Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici i-a adus României a 3-a cea mai bună clasare din istorie în ierarhia pe medalii la Europene

Nicu Savin

Actualizat 18/08/2022 la 19:07 GMT+3

David Popovici a scris istorie la Campionatele Europene de înot de la Roma. Cele două medalii de aur obținute de starul de 17 ani au plasat România pe locul 8 în clasamentul pe medalii, ceea ce reprezintă a 3-a cea mai bună clasare din istorie. Italia a fost pentru prima dată cea mai bună națiune la competiția continentală.

David Popovici, la Campionatele Mondiale de la Budapesta

Credit imagine: Eurosport

David Popovici a făcut spectacol la Europenele de înot de la Roma. Românul a câștigat două medalii de aur, la 100 și 200 de metri liber, în prima dintre probe stabilind și un nou record mondial. Tânărul de doar 17 ani a fost desemnat cel mai bun sportiv din competiție, dar realizarea sa are o însemnătate aparte pentru înotul din țara noastră.
România a terminat pe locul 8 în clasamentul pe medalii. Doar de două ori în istorie am stat mai bine în această ierarhie. Cea mai bună clasare datează din 1987 (Strasbourg), când am terminat pe locul 6, cu două medalii de aur (Tamara Costache - 50 m liber și Noemi Lung - 400 m individual mixt), o medalie de argint și 5 de bronz.
Citește și:

David Popovici a adus, de unul singur, o clasare foarte bună pentru România în clasamentul pe medalii la Europene

La ediția din 2000, care a avut loc la Helsinki, România a fost a 7-a în clasamentul pe medalii. A fost singura ediție când sportivii noștri au urcat de 3 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului: Beatrice Cîșlaru la 200 m bras și 200 m individual mixt, respectiv ștafeta de 4 x 200 m liber feminin. Acum 22 de ani, România mai cucerea 6 medalii de argint și 5 de bronz.
De notat că au fost ediții la care înotătorii români au adunat mai mult de două medalii, dar în clasamentul final clasările au fost mai slabe de locul 8 ocupat prin cele două obținute de Popovici la Roma. În clasamentul all-time al medaliilor europene obținute, România se află pe locul 18, cu 9 medalii de aur, 25 de argint și 32 de bronz.
Ediția din acest an a marcat o premieră a înotului european. Pentru prima dată, Italia a câștigat clasamentul pe medalii. Sportivii țării organizatoare au obținut un total de 35 de medalii, dintre care 13 de aur, 13 de argint și 9 de bronz. Pe locul doi s-a clasat, la mare distanță, Ungaria, care a avut același număr de medalii ca Marea Britanie (15), dar ungurii au luat un aur în plus.
Evident, acest clasament a fost serios influențat de faptul că rușii au avut interzis la competiția de la Foro Italico. Rusia a câștigat clasamentul pe medalii la ultimele două ediții și cu siguranță ar fi o avut o șansă mare și în acest an.
Top 10 al clasamentului pe medalii la Campionatele Europene de la Roma
  • 1.Italia (33) - 13 aur - 13 argint - 9 bronz
  • 2.Ungaria (15) - 5 aur, 7 argint, 3 bronz
  • 3.Marea BRitanie (15) - 4 aur, 5 argint, 6 bronz
  • 4.Olanda (11) - 4 aur, un argint, 6 bronz
  • 5.Suedia (6) - 4 aur, un argint, un bronz
  • 6.Franța (13) - 3 aur, 7 argint, 3 bronz
  • 7.Germania (8) - 2 aur, 2 argint, 4 bronz
  • 8.România (2) - 2 aur
  • 9.Elveția (4) - un aur, 3 argint
  • 10.Grecia (3) - un aur, un argint, un bronz
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo