David Popovici este într-o ligă proprie, pe procedeul liber, iar acest lucru a fost vizibil încă o dată aseară. Bucureșteanul a setat un timp uluitor, în semifinale, înscriindu-se între cei mai rapizi 10 oameni din istorie. Cum Caeleb Dressel, de 14 ori campion mondial, a declarat forfait înainte de semifinale, Popovici pare că are de îndeplinit o simplă formalitate în cursa spre aur. Deja specialiștii nu se mai întreabă dacă super-campionul nostru va câștiga, ci dacă va reuși record mondial.
"Tinerele staruri David Popovici și Leon Marchand țintesc recordul lumii", titrează swimmingworldmagazine.com, care apoi face o radiografie a celor doi și a șanselor pe care le au să seteze noi repere în istoria natației.
"În primele zile de la Campioantele Mondiale, două recorduri mondiale au fost stabilite, grație europenilor Thomas Ceccon și Kristof Milak. În sesiunea de miercuri seară, două alte recorduri mondiale vor fi în pericol, grație noilor staruri David Popovici și Leon Marchand.
Natație
Popovici e un fenomen! A stabilit 3 recorduri absolute în semifinala de 100 m liber de la Roma
ACUM 5 ORE
Ceccon a oprit cronometrul la 51.60, în finala de 100 de metri spate, pentru un aur mondial cu record, iar o zi mai târziu Milak a stabilit cea mai bună performanță din istorie la 200 de metri fluture (1:50.34).
Cei doi ar putea să aibă companie în această seară: deja campion mondial la 200 metri liber, românul David Popovici e marele favorit să câștige aurul și la 100 metri liber. Campionul mondial în exercițiu, Caeleb Dressel s-a retras înainte de semifinale, din cauza unor probleme medicale, iar Popovici a fost magnific, oprind cronometrul la 47,13 secunde. Timpul stabilit nu e departe de cea mai bună performanță din istorie, a lui Cesar Cielo, stabilită în 2009 (46,91). Când Popovici a câștigat titlul mondial la 200 metri liber, a "tăiat" mai mult de jumătate de secundă din timpul de calificare în finală. Dacă românul va reuși din nou să își îmbunătățească performanța din semifinale, recordul mondial e în mare pericol.
În ceea ce îl privește pe Marchand, francezul va participa miercuri la finala de 200 metri mixt. El deja a stabilit al doilea timp din istorie în proba similară de 400 metri. În semifinale la 200, a setat cronometrul la 1:55.75, iar recordul mondial, care îi aparține lui Ryan Lochte, din 2011, este de 1:54.00. Având în vedere forma fabuloasă a reprezentantului Hexagonului, să coboare sub 1 minut și 54 de secunde nu e un obiectiv nerealizabil", mai punctează jurnaliștii sursei citate.

Popovici rămâne cu picioarele pe pământ, înainte de finala de la 100 m liber, de la Campionatele Mondiale

David Popovici vrea însă să ia totul pas cu pas și, după calificarea în finala de la 100 metri liber, a arătat extrem de multă maturitate.
Chiar dacă atât la 200 metri liber, unde e deja campion mondial, cât și la proba "regină" a corectat recordurile mondiale de juniori, la Budapesta, recordul mondial al lui Cesar Cielo Filho nu este un obiectiv. Cel puțin nu acum. David se concentrează exclusiv pe câștigarea cursei, conștient că va avea o întreagă carieră în față în care să seteze noi și noi recorduri.
"Să bat recorduri mondiale la juniori înseamnă o continuitate plăcută și îmi dă speranță că voi ajunge și la recorduri mondiale adevărate de seniori, sau supreme, nu adevărate. Nu știu cât mai durează, dar știu că am tot timpul din lume, nu ne grăbim nicăieri. O să avem momentele noastre bune așa cum vor fi și altele mai rele. E un sport, se întâmplă lucrurile astea și sunt pregătit pentru ce-mi rezervă viitorul", a spus Popovici, aseară.
David Popovici va pleca în finala de la 100 metri liber (azi, ora 19.20) de pe culoarul 4, al marelui favorit, iar specialiștii vorbesc despre iminența setării unui nou record european. Și recordul mondial al lui Cesar Cielo, stabilit în 2009 (46:91), e în pericol, dacă sportivul nostru va avea un start bun. Până acum, acesta a fost micul său dezavantaj la 100 și 200 m liber, dar Popovici a preferat să plece mai lent asumat, știind cât de puternic poate fi pe ultima lungime de bazin.
Campionate europene
David Popovici, elogiat în lumea natației, după ce a stabilit un nou record european la 100 m liber
ACUM 6 ORE
Natație
David Popovici a intrat într-o categorie selectă, după ce a "spulberat" recordul european, la Roma
ACUM 6 ORE