Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici și-a schimbat radical strategia la 200 m liber! Ce au descoperit experții americani

Nicu Savin

Publicat 16/08/2022 la 10:39 GMT+3

David Popovici a câștigat de o manieră categorică titlul european la 200 de metri liber, probă în care este și campion mondial. Experții au pus în oglindă cursele de la Budapesta și Roma și au observat o schimbare radicală de strategie a românului, care aseară a preferat să-și conserve energia pentru ultima lungime de bazin.

David Popovici

Credit imagine: Getty Images

David Popovici a luptat numai cu cronometrul în finala europeană a probei de 200 de metri liber. Românul a înregistrat un timp de 1:42:97, devansându-l cu mai bine de două secunde pe elvețianul Antonio Djokovic, clasat pe locul doi. Popovici este și campion mondial în această probă, dar la concursul de la Budapestea de acum două luni a abordat o strategie mult diferită.
Acest lucru a fost scos în evidență de americanii de la swimswam.com, una dintre cele mai renumite publicații dedicate natației. Aceștia au pus în oglindă cele două curse ale lui David și au observat că acesta a preferat să-și conserve energia pentru ultima lungime de bazin la Foro Italico. Cifrele vorbesc de la sine și arată că românul a fost mai rapid cu aproape o secundă pe ultimii 59 de metri la Roma decât la Budapesta.
Comparație între cursele lui Popovici de la Budapesta și Roma
  • 50m: 23,77 s la Budapestea vs 24,10 s la Roma
  • 50-100 m: 26,19 s la Budapesta vs 25,25 s la Roma
  • 100-150 m: 26,31 s la Budapesta vs 26,61 s la Roma
  • 150-200 m: 26,95 s la Budapesta vs 26,01 la Roma
Rezultatul schimbării de strategie a fost unul uimitor, Popovici devenind al 3-lea cel mai rapid om din istorie la 200 de metri liber, după Paul Biederman, recordmenul mondial (1:42:00), și Michael Phelps (1:42:96). În același timp, performanța lui David reprezintă un nou record mondial de juniori, dar și un record al Campionatelor Europene (Biedermann a înotat 1:42:00 la Mondialele de la Roma din 2009).
Citește și:

David Popovici, lăudat de antrenorul lui Michael Phelps

Performanțele uluitoare atinse de Popovici la Roma nu i-au lăsat indiferenți pe marii specialiști din natație, iar aceștia nu contenesc să-l elogieze pe român. Printre cei care au vorbit la superlativ despre fenomenalul tânăr de 17 ani s-a numărat și Bob Bowman, fostul antrenor al lui Michael Phelps.
Acesta a subliniat că David are calități asemănătoare cu cele ale fostului său elev, care a rescris istoria natației cât a fost în activitate.
"David are o capacitate de ritm deosebită. Nu știe doar să înoate foarte bine, ci este capabil să-și conserve energia eficient pe toată distanța. Îmi amintește de Michael Phelps. Au fost construiți în mod similar: băieți foarte slabi, care generează viteză reducând rezistența, ceea ce este cel mai bun mod de a performa la 200 de metri", a spus Bowman.
Michael Phelps este dublu campion mondial la 200 de metri liber (2005 și 2007), dar are și un tilu olimpic (2008). Când a înotat cele 4 lungimi de bazin în 1:42:96, la Beijing, Phelps a stabilit un nou record mondial, doborât la Mondialele din 2009 de la Roma de Paul Biedermann (1:42:000). Recordul neamțului este încă în picioare, dar trebuie menționat că atât el, cât și Phelps au înregistrat cele mai bune performanțe în era costumelor poliuterane, astfel că Popovici este cel mai rapid om din istorie în perioada costumelor textile.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol