Naționala olimpică de fotbal a României s-a calificat la Jocurile Olimpice datorită semifinalei jucate la Campionatul European U21 din 2019. Astfel, fotbalul va fi pentru prima dată după 57 de ani un sport care să ne dea speranțe la o medalie la competiția supremă din sportul mondial.
Fotbalul nu este cel mai important sport olimpic. Campionatul Mondial este competiția supremă a sportului ”rege”, iar competițiile continentale au și ele o importanță deosebită. Însă de-a lungul timpului, competiția olimpică de fotbal a adus în prim plan fotbaliști care mai apoi au scris istorie în acest sport.
De asemenea, prin măreția ei, Olimpiada a creat la fiecare ediție o poveste aparte, iar prin această calificare istorică avem și noi posibilitatea să sperăm că naționala olimpică de fotbal ar putea fi subiectul unei astfel de povești.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

România la Jocurile Olimpice | Echipa de fotbal nu se va putea baza pe cei mai buni jucători

Bucuria calificării la competiția din Japonia a fost mare, dar cu cât se apropie startul acestei, cu atât ne dăm seama că șansele de a alinia cea mai bună echipă sunt tot mai mici. Motivul principal este că turneul de fotbal din Japonia nu e pe calendarul FIFA, deci cluburile nu sunt obligate să lase jucătorii la echipa națională.
Jurnaliștii de gsp.ro au făcut o analiză amănunțită și au constatat că majoritatea jucătorilor de bază ar putea fi privați de onoarea de a-și reprezenta țara la Jocurile Olimpice. Turneul de fotbal va avea loc între 22 iulie și 8 august, perioadă în care unele competiții interne sunt deja începute, iar cluburile din campionatele din vest sunt în plină pregătire pentru noul sezon. Jucătorii eligibili pentru a fi convocați la naționala olimpică vor fi cei născuți după 1 ianuarie 1997
Cluburile sunt cele care plătesc jucătorii, deci vor avea putere absolută în luarea deciziilor. Astfel, Mirel Rădoi seva confrunta cu mari probleme în alcătuirea lotului pentru Tokyo. Fotbaliștii de la echipele importante din Liga 1 vor fi angrenați în acea perioadă în preliminariile cupelor europene, deci sunt slabe șanse ca FCSB, Craiova sau CFR Cluj să lase jucătorii la lot. În această categorie intră fotbaliști precum Alex Cicâldău, Andrei Ivan, Florinel Coman, Olimpiu Moruțan, Darius Olaru, Valentin Costache sau Denis Ciobotariu.
Nici în cazul jucătorilor care evoluează în străinătate situașia nu e mai roz. Ianis Hagi, Valentin Mihăilă, Dennis Man vor fi în plină pregătire a noului sezon cu echipele lor și sunt șanse mici ca acestea să le permită să plece la naționala olimpică. Ionuț Radu va fi și el împrumutat de Inter în sezonul viitor, iar dacă va pleca la o echiăpă unde vrea să se impună ca titular, va fi greu să renunțe la pregătirea de vară pentru a merge în Japonia.
Fiecare echipă calificată va avea dreptul să ducă la Tokyo 3 jucători fără limită de vârstă. Intenția FRF și a selecționerului era să ia la Tokyo, pe aceste 3 locuri, fotbaliști care sunt născuți 1996 și care au făcut parte în campania care ne-a dus la Euro 2019 sau au jucat acolo, tocmai pentru a-i recompensa fiindcă au contribuit din plin la calificarea României la Olimpiadă. În această situație sunt Răzvan Marin, Nedelecearu sau Pușcaș, dar e greu de crezut că Cagliari, AEK Atena sau Reading vor fi de acord.
În aceste condiții, sunt șanse mari să se apeleze la jucători care evoluează în campionate unde campionatul începe mult mai târziu. Constantin Budescu și Alex Mitriță ar fi printre aceștia, deși ultimul și-ar dori să plece de la Al Ahly și nu se știe unde va juca din sezonul viitor.
Cum ar putea arăta România la Jocurile Olimpice:
 • Varianta ideală (4-2-3-1): Ionuț Radu - Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Florin Ștefan - Cicâldău, Răzvan Marin - Man, Ianis Hagi, Mihăilă - Pușcaș
 • Varianta de "avarie" (4-2-3-1): Andrei Vlad - Vlădoiu, Pașcanu, Ciobotariu, Boboc - Itu, Tudor Băluță - Costache, Budescu, Mitriță, George Ganea
https://i.eurosport.com/2019/09/26/2684009.jpg

România la Jocurile Olimpice | Tragerea la sorți va fi pe 21 aprilie

La turneul olimpic de fotbal vor participa 16 echipe. Evident, prima calificată a fost naționala niponă în calitate de țară organizatoare, care va reprezenta cel mai mare continent alături de Coreea de Sud și Arabia Saudită.
Din partea bătrânului continent, pe lângă România, vor mai participa celelalte 3 semifinaliste de la europeanul de tineret de anul trecut, și anume Franța, Germania și Spania.
Din partea Oceaniei vor participa Noua Zeelandă și Australia, în timp ce continentul african va fi reprezentat de Egipt, Africa de Sud și Coasta de Fildeș.
În fine, Brazilia și Argentina vor fi cele 2 țări sud-americane care vor particpa la turneul olimpic, în timp ce din America Centrală și de Nord vor participa Mexic și Honduras.
Cele 16 echipe vor urma să fie împărțite în 4 grupe de câte 4 echipe, iar primele 2 clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturile de finală ale competiției. Tragerea la sorți va avea loc pe 21 aprilie, România fiind în urna a 4-a valorică.
Compenența urnelor:
 • Urna 1: Japonia, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud
 • Urna 2: Mexic, Germania, Honduras, Spania
 • Urna 3: Egipt, Noua Zeelandă, Coasta de Fildeş, Africa de Sud
 • Urna 4: Australia, Franţa, România, Arabia Saudită

Cele 7 stadioane pe care se va juca la Jocurile Olimpice

Turneul masculin de fotbal va fi găzduit de 7 stadioane, capacitatea minimă fiind de 42.000 de locuri. Se vor disputa partide inclusiv în Sapporo, o localitatea pe insula Hokkaido, localitate aflată la aproape 1.000 de kilometri de capitala Japoniei. Sapporo este orașul care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 1972!
 • Shinjuku (Tokyo) - 60.000 de locuri
 • Chofu (Tokyo) - 48.000
 • Saitama - 62.000
 • Yokohama - 70.000
 • Kashima - 42.000
 • Sendai - 48.000
 • Sapporo - 42.000
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06