschidere pe fluviul Sena

Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Poate cea mai importantă schimbare a organizatorilor este legată de modul în care se va desfășura Ceremonia de Deschidere de la Paris. Planul francezilor este să înlocuiască spectacolul clasic de pe stadion, spectacol care este făcut în mod special pentru TV, cu un spectacol ce va avea loc pe străzile din Paris, dar și pe apă.
Astfel, organizatorii își doresc ca defilarea clasică a sportivilor să aibă loc pe fluviul Sena, aceștia trecând cu bărcile prin centrul Parisului, inclusiv pe lângă repere importante precum Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Muzeul Luvru și multe altele. Prin această modalitate, organizatorii de la Paris estimează că pot participa în jur de 300,000 de spectatori de-a lungul fluviului.
"Delegațiile sosesc în Paris pe bărci și traversează Parisul, în timp ce sunt primiți de sute de mii de fani. Acest lucru ar fi minunat. Această inovație ar deschide ușile Jocurilor. Noi suntem de părere că Ceremonia de Deschidere este cel mai important simbol al Jocurilor iar acesta este momentul potrivit pentru a face o schimbare în ceea ce privește primirea sportivilor", a spus Tony Estanguet, președintele Paris 2024, medaliat cu aur la trei ediții de Jocuri Olimpice la canoe slalom.
În acest moment, organizatorii studiază mai multe variante prin care se încearcă o apropiere a publicului de sportivi. Francezii își propun ca după cursa de maraton să organizeze în aceeași zi o cursă destinată amatorilor care pot parcurge același traseu ca sportivii profesioniști. Pe lângă proba de maraton, se ia în calcul și organizarea unor curse de 10000 de metri, 5000 de metri sau unui semimaraton, toate cu scopul de a promova un stil de viață sănătos. De asemenea, aceleași scenarii sunt luate în considerare în ceea ce privește probele de ciclism.
"Trebuie să existe o balanță între tradiții și creativitate și inovație la Jocurile Olimpice", a mai spus Estanguet, care speră ca până în 2024 Parisul să poată primi oameni din întreaga lume.

Breakdancing, nouă probă olimpică în 2024 la Paris

La ediția de la Tokyo am avut parte de patru sporturi care au debutat la Jocurile Olimpice. Surfing, karate, skateboarding sau escaladarea sportivă se află printre sporturile care s-au aflat în programul olimpic. De asemenea, baseballul și softballul au revenit la Tokyo pentru prima oară de la Beijing din 2008. Cu toate acestea, karatele, baseballul și softballul nu se vor mai regăsi printre întrecerile din 2024 de la Paris.
Comitetul Internațional Olimpic le permite țărilor organizatoare să adauge sporturi în edițiile pe care le organizează. Astfel, Japonia era țara perfectă pentru a avea întreceri la karate la Jocurile Olimpice. De asemenea, baseballul și softballul sunt două sporturi care sunt foarte populare în Japonia.
În ceea ce privește Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, breakdancing-ul va debuta ca sport olimpic. Se vor organiza întreceri atât la feminin, cât și la masculin. În ceea ce privește formatul competiției, participanții vor avea întreceri unu la unu, oar câștigătorii vor fi determinați de către un juriu.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrată digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06