Europenele de la Foro Italico, din Roma, s-au transformat într-un mare succes pentru David Popovici, "copilul de aur" al României. Acesta a oprit cronometrul în proba de 100 de metri la 47,30 secunde, record mondial de juniori. Rezultatul său e unul fabulos și pentru seniori, astfel că înotătorul poate visa la o medalie olimpică, dacă își păstrează forma la Tokyo.
Timpul obținut joi reprezintă al 18-lea rezultat din toate timpurile pentru seniori, într-o probă în care reperul all-time a fost stabilit de legendarul Cesar Cielo Filho, la Mondialele din 2009 (46,91 secunde). Popovici a stabilit cel mai bun rezultat al anului: doar Kliment Kolesnikov a scos în 2021 un timp apropiat de român - 47.31 secunde, la naționalele Rusiei. Acesta a devenit, pe 19 mai, campion european, cu un timp de 47.37 secunde.
Caeleb Dressel, cel mai bun înotător al momentului, urmașul lui Phelps, a reușit în 2021 "doar" o performanță de 47.39 secunde. Americanul este dublu campion olimpic (la doar 19 ani) și de 15 ori campion mondial. Pe lângă probele de sprint în procedeul liber, el este specializat și la fluture, unde deține cea mai bună performanță din toate timpurile în proba de 100 de metri.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Ca atare, performanța lui Popovici este cu adevărat una fantastică și e menită să îi dea încredere enormă înainte de Jocurile Olimpice, unde o medalie nu pare deloc o misiune imposibilă. David are nervi de oțel și nu doar că face față presiunii într-un mod incredibil, dar performează și mai bine în astfel de condiții.

#ETalks cu David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu

Jocurile Olimpice | Cum a început David Popovici înotul

Sunt deja 12 ani de când David Popovici practică înotul, iar de la 7 ani a început să participe în competițiile oficiale.
Inițial, a fost dus la bazin de mama sa ca urmare a unor probleme la spate, medicii recomandându-i să meargă la bazin.
A fost dragoste la prima vedere, iar acum înoată până la 14 kilometri pe zi. "Chiar și când sunt în vacanță, înot, fac asta zilnic, nu mă pot abține", mărturisea Popovici pentru ProTv, după calificarea la Tokyo. "Am doborât primul record național la 10 ani. De atunci, am devenit dependent de senzația pe care ți-o dă cel mai înalt loc de pe podium", a mai mărturisist David Popovici.
Să fiu cel mai tânăr sportiv din România care merge la Jocurile Olimpice este o mândrie imensă, să știu că-mi reprezint țara acolo, la Tokyo. Deși am 16 ani și sunt cel mai tânăr, n-aș vrea să schimbe prea multe treaba asta, pentru că fiecare dintre noi, fiecare sportiv calificat acolo de la noi din România a muncit la fel de mult să ajungă în acel loc, pentru calificare, pentru a avea șansa să concureze pentru țara lui acolo, așa că sper să fiu tratat la fel ca ei | David Popovici, pentru Digi24.
45 de recorduri naționale deține deja Popovici, la doar 16 ani, la diferite categorii de vârstă.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06