Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost duse la bun sfârșit, după mai bine de un an de incertitudini, din cauza pandemiei de coronavirus, care a lovit inclusiv sportul la nivel global. Lipsa spectatorilor din arene a afectat într-o oarecare măsură întrecerile, a lipsit în primul rând ambianța care transformă un meci, o luptă bună într-un adevărat show. Până la urmă, fanii sunt parte integrantă ai sportului. Dar trecând peste acest obstacol major, Tokyo 2021 a însemnat un loc fascinant pentru sportul mondial, a oferit momente memorabile pentru posteritate.
Eurosport România a acoperit evenimentul 24 de ore din 24 în fiecare zi, iar la finalul întrecerilor a întocmit și o selecție a celor mai bune momente. Bineînțeles, cu doza de subiectivism, pentru că, nu-i așa, au fost clipe de mare satisfacție și pentru România, chiar dacă au fost mai puține decât am sperat.

O dimineață de neuitat la canotaj

Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Ancuța Bodnar și Simona Radiș au adus singurul titlu olimpic al României, la dublu vâsle feminin, după o cursă absolut superbă, pe care au controlat-o cap-coadă. Cele două fete de aur, în vârstă de 22 de ani, au schimbat două prefixuri importante pentru sportul românesc cu această performanță. Au adus al 20-lea titlu olimpic la canotaj. Totodată, au dus bilanțul total al României în istoria Jocurilor Olimpice la 90 de medalii de aur.

Jocurile Olimpice: Bodnar și Radiș au luat aurul olimpic la dublu vâsle feminin

Cine a pariat pe Ana Maria Popescu?

Spadasina a venit la Tokyo din postura de campioană olimpică cu echipa, dar după 5 ani în plus de uzură, în care s-au adunat și accidentările. Ana Maria Popescu (36 ani) a plecat la drum de la premisa că vrea să iasă din competiție cu fruntea sus și cu zâmbetul pe buze. Și-a atins obiectivul cu un singur amendament. A fost puțin supărată imediat după ce a tras în finala la spadă, pentru că povestea s-a încheiat cu medalie de argint. Tricolora a fost la o tușă de aur, după o zi cu multă andrenalină, în care a luptat admirabil. Într-un final, Ana Maria Popescu ne-a arătat că este o sportivă pe care trebuie să o clonăm.

Jocurile Olimpice: Ana Maria Popescu a obținut medalia de argint în finala de spadă

Proba cu doi campioni olimpici

Unul dintre cele mai emoționante momente au fost consemnate pe Stadionul Olimpic, la atletism, la sfârșitul finalei de la săritura în înălțime. Gianmarco Tamberi și Mutaz Essa Barshim au ajuns la egalitate, cu 2.37 metri. "Putem avea două medalii de aur?", a fost întrebarea care a venit dinspre sportivi către oficiali. De îndată ce răspunsul a fost afirmativ, Tamberi a sărit în brațele qatarezului. Ambii au renunțat la ideea de a avea o săritură de baraj, niciunul nu a optat pentru a fi singur pe locul 1 pe podiumul de premiere. Cei doi prieteni au luptat până la capăt și nimic nu i-a putut separa. Momentele lor de satisfacție au fost epice. Dar mai presus de orice au arătat întregii lumi ce înseamnă, de fapt, sportivitate.

Recordul olimpic la 100 de metri

Jamaica a dus sprintul la alt nivel și în întrecerea fetelor. Nu a mai avut reprezentanți pe podium la 100 de metri masculin, dar l-a ocupat integral în proba similară feminină. Mai mult, Elaine Thompson-Herah a stabilit și un record olimpic cu 10.61, timp care a însemnat și a doua cea mai rapidă cursă din istorie la feminin.

Cea mai rapidă femeie din lume! Elaine Thompson a luat aurul la 100 de metri liber

Antrenorul care a înnebunit în tribune

Printre cele mai tari bătălii din piscină a fost în finala de la înot – 400 de metri liber feminin, între australianca Ariarne Titmus și americanca Katie Ledecky. Sportiva de la Antipozi a avut un sprint devastator și a câștigat medalia de aur. Succesul a declanșat o bucurie de nedescris a antrenorului Dean Boxall. Acesta nu și-a putut stăpâni emoțiile, a alergat dintr-o parte în alta în tribună, iar toată sărbătoarea antrenorului a devenit virală pe rețelele de socializare.

Kathleen Ledecky, învinsă uluitor în finala de 400 metri feminin

A căzut, dar nu a renunțat și a câștigat

Olandeza Sifan Hassan a reușit să impresioneze într-o serie la 1.500 de metri. Ea a căzut la intrarea pe ultimul tur de pistă. Pentru cei mai mulți sportivi, acel moment poate ar fi însemnat sfârșitul cursei. Nu însă și pentru atleta de 28 de ani. S-a ridicat și a plecat într-o cursă impresionantă de urmărire. Avea un handicap de peste 30 de metri față de grupul din față, dar a avut o revenire senzațională și a câștigat și cursa.

D10_COTD_Hassan_Falls_But_then_Wins

Sportivul care s-a apucat de... tricotat după ce a luat medalia de aur

Medaliat cu aur la sărituri în apă, Tom Daley a amuzat telespectatorii din lumea întreagă în timpul concursului feminin – trambulină 3 metri. A fost filmat în timp ce ... tricota! A fost una dintre cele mai senine imagini de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Jocurile Olimpice: Tom Daley a fost surprins croșetând la proba de sărituri în apă

Un podium olimpic cu vârstă medie de 14,7 ani

Skateboard-ul a fost în premieră în programul Jocurilor Olimpice și a oferit concursuri fascinante, cu o bună audiență la nivel mondial. Finala olimpică la feminin – proba de park s-a încheiat cu un podium care a avut o medie de vârstă de 14,7 ani. Sakura Yosozumi (Japonia) – 19 ani a fost însoțită de Kokona Hiraki (Japonia) și Sky Brown (Marea Britanie), două sportive de 12 și 13 ani. Ele au devenit și cele mai tinere medaliate din 1936 și până azi. Imaginile de prietenie de la final au făcut înconjurul planetei.

Jocurile Olimpice: Sakura Yosozumi, campioană olimpică la skateboarding! Hiraki și Brown pe 2 și 3

Două recorduri mondiale la 400 metri garduri

În general, fanii atletismului savurează din plin probele de sprint pe 100 și 200 de metri la marile întreceri. La Tokyo a fost spectacol total și la 400 de metri garduri. Ambele probe s-au încheiat cu recorduri mondiale. La masculin, Karsten Warholm (Norvegia) a devenit primul om care a coborât sub 46 de secunde – 45.94. Fetele nu s-au lăsat mai prejos, iar Sydney McLaughlin a stabilit un nou timp de referință pentru această probă, cu 51.53.

Karsten Warholm, un monstru: și-a bătut propriul record mondial și a luat aurul la 400 metri garduri

Jocurile Olimpice: Sydney McLaughlin e campioana olimpică în proba de 400 de metri garduri

Lacrimile unui gigant

În timpul finalei la aruncarea greutății, Ryan Crouser nu a lăsat să se vadă niciun fel de emoție pe chipul lui. A bătut de trei ori recordul olimpic în cadrul finalei. De îndată ce sportivul american a devenit campion, a izbucnit în plâns. Un "gigant" la aproximativ 145 de kilograme. În tot acest timp a ținut în mână un afiș: "Grandpa, We did it!"

Jocurile Olimpice: Ryan Crouser câștigă arurul olimpic la aruncarea greutății

Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06