Competiția de judo de la categoria 78 de kilograme (feminin) din cadrul Jocurilor Olimpice a adus un moment extrem de emoționant, care reprezintă un exemplu că sportul depășește granițele diferendelor dintre anumite țări la nivel mondial.
Sportiva din Arabia Saudită, Tahani Alqahtani, a întâlnit-o în primul tur pe israelianca Raz Hershko. Tensiunile dintre țările arabe și Israel sunt arhicunoscute, iar o mare parte a sportivilor din aceste țări s-au raliat cauzei politice și refuză de cele mai multe ori să concureze împotriva israelienilor.
Tokyo 2020
Speranţe pentru o medalie la JO? Un fost campion mondial şi vicecampion olimpic a devenit român
06/08/2021 LA 07:29
Nu a fost cazul sauditei Tahani Alqahtani, care a luptat pe tatami împotriva lui Raz Hershko, iar la final a avut puterea să-i strângă mâna acesteia, oferind un moment plin de emoție. Israelianca a câștigat prin ippon, dar rezultatul a contat mai puțin, fiind depășit de imaginile care s-au viralizat rapid în presa internațională.

Fethi Nourine s-a retas de la Jocurile Olimpice pentru că s-ar fi putut întâlni cu un israelian

Gestul făcut astăzi de Tahani Alqahtani este la 180 de grade de cel al lui Fethi Nourine înaintea competiției de judo de la Tokyo. Judoka algerian a anunțat că renunță la participarea la Jocurilor Olimpice dintr-un motiv sensibil. Acesta ar fi trebuit să intre în concurs, împotriva lui Mohamed Abdalrasool din Sudan, în runda întâi.
Problema este legată de faptul că în cazul unui succes, în turul următor ar fi trebuit să lupte cu israelianul Tohar Butbul. Nourine a declarat că nu dorește să se confruunte cu un sportiv din țara care a avut în ultima perioadă un conflict dur cu Palestina. "Am muncit mult pentru calificarea la Jocurile Olimpice, dar cauza palestiniană este mai importantă", a explicat judoka.
Nourine este campion al Africii la categoria -73 kg, titlul obținut în luna mai a acestui an. Chiar dacă nu era favorit la medalie, el ar fi avut șanse la un parcurs lung la Tokyo.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
Cum a reacționat Jose Mourinho când Portugalia a câștigat prima medalie la Tokyo
31/07/2021 LA 00:44
Tokyo 2020
Reacţia FIJ, prezidată de Marius Vizer, după ce germanca Martyna Trajdos a fost pălmuită de antrenor
29/07/2021 LA 11:53