UPDATE 16:15 / Flacăra olimpică a fost stinsă la Tokyo. Competiția olimpică s-a încheiat oficial. Urmează Paris 2024!

Jocurile Olimpice: Stingerea flăcării olimpice

UPDATE 15:40 / Organizatorii ediției de la Tokyo le-au predat ștafeta francezilor, care vor organiza următoarele Jocuri Olimpice, la Paris în 2024.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Jocurile Olimpice: Paris 2024

UPDATE 15:00 / Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, în timpul festivității de închidere a avut loc ceremonia de premiere a sportivilor care s-au impus în probele de maraton.

Jocurile Olimpice: Ceremonie de premiere maraton

UPDATE 14:30 / După defilarea steagurilor, pe arena din Tokyo au intrat și sportivii care au mai rămas în Japonia până în acest moment. Una dintre cele mai numeroase delegații este cea a Statelor Unite ale Americii, care a câștigat cele mai multe medalii la această ediție a Jocurilor Olimpice.

Jocurile Olimpice: Defilarea românilor

UPDATE 14:20 / Organizatorii Jocurilor Olimpice au prezentat în cadrul ceremoniei de închidere și câteva dintre cele mai emoționante momentele de la această ediție a competiției.

Jocurile Olimpice: Momente emoționante

UPDATE 14:10 / Steagurile celor 206 state prezente la Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost aduse pe stadion.

Jocurile Olimpice: Defilarea steagurilor

UPDATE 14:00 / A început festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice. Organizatorii au realizat un rezumat cu câteva dintre cele mai frumoase momente de la Tokyo 2020.

Jocurile Olimpice: Rezumat


Polo.
Serbia a cucerit al doilea titlu olimpic consecutiv la polo masculin. După victoria din finala de la Rio 2016, sârbii s-au impus acum în fața reprezentativei Greciei, scor 13-10, și au cucerit medaliile de aur. Bronzul a fost câștigat de Ungaria.

Jocurile Olimpice: Serbia a câștigat aurul olimpic la polo masculin

Handbal.
Franța este noua campioană olimpică a competiției de handbal feminin. Echipa medaliată cu argint la ediția din 2016 a Jocurilor Olimpice a trecut acum în finală de reprezentativa Comitetului Olimpic Rus, scor 25-30, adjudecându-și medalia de aur.

Jocurile Olimpice: Franța a câștigat aurul olimpic la handbal feminin

Box.
Bakhodir Jalolov (Uzbekistan) a câștigat medalia de aur la categoria supergrea, învingându-l la puncte pe reprezentantul Statelor Unite ale Americii, Richard Torres Jr.

Jocurile Olimpice: Uzbekistan a câștigat medalia de aur la box masculin categoria supergrea

Box.
Lauren Price este noua campioană olimpică la categoria mijlocie. Britanica a învins-o în finală pe Li Qian (China), la puncte, scor 5-0.

Jocurile Olimpice: Lauren Price a câștigat medalia de aur la box, categoria mijlocie

Volei.
SUA se distanțează în fața Chinei în clasamentul pe medalii, după victoria din turneul feminin, în fața Braziliei. Bronzul a fost câștigat de Serbia.
Polo.
Bronzul competiției masculine merge în Ungaria. Vecinii noștri au învins în ”finala mică” Spania, cu 9-5.

Jocurile Olimpice, polo: Ungaria cucerește medalia de bronz după 9-5 cu Spania

Box.
La masculin, categoria 63 de kg a fost câștigată de cubanezul Andy Cruz. Acesta a câștigat în fața spectaculosului pugilist american, Keyshawn Davis, cu scorul de 4-1.

Jocurile Olimpice, box masculin: Andy Cruz, medaliat cu aur la Tokyo / 75 kg

Box.
Prima finală a ultimei zile olimpice a avut loc la categoria 60 kg. Aurul merge în Irlanda, la Kellie Anne Harrington, care a trecut prin decizie unanimă (5-0) de Beatriz Ferreira (Brazilia).

Jocurile Olimpice, box feminin: Kellie Harrington, medaliată cu aur la Tokyo / 57-60 kg

Clasament pe medalii. SUA trece peste China, cele două națiuni au 38 de medalii de aur, diferența fiind făcut de numărul de medalii de argint. România mai cade o poziție și ocupă locul 46

Gimnastică ritmică.
Bulgaria câștigă proba feminină pe echipe, la capătul unei finale în care au avut câștig de cauză, grație a unei diferențe de 0.50 puncte, în dauna Comitetului Olimpic Rus. Bronzul a fost câștigat de Italia.
Baschet. SUA, campioană și în proba feminină
Dream team-ul american din WNBA a făcut spectacol în finală, contra revelației Japonia, de care a dispus cu scorul de 90-75. Soarta partidei a fost transcrisă după primele trei sferturi, când nord-americancele au avut un avans de 19 puncte.

Jocurile Olimpice, baschet feminin: SUA cucerește medalia de aur la tokyo 2020! 90-75 cu Japonia

Ciclism pe velodrom.
SUA bifează o medalie de aur crucială în lupta pentru supremație cu China, grație lui Jennifer Valente, care s-a impus cu 14 puncte avans în fața japonezei Yumi Kajihara. Bronzul a fost acontat de Kirsten Wild (Olanda).

Jocurile Olimpice, omnium feminin: Jennifer Valente cucerește medalia de aur (SUA)

Handbal. Norvegia câștigă medalia de bronz în competiția feminină
Norvegiencele au avut o răbufnire și s-au descărcat pe Suedia, de care au dispus cu scorul de 36-19 (19-7), în cadrul ”finalei mici”. Cea mai bună marcatoare a partidei a fost Kari Brattset Dale, jucătoarea celor de la Gyor a înscris 8 goluri.
Pentru aur se vor înfrunta Franța și Comitetul Olimpic al Rusiei.
Polo.
Cotată cu șanse la aur, Croația trebuie să se mulțumească doar cu locul 5, după un succes în fața Statelor Unite ale Americii, în finala de clasament, scor 14-11.

Jocurile Olimpice, polo masculin: Croația câștigă meciul cu SUA și încheie pe locul 5 la Tokyo 2020

Ciclism pe velodrom.
Campionul olimpic al probei de keirin, de la Rio de Janeiro, Jason Kenny reușește să se impună și la Tokyo și ajunge la șapte medalii olimpice. Britanicul a făcut o cursă tactică genială, după ce a pornit într-un sprint nebun cu trei tururi rămase de disputat. Argintul merge la Mohd Awad (Malaezia), iar starul olandez Harrie Lavreysen se mulțumește doar cu bronzul.

Jocurile Olimpice, keirin masculin: Marea Britanie cucerește medalia de aur prin Jason Kenny

Ciclism pe velodrom.
Canada câștigă proba de sprint feminin, prin Kelsey Mitchell, care până azi nu avea niciun podium la vreo competiție importantă din afara continentului său. După doar patru ani de ciclism, sportiva a reușit să ia aurul, după o finalâ câștigată în fața Olenei Starikova (Ucraina).

Jocurile Olimpice, sprint feminin: Canada cucerește medalia de aur prin Kelsey Mitchell

Bronzul merge în Hong Kong, la Lee Wai Sze.
Polo.
Dramatism în finala pentru locul 7, la masculin. Muntenegru egalează la ultimul atac și trimite meciul cu Italia la lovituri de departajare. Aceștia au avut șansa să închidă meciul, dar în cele din urmă au fost învinși.

Jocurile Olimpice, polo masculin: Italia a câștigat meciul cu Muntenegru pentru locul 7 la Tokyo

Volei.
Serbia cucerește medalia de bronz în competiția feminină, după o victorie fără prea mari emoții, în fața Coreei de Sud, scor 3-0 (25-18, 25-15, 25-15).

Jocurile Olimpice, volei feminin: Serbia cucerește medalia de bronz în finala cu Coreea de Sud

Atletism. Eliud Kipchoge, victorie superbă în proba de maraton!
UPDATE 9: Recordemenul mondial, Eliud Kipchoge câștigă proba de maraton la două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice! Bătălia pentru celelalte trepte ale podiumului a fost una epică, iar deznodământul unul surprinzător. Abdi Nageeye (Olanda) are un sprint de senzație și cucerește argintul, ba mai mult, îl trage după el pe belgianul Bashir Abdi, care pleacă de la Tokyo cu bronzul. Marele perdant este kenyanul Lawrence Cherono, ce termină pe locul 4.

Jocurile Olimpice, maraton: Kenyanul Eliud Kipchoge cucerește medalia de aur la Tokyo 2020

Timpul câștigător a fost de 2:08:38 , o performanță destul de departe de recordul olimpic, explicată prin faptul că s-a mers mai bine de jumătate de cursă în pluton mare, iar forsingul lui Kipchoge a venit relativ târziu pentru a scoate o performanță finală de senzație.
UPDATE 8: Kipchoge bifează borna de la 40 de kilometri cu un ecart în creștere, față de ultimul punct de control. În plutonul pentru argint și bronz a mai venit și olandezul Abdi Nageeye.

Jocurile Olimpice: Clasamentul maratoniștilor la kilometrul 40 la Tokyo 2020

UPDATE 7: La kilometru 35, Kipchoge s-a distanțat categoric. Pentru celelalte două medalii au rămas în pluton compact: Cherono (Kenya), Lamdaseen (Spania) și Abdi (Belgia).
UPDATE 6: Ultimii 10 kilometri îl găsesc pe Kipchoge distanțat și pare că doar ceva neprevăzut îl mai poate opri. Bătălia se dă pentru argint și bronz între cinci alergători.

Jocurile Olimpice: Clasamentul maratoniștilor la kilometrul 30 la Tokyo 2020

UPDATE 5: Eliud Kipchoge își arată clasa și întinde serios plutonul. La kilomtrul 30, în grupul din frunte au mai rămas doar 11 sportivi, care sunt întrebuințați la cote înalte de starul kenyan, ce vrea să devină al treilea atlet care câștigă două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice la maraton.

Jocurile Olimpice: Clasamentul maratoniștilor la kilometrul 30 la Tokyo 2020

UPDATE 4: Încă o retragere de marcă. Etiopia îl pierde și pe Sisay Lemma, când mai erau de parcurs aproximativ 20 de kilometri.

Jocurile Olimpice: Abandon Sisay Lemma

UPDATE 3: La jumătatea cursei, plutonul s-a mai răsfirat. Au mai rămas 30 de sportivi. Dintre numele importante care au mai abandonat îi menționăm pe: Alemu Bekele (Bahrain) și pe Stephen Kiprotich (Uganda). Ritmul este unul bun și avem speranțe că am putea vedea doborârea recordului olimpic.

Jocurile Olimpice: Clasamentul maratoniștilor la kilometrul 20 la Tokyo 2020

UPDATE 2: După 10 km, Eliud Kipchoge conduce cursa. Plutonul este încă strâns, din cei 106 de maratoniști care au luat startul, 50 sunt în mai puțin de 10 secunde.
UPDATE 1: Primul favorit care abandonează. Campionul mondial en-titre, Shura Kitata (25 de ani) a fost nevoit să abandoneze, după doar 8.5 km. Etiopianul a acuzat crampe musculare puternice. Umiditatea mare dă bătăi de cap serioase sportivilor.
Competiția a luat startul la ora locală 07:00, condițiile atmosferice fiind bune pentru sportivi, astfel avem toate șansele să vedem recordul olimpic (2:06:32) doborât. Favorit este legendarul fondist kenyan Eliud Kipchoge, medaliatul cu aur de la Rio de Janeiro.
Ultima oară când un record mondial a fost doborât la Jocurile Olimpice s-a întâmplat tot la Tokyo, în cadrul ediției din 1964.
Ediția Jocurilor Olimpice din acest an a ajuns la sfârșit! Cea de-a 16-a zi este și ultima la Tokyo, când se vor acorda ultimele medalii și va avea loc ceremonia de închidere.
România nu va avea niciun sportiv participant în ultima zi, astfel că am încheiat această ediție a Jocurilor Olimpice doar cu patru medalii cucerite.
Trei dintre medaliile României au fost obținute la canotaj: una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi două medalii de argint, la dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
Cealaltă medalie de argint a fost obținută la scrimă de Ana-Maria Popescu.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Româna anunţat că la ceremonia de închidere a Jocurilor, Cătălin Chirilă va fi cel care va avea onoarea să fie purtătorul de drapel al României.

CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE DE DUMINICĂ

Proba de maraton masculin este cea care va da startul ultimei zile a Jocurilor Olimpice, de la ora 01:00. Transmisiunile vor continua cu finala de la baschet feminin, dintre SUA și Japonia. Partida va începe la 05:30. La masculin, SUA a fost cea care a luat aurul olimpic în fața Franței. Astfel, starurile din NBA au ajuns la al patrulea aur consecutiv la Jocurile Olimpice și la al 16-lea în total.
De la 07:30 avem finala la volei feminin, dintre Brazilia și SUA. Marea finală de la proba de box, categoria grea, va fi la 08:00.
Marea finală la handbal feminin, dintre Comitetul Olimpic Rus și Franța, va putea fi urmărită în direct pe Eurosport 1 la ora 09:00. Iar de la 14:00, va începe ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

CE SETURI DE MEDALII SE ACORDĂ DUMINICĂ:

Atletism – Maraton M
Baschet – Finala F
Box – Finala categoria ușoară feminin (57-60kg)
Box – Finala categoria ușoară masculin (57-63kg)
Box – Finala categoria mijlocie feminin (69-75kg)
Box - Finala categoria super-grea masculin (+91kg)
Ciclism pe pistă – Track feminin – sprint
Ciclism pe pistă – Track masculin - Keirin
Ciclism pe pistă – Track feminin – Omnium
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player. Programul complet poate fi văzut AICI.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06