Jamaica va avea trei echipaje de bob la Jocurile Olimpice de la Beijing!

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 19/01/2022 la 17:39 GMT+2

La mai bine de trei decenii după ce bob-urile jamaicane au debutat la Jocurile Olimpice de la Calgary 1988, inspirând filmul „Cool Running”, o echipă jamaicană va concura și la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022.

Jamaica, bob women

Credit imagine: Eurosport

De MARIAN URSESCU
Micuțul stat din Caraibe, unde nu ninge niciodată, se bazează pe rapiditatea atleților săi, la start, în concursul de bob. Cel mai bun loc ocupat vreodată la Jocurile Olimpice de iarnă este 14 la bob patru persoane, la Lillehammer 1994.
La Beijing, Jamaica va avea în competiție o echipă de bob de patru persoane, una de două persoane, dar și într-o premieră pentru țară, o atletă care concurează în competiția de monobob. Asociația Olimpică Jamaica a anunțat știrea într-un tweet, scriind: "Jamaica, avem o echipă de bob care se îndreaptă spre Beijing".
Tot Jamaica va trimite în China primul sportiv care va participa în concursul de slalom uriaș. Este vorba de Alexander Benjamin, cel calificat cu un barem B la JO.
Jamaica va avea 3 echipaje de bob la Jocurile Olimpice

Locul 30 la Calgary 1988 în competiția de două persoane

Boberii jamaicani care au concurat în Canada, în 1988, au fost recrutați din Forțele de apărare Jamaicane. Pilotul bobului Dudley Stokes era în viața de zi cu zi pilot de elicoptere. George Fitch, fost atașat comercial al ambasadei americane din Kingston, a fost cel care a susținut financiar crearea unei echipe de bob. Le-a angajat și un antrenor american, Howard Siler. În componența Dudley Stokes-Mike White au învins alte 10 echipe, plasându-se pe locul 30 la Calgary 1988.
Au luat apoi startul și în competiția de bob patru persoane, dar s-au răsturnat într-un viraj și nu au încheiat competiția.

Un film Disney inspirat dintr-o poveste reală

Prima participare la o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă a echipajului de bob 4 persoane din Jamaica, la Calgary 1988 (Canada), a inspirat acțiunea filmului de comedie "Cool Running".
În film, trei atleți reprezentând Jamaica, nu reușesc să se califice la JO de vară din 1988, de la Seul, după ce unul dintre ei se împiedicăși-i doboarăși pe ceilalți, în timpul cursei de 100 de metri. Pentru a se revanșa, reușesc să se califice la Jocurile Olimpice de iarnăîn competiția de bob.
La câțiva ani după debutul "Cool Running", George Fitch a spus că aproximativ 1% din film este adevărat într-un interviu ESPN.
Jamaica a avut apoi echipaje de bob două persoane la edițiile din 1992, 1994, 1998, 2002 și 2014.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo