David Popovici are în plan 3 medalii la Europenele de înot din capitala Italiei. Pe lângă probele de semnătură - 100 metri și 200 metri liber - unde e campion mondial, sportivul de 18 ani de la Dinamo visează și la o clasare cât mai bună la 400 metri liber, probă pe care o încearcă în premieră la acest nivel.
Deocamdată, Popovici și-a făcut "încălzirea" vineri dimineață în calificările la 100 metri liber, probă unde deține recordul european și mondial de juniori (47,13 secunde). Sportivul nostru nu a avut adversar, altul decât cronometrul, astfel că și-a asigurat locul în semifinale cu cel mai bun timp. Marele nostru campion a oprit cronometrul după 47,20 secunde, un timp fabulos, sinonim cu recordul competiției.
Popovici a venit astfel, încă din calificări, la aproximativ 3 zecimi de recordul mondial, care foarte probabil o să cadă în finală. E greu de crezut că românul a dat tot într-o cursă de încălzire, în care calificarea era o formalitate.
Natație
Michael Phelps a vorbit la superlativ despre David Popovici. "E singurul care ar putea face asta"
25/09/2022 LA 16:02
Popovici a fost mai rapid cu 4 zecimi decât al doilea cel mai bun timp din serii, realizat de italianul Alesssandro Miressi, în seria 7 (David a concurat în a 8-a cursă). Sportivul nostru a început excepțional cursa, întorcând după 22,93, cu o secundă mai bine decât locul secund din seria sa, un alt italian, Lorenzo Zazzeri.
În calificările la 100 metri liber, au mai concurat Mihai Gergely (19 ani), George Stoica-Constantin (22 ani) și Patrick-Sebastian Dinu (17 ani). Cel mai bun timp a fost realizat de George Stoica-Constantin, acesta câștigându-și seria după ce a oprit cronometrul la 50,01 secunde. Din păcate, niciunul dintre reprezentanții noștri - excepție Popovici, evident - nu a obținut calificarea în semifinale.
46,91 secunde este recordul mondial la 100 metri liber, stabilit de legendarul Cesar Cielo, în 2009, la Mondialele de la Roma.

David Popovici, prin ochii specialiștilor, la Europenele de la Roma

Marile publicații de specialitate scriu la superlativ despre sportivul român și așteaptă ca acesta să facă spectacol la Roma, acolo unde anul trecut a scos capul în lumea mare a înotului, la Europene de juniori.
Jurnaliștii de la swimswam.com au prefațat probele în care Popovici excelează și au tras o singură concluzie, aceea că românul nu poate avea rival la aur la 100 și 200 m liber.
"Când vine vorba despre proba de 100 m liber la aceste Campionate Europene, vorbim despre românul David Popovici, în vârstă de 17 ani, și apoi de restul competitorilor.
Adolescentul fenomen a reușit un timp monstru (47:13 s) în semifinalele Campionatului Mondial din acest an, setând un record de juniori aproape uluitor. Rezultatul său l-a făcut pe Popovici al 9-lea cel mai rapid om din istorie pe această distanță.
Majoritatea competitorilor săi la această probă nu vor fi la Europene. Caleb Dressel și Kyle Chambers sunt din afara Europei, iar Kliment Kolesnikov (Rusia) nu poate participa din cauza invaziei Ucrainei de către țara sa. Cel mai important concurent pentru Popovici este francezul Maxime Grosset, care a înotat în acest an un 47:54 s.
"PopoShow" va continua și la proba de 200 m liber, racheta românească deținând cel mai rapid timp din lume în acest an(1:43.21), timp cu care a luat aurul mondial și care reprezintă un record mondial de juniori, aparent imposibil de atins. Următorul cel mai apropiat om de tărâmul lui Popovici este campionul olimpic, Tom Dean. Dean a înregistrat un timp de 1:44.98 pentru a obține bronzul la Campionatele Mondiale, în spatele lui Popovici și al coreeanului Hwang Sunwoo și a câștigat argint la Jocurile Commonwealth-ului de anul acesta (1: 45.41)", au scris americanii de la prestigioasa publicație dedicată natației.
David Popovici va concura la Roma și în proba de 400 m liber, dar specialiștii îi oferă abia a 4-a șansă la medalii, lucru normal, dat fiind faptul că această distanță reprezintă o necunoscută pentru sportiv. Totuși, calitățile sale ieșite din comun ne dau speranțe că ar putea bifa un rezultat notabil și la această probă.
PROGRAMUL LUI DAVID POPOVICI LA CAMPIONATELE EUROPENE DE LA ROMA
Vineri, 12 august
  • Semifinale 100 metri liber (ora 19:33)
Sâmbătă, 13 august
  • Finala 100 metri liber (ora 19:22)
Duminică, 14 august
  • Calificări 200 metri liber (sesiunea de dimineață)
  • Semifinale 200 metri liber (ora 19:11)
Luni, 15 august
  • Finală 200 metri liber (ora 19:06)
Miercuri, 17 august
  • Calificări 400 metri liber (sesiunea de dimineață)
  • Finală 400 metri liber (ora 19:53)
Natație
David Popovici, noi recorduri mondiale la orizont! Verdictul dat de americani
21/09/2022 LA 07:23
Natație
David Popovici, studiu de caz făcut de doi foști înotători australieni!
17/09/2022 LA 07:31