articol de Timeea Franțescu
Oficialii au selectat-o pe sportiva Laurel Hubbard, în vârstă de 43 de ani, pentru a concura la Tokyo 2020 în cadrul concursului de haltere, categoria de greutate de 87 de kilograme, rezervată femeilor. Aceasta este una dintre cele mai bune sportive din categoria sa, astfel că șansele de a obține o medalie sunt foarte ridicate.
Decizia de a-i permite sportivei din Noua Zeelandă să participe a creat controverse în lumea sportului, pe motivul că este un avantaj nedrept de care ar avea parte Laurel. Spre deosebire de adversarele sale, contestatarii susțin că aceasta are anumite avantaje biologice, cum ar fi dezvolatrea musculară mai accentuată, de care femeile nu au profitat la naștere.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Deși declară că este o susținătoare a comunității LGBTQ, sportiva belgiană Anna Vanbellinghen, care va participa la aceeași categorie, a criticat decizia oficialilor de a-i permite lui Hubbard să concureze.
"E o glumă proastă. Oricine s-a antrenat la haltere la un nivel înalt ştie acest adevăr pe pielea lui; această situaţie specială este nedreaptă pentru sport şi pentru sportivi", a spus Anna.
Sportiva de 43 de ani a devenit eligibilă pentru a concura la Jocurile Olimpice după ce Comitetul Internațional Olimpic a schimbat în 2015 regulile iar acum sportivii transgender pot participa la categoria feminină dacă nivelul testosteronului se află sub o limită impusă de regulament.
Laurel Hubbard a întâmpinat astfel de obstacole și în alte competiții
Nu este pentru prima dată când participarea sportivei la această categorie stârnește astfel de scandaluri. În 2018, federația Australiei a încercat să nu îi permită accesul sportivei la Jocurile Commonwealth-ului, însă nu a reușit. Cu toate acestea, Laurel nu a participat din cauza unei accindentări suferite.
În 2019, a câștigat o medalie de aur la Pacific Games, în Samoa, surclasând-o pe concurenta din țara gazdă. De teamă că sportivele din țara sa ar putea fi învinse din nou de Laurel, liderul echipei de haltere din Samoa declară că participarea acesteia este o decizie nedreaptă, considerând că e ca și cum li s-ar permite sportivilor să se dopeze înainte de competiție.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06